Kilka pytań

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tw92
Ptaki które hoduję: Żadne

Kilka pytań

Post autor: tw92 » czw wrz 26, 2013 15:46

Witam ponownie, pracę w mojej piwnicy, w której mam zamiar zrobić "papugarnię", nieustannie trwają każdego wieczora. Mam szereg pytań i kilka problemów, na które mam nadzieję mi odpowiecie. Oczywiście pytań wraz z kontynuacją prac pewnie przybędzie.
Oto kilka pytań na szybko, które akurat zapamiętałem, bo ogólnie mam ich miliony <Glupek2> .

1). Woliery mam zamiar zbudować z płyt osb, przykręconych wkrętami do łat dachowych które będą tworzyły szkielet. Jedynie ścianka widokowa ( na przeciw oglądającego ), ta z drzwiczkami będzie z siateczki ocynk. Czy drewniane elementy tej konstrukcji, a właściwie łaty i zeszlifowana stara boazeria, mogą być pomalowane fobosem, bądź innym impregnatem do drewna, bo chce je czymś zabezpieczyć przed ewentualnym robactwem i innymi takimi rzeczami. Przykład: http://allegro.pl/drewnochron-impregnat ... 92570.html , LUB http://allegro.pl/impregnat-do-drewna-f ... 02574.html . Oczywiście zakładając, że papużki będą miały dostęp do tych elementów. Głownie chodzi o to czy im to nie zaszkodzi w przypadku dziobania.

2). Czy taka siatka: http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=337 , nada się dla: nimf, świergotek, rozell, nierozłączek, aleksandret obr. itd ? Oczywiście mowa tu o tych popularnych papużkach, a nie o fruwających, zmutowanych sekatorach :).

3). Czy sąsiadujące woliery oddzielić siatką, czy płytą OSB? Słyszałem że podczas lęgów samce mogą atakować papugi z wolier obok, więc myślałem nad podwójną siatką, bądź płytą OSB, dzięki której w ogóle nie wiedziałyby że obok są ich rowieśnicy.

4). Największy obecnie mój problem, z którym jeszcze nie wiem jak sobie poradzić .. :(. W piwnicy, jak to w piwnicy, mam malutkie piwnicze okienko, które oczywiście nie da satysfakcjonującego dopływu światła. Czy możecie mi polecić w jaki sposób w miarę rozsądnej ceny zrobić oświetlenie, jak najbardziej optymalne dla papug ? Są na to jakieś sposoby, np światła imitujące światło słoneczne, czy coś ?

Na razie to tyle, czekam na odpowiedzi i idę czynić pracę, za kilka godzin wrócę dopytać o więcej i odczytać odpowiedzi Was - profesjonalistów. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw wrz 26, 2013 19:01

Człowieku :!: , piwnica nie jest miejscem do przetrzymywania żadnych żywych stworzeń. <zly2>
Czy Ty chciałbyś non stop w dodatku zamkniety w klatce mieszkać w piwnicy nie widząc światła słonecznego, ciągle w zatęchłym powietrzu, itd ?
Szkoda tylko Twojej pracy i wydanej kasy na budowę wolier.
tw92 pisze: ..... W piwnicy, jak to w piwnicy, mam malutkie piwnicze okienko, które oczywiście nie da satysfakcjonującego dopływu światła .....

Nie dość że zainstalujesz sztuczne światło, to co z wymianą powietrza, co z jakimś ogrzewaniem ? Co z lotami ptaków ?

tw92

Post autor: tw92 » czw wrz 26, 2013 19:49

A jeszcze wczoraj, czytałem gdzieś wypowiedź jednego z administratorów, że 70% hodowców trzyma ptaki w piwnicy ;).

ad1. Żyjemy w XXIw., sądzę, że są na rynku światła imitujące słońce. Ba, dam sobie uciąć rękę, że są nawet specjalne - ptasie :).

ad2. Piwnica nie jest stęchła, nie ma w niej wilgoci, a nawet jeśli by się pojawiła, to będę ją nadzorował higrometrem i środkami pochłaniającymi wilgoć redukował. Co do wymiany powietrza, mam zamiar zamontować zewnętrzno-wewnętrzny wentylator który będzie 24/7 brał świeże powietrze z dworu i wdmuchiwał do pomieszczenia z papużkami, co da efekt ciągłego przewiewu powietrza, oraz wytworzy nadciśnienie, dzięki czemu żadne opary ( np. z kotłowni ), nie dostaną się do pokoju w którym będą woliery.

ad.3 "Co z ogrzewaniem?" Otóż wczoraj stałem się posiadaczem grzejnika z termostatem, który mam zamiar ustawić na temp. najbardziej odpowiadającą papugom.

ad4. Loty ptaków? A co, ptaki w piwnicy nie mogą odbywać lotów? Myślałem, że loty ptaków zależą od wielkości woliery, a nie od rodzaju pomieszczenia.

Bardzo negatywnie nastawiłeś się na mój temat i prośbę uzyskania przydatnych dla mnie informacji. Może jestem laik, ale potraktowałeś mnie jak kompletnego idiotę i sadystę, nie odpowiadając przy tym na żadne z moich pytań.
Czekam na sensowniejsze odpowiedzi na temat, a panu/pani UP na razie podziękuję. Mimo wszystko dziękuję za szczere chęci.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt wrz 27, 2013 04:21

tw92 pisze:...... Bardzo negatywnie nastawiłeś się na mój temat i prośbę uzyskania przydatnych dla mnie informacji.....

Tak, negatywnie. Po prostu jestem przeciwniczką trzymania ptaków w takich pomieszczeniach, dlatego wyraziłam swoje zdanie, do którego każdy ma prawo czy się to komuś podoba, czy nie.
Moja wypowiedź nie zawierała żadnych epitetów, podtekstów ani innych określeń więc nie wiem skąd takie Twoje domysły.
To tyle w kwestii wyjaśnienia.
Na Twoje pytania może inni odpowiedzą.
Ja polecam przeczytanie tematu viewtopic.php?f=113&t=2456&hilit=wata+szklana
viewtopic.php?f=113&t=516&p=4714&hilit=piwnica#p4714

tw92

Post autor: tw92 » pt wrz 27, 2013 10:42

Czytałem je już wcześniej :).
Czekam na kogoś kto odpowie na moje 4 pytanka, bo prace idą do przodu. Dodam jeszcze że piwnice mam pierw zamiar pomalować natryskowo mieszanką wapna, emulsji i środka antygrzybiczego, a dwie ściany zewnętrzne, przelecieć izoplastem, tak na wszelki wypadek.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt wrz 27, 2013 17:06

1. Musisz pytać w sklepie o ekologiczne farby, robactwa na peweno nie będzie, więc mogą też być same nie malowane kantówki. Dobre też będą profile z aluminium , tylko droższe.
2. Siatka bardzo dobra.
3. Woliery lepiej oddziel siatką , będzie wtedy widniej w pomieszczeniu.
4. Co do oświetlenia to możesz zamontować żarówki energooszczędne. Są też żarówki emitujące promienie UV(słoneczne) jednak na ten temat powinni się wypowiedzieć terraryści , montują takie promienniki w terariach z gadami.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

tw92

Post autor: tw92 » pt wrz 27, 2013 19:08

Bardzo panu dziękuję, krótko i na temat.
A ta żaróweczka, którą wcześniej wymieniłem ( http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/piasek ... nia/305244 )? Specjalna dla ptaszków, z tym że droga, ale sądzę, że chyba warto zainwestować

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt wrz 27, 2013 19:16

Jest odpowiednia , naśladuje światło dzienne i emituje promienie UV , o którym pisałem już wcześniej.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

tw92

Post autor: tw92 » pt wrz 27, 2013 19:45

Okej. Tak więc jest szansa zrobienia dobrego pomieszczenia, wraz z zapewnieniem odpowiednich warunków ptakom w piwnicy; wystarczy tylko większy nakład pracy oraz pieniedzy, oraz profesjonalne podejście.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt wrz 27, 2013 20:30

Jednak nic nie zastąpi ptakom samych naturalnych promieni słonecznych.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pt wrz 27, 2013 22:56

Tą żarówkę musisz zmieniać na nową co pół roku

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob wrz 28, 2013 09:55

tw92 pisze:Masz rację, nie przeczę, ale sądzisz że będzie to miało bardzo zauważalny wpływ na rozwój mojej hodowli ?

Widziałem już różne hodowle nawet takie przy samych żarówkach, jakieś wyniki tam były ale jak to z czymś takim, to bywa różnie. Zobaczysz jak to się będzie miało u Ciebie <bezradny>
Pozdrawiam
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”