-wymiary klatek dla papug -
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty
-wymiary klatek dla papug -
Super klatka wielebny67 , ja kupowałam taką robiną na zamówienie jak dla szynszyli wykonują, zamówiłam o szerokości 100cm żeby nimfy mogły latać z patyka na patyk, te w sklepach zoo są w ogromnej większości beznadziejne, bo 50 czy 60 cm szerokości to dla większości papug zdecydowanie za mało.
Z racji tego że to w zasadzie początek mojej przygody z papugami mam pytanie, bo nigdzie nie mogę znaleźć.
Wymiary klatek są podane ale mnie w tej chwili interesuje odstęp między prętami.
Czy 2.5 cm to nie za dużo jak dla rudosterki?
Wymiary klatek są podane ale mnie w tej chwili interesuje odstęp między prętami.
Czy 2.5 cm to nie za dużo jak dla rudosterki?
"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta. "
-
- Ptaki które hoduję: Rudosterka zielonolica
Ja mam w mojej klatce odstep1,5 cm miedzy pretami. Pako głowy nie przekłada i dobrze mu się wspina po prętach. Polecam klatkę Sara cabrio 78/78/48 to dla pojedynczej rudosterki naprawdę sporawa klatka. Czy 2.5 będą dobre tego nie wiem ale myślę ze to trochę duzy odstęp.
Pytam ponieważ mam klatkę po moich chłopaka (szczury).
Taką: m.zooplus.de/shop/nager_kleintiere/kaefige_freigehege/frettchen/80cm/94815
Półki oczywiście wyjmowane. Fajna bo 3 pary drzwiczek i bardzo dobry dostęp do całej klatki.
Myślę że dało by się ją urządzić fajnie dla papuga
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Taką: m.zooplus.de/shop/nager_kleintiere/kaefige_freigehege/frettchen/80cm/94815
Półki oczywiście wyjmowane. Fajna bo 3 pary drzwiczek i bardzo dobry dostęp do całej klatki.
Myślę że dało by się ją urządzić fajnie dla papuga

Poprawcie mnie jeśli się mylę.
-
Mam tez klatkę po Szczyrku 80 cm z tym ze tu jest pewna niewygoda bo nie ma wysuwanych szuflad i miala bys sporo pracy przy sprzataniu bo kuweta jest zdejmowana.....poza tym klatka dobrze by było żeby była w miarę wysoka i długa tak by ptak mógł rozprostowac skrzydła i by było tam tez miejsce na zabawki i gałązki które rudosterki lubią obgryzac z pewnoscia można taka klatkę przerobić tylko trzeba wziasc pod uwagę wymagania papuga tak by mu stworzyć odpowiednie warunki i na ile to możliwe wygodę.
No właśnie że ta ma kuwete wysuwaną. Kratkę nad kuwetą też można zdjąć. Dwie ścianki mają pręciki poprzeczne na dwuch pozostałych są poprzeczne w pewnych odstępach. Zresztą wszystko widać tam na stronce.
Czy ktoś jeszcze mógłby zerknąć w powyższy link i się wypowiedzieć?
Czy ktoś jeszcze mógłby zerknąć w powyższy link i się wypowiedzieć?
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Nika, klatka z linku jest fajna, tylko ten odstęp między prętami trochę za duży jak dla rudosterki, papuga może próbować przecisnąć łepek np. podczas twojej nieobecności i jak jej się to uda to problem gotowy
. i pamiętaj że przed wpuszczeniem nowych zwierząt do klatki używanej należy ja zdezynfekować. Ja w swojej klatce mam 18mm odstępu między prętami i jest ok.

Oczywiście wiem, że trzeba zdezynfekować 
Przygodę z papugami zaczynam ale zwierzęta w moim życiu są od samego urodzenia
Podstawowe zasady są mi dobrze znane
O klatkę pytałam bo mam i gdyby się nadawała to odpadłby mi dodatkowy wydatek.
Teraz mam dylemat... Kupić nową klatkę czy zdecydować się na większą papuge
Ślicznie dziękuje za odpowiedź.

Przygodę z papugami zaczynam ale zwierzęta w moim życiu są od samego urodzenia

Podstawowe zasady są mi dobrze znane

O klatkę pytałam bo mam i gdyby się nadawała to odpadłby mi dodatkowy wydatek.
Teraz mam dylemat... Kupić nową klatkę czy zdecydować się na większą papuge

Ślicznie dziękuje za odpowiedź.
-
Powiem tak ja moja klatkę po Szczyrku zostawilam dla chomika ma tam raj na ziemi..... a papudze kupilam nowa odpowiednio duża i wygodna.....mam pewność ze tam gdzie żyje ma dobrze....jak się chce nowe zwierzę na długie lata to na poczatku SA wydatki które należy rozumieć za planowane......zrobisz co uznasz za stosowne.
Pako2014, czy oglądałaś klatkę do której podałam link?
To nie jest byle jaka ocynkowana klatka po szczurach.
Jest spora (większa do Twojej), nie ocynk a taka w której znacznie łatwiej utrzymać czystość, kuweta wysuwana, choć używana stan ideany. Jedyny mankament to większy odstęp między prętami i dlatego pytałam.
Z Twoje strony odnoszę jednak wrażenie że bez zobaczenia (po moim poście z linkiem najwyraźniej nawet nie patrzyłaś bo byś wiedziała że kuweta się wysuwa. Wszystko jest na tatej stronce. ) od razu skreśliłaś bo "po szczurach".
Dla mnie dobro zwierząt i dobre warunki dla nich (co widać po klatce dla chłopaków, miały sporą przestrzeń i sporo urozmaicenia, zabawek i hamakók) jest najważniejsze. Oglądałam klatki dla papug i uważam że ta jak najbardziej się nadaje (bardzo podobne są w sprzedaży). Tyle że jak widać przez odstępy nie dla rudosterki co po poście misia458 przyjęłam do wiadomości.
Nie chodzi też o to że zamierzam skrajnie oszczędzać i trzymać papuge w "byle czym" tyle że nie oszukujmy się, każdy się zastanowi zanim wyda dodatkową kasę.
Pako to nie miał być atak na Twoją osobę
jeśli tak to odebrałaś to wybacz.
Ja natomiast poczułam się jak głupia ignorantka która żeby zaoszczędzić chce trzymać ptaka w Bóg wie czym.
Zapewniam iż tak nie jest
To nie jest byle jaka ocynkowana klatka po szczurach.
Jest spora (większa do Twojej), nie ocynk a taka w której znacznie łatwiej utrzymać czystość, kuweta wysuwana, choć używana stan ideany. Jedyny mankament to większy odstęp między prętami i dlatego pytałam.
Z Twoje strony odnoszę jednak wrażenie że bez zobaczenia (po moim poście z linkiem najwyraźniej nawet nie patrzyłaś bo byś wiedziała że kuweta się wysuwa. Wszystko jest na tatej stronce. ) od razu skreśliłaś bo "po szczurach".
Dla mnie dobro zwierząt i dobre warunki dla nich (co widać po klatce dla chłopaków, miały sporą przestrzeń i sporo urozmaicenia, zabawek i hamakók) jest najważniejsze. Oglądałam klatki dla papug i uważam że ta jak najbardziej się nadaje (bardzo podobne są w sprzedaży). Tyle że jak widać przez odstępy nie dla rudosterki co po poście misia458 przyjęłam do wiadomości.
Nie chodzi też o to że zamierzam skrajnie oszczędzać i trzymać papuge w "byle czym" tyle że nie oszukujmy się, każdy się zastanowi zanim wyda dodatkową kasę.
Pako to nie miał być atak na Twoją osobę

Ja natomiast poczułam się jak głupia ignorantka która żeby zaoszczędzić chce trzymać ptaka w Bóg wie czym.
Zapewniam iż tak nie jest

-
Jeżeli sama stwierdzasz ze mogła to odebrać jako atak w moja osobę....to cos w tym jest bo sama ten post napisalas....ale nie naleze do dąsałek i obrazalskich napisałem swoje zdanie to Ty podejmiesz decyzje i zrobisz co uwazasz za stosowne i najlepsze dla Twojej papugi a klateczke widziałam i przyznam ze jest bardzo ładna dla szczurka
i przyznaje racje misi458 ze ma za duże odstępy miedze prętami co tez wczesniej w moim poście napisalam....pytasz odpowiadamy po to jest ten post....nikt tu się na nikogo nie obraza tylko próbuje Ci pomoc i doradzic ale to Ty podejmujesz ostateczna decyzje i wyciagasz wnioski.....co do ignorantki to jest to Twoje zdanie nikt nawet o tym nie po pomyślał. To jest forum o papugach tu sobie radzimy i pytany jak nie wiemy czegoś pomagamy sobie w rożnych tematach nikt tu nikogo nie ocenia ani nikogo nie obraza.....miej to proszę na uwadze.
Co do szczurów tez je miałam i bardzo szanuje te zwierzęta za ich inteligencję ....wiec to ze jest po szczurze w niczym mnie nie zraża...
wyluzuj i szukaj dobrego rozwiązania to jest chyba Twoim celem????

Co do szczurów tez je miałam i bardzo szanuje te zwierzęta za ich inteligencję ....wiec to ze jest po szczurze w niczym mnie nie zraża...

-
- Ptaki które hoduję: na razie brak
Przepraszam niezmiernie, jestem osoba poczatkujaca na tym forum. Proszę więc wybaczyć me pytanie, ale czy możecie Państwo wypowiedzieć się na temat takiej klatki jak ta?
http://m.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki_d ... pug/140200
Czy mogłaby pomieścić jedna lub dwie papugi?
Czy możecie Państwo polecić inna, lepsza?
Proszę założyć, że papuga w klatce musiałaby spedzać około 8 godzin dziennie
http://m.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki_d ... pug/140200
Czy mogłaby pomieścić jedna lub dwie papugi?
Czy możecie Państwo polecić inna, lepsza?
Proszę założyć, że papuga w klatce musiałaby spedzać około 8 godzin dziennie
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Polecam tą, jest bardzo przestronna i bardzo ładnie wykonana, na tej stronie jest jeszcze dużo ładniejszych od tej którą poleciłam, ale cena też jest dużo większa, ale jak nie robi to Tobie różnicy, to proszę sobie wszystkie poprzeglądać dla średnich papug. http://klatki.istore.pl/pl/p/Klatka-Ori ... k/23029103
-
- Ptaki które hoduję: na razie brak
A taka?
http://klatki.istore.pl/pl/p/Klatka-MON ... k/23029121 - nadawałaby się? Wszak w opisie pisze, że jest dla małych papug...
http://klatki.istore.pl/pl/p/Klatka-MON ... k/23029121 - nadawałaby się? Wszak w opisie pisze, że jest dla małych papug...
Witam. Jestem tutaj nowy i początkującym w kwesti papug. Kupiłem dużą klatkę i teraz zastanawiam się czy mogę tam wpuścić dwie parki papug falistych czy jest to jakiś problem i lepiej zostać przy jednej parce? Ktoś mógł by mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie?. Pozdrawiam. Krzysztof
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Duża? To jest względne pojęcie, podaj wymiary tej klatki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
90 długość, 60 szerokość , 90 wysokość
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Możesz trzymać w tej klatce dwie parki falistych.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Nie będą walczyć że sobą?