Woliera( udoskonalenie)
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
Woliera( udoskonalenie)
Witam !!! Planuje wybudować wolierę http://th.interia.pl/11,bacb078722691092/woliera1.JPG i w poprzednim temacie coco39 napisał , że powinna być udoskonalona. MOje pytanie brzmi jak . Ja planuje wybudować ale na 6-8 boksów. Proszę o pomoc - Jakie mają być te udoskonalenia
Ostatnio zmieniony śr gru 28, 2011 05:43 przez speedwayfan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
np. korytarz z którego wchodzi się do wolier ,ochrania przed ucieczką i jest dobry jako miejsce do przechowywania szpargałów. Ja bym pomyślałam o grubszej siatce i podwójnej.o wypuszczonym troche dalej dachu by nie zacinało do papug deszczem i nie miały kontaktu z dzikimi ptakami. Ja mam też opłytkowaną podłogę ułatwia sprzątanie i zapobiega podkopom .
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
speedwayfan, powielasz temat poszukaj troszkę na forum a znajdziesz mnóstwo informacji dotyczących budowy wolier np. http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3004
z tego co polecilaś to dobra rada to tylko ta dotycząca siatki pozostałe "udoskonalenia" to podnoszenie kosztów woliery które nie jest potrzebne.
glizda177 pisze:np. korytarz z którego wchodzi się do wolier ,ochrania przed ucieczką i jest dobry jako miejsce do przechowywania szpargałów. Ja bym pomyślałam o grubszej siatce i podwójnej.o wypuszczonym troche dalej dachu by nie zacinało do papug deszczem i nie miały kontaktu z dzikimi ptakami. Ja mam też opłytkowaną podłogę ułatwia sprzątanie i zapobiega podkopom
z tego co polecilaś to dobra rada to tylko ta dotycząca siatki pozostałe "udoskonalenia" to podnoszenie kosztów woliery które nie jest potrzebne.
Ostatnio zmieniony śr gru 28, 2011 05:57 przez coco39, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
- coco39
- Kontakt:
glizda177 pisze:dla mnie to bylo wazne przy budowie i nie żałuje .
to wytłumacz mi czemu w wolierze zewnętrznej ma służyć dach na całej jej powierzchni

Płytkowana podłoga zbyteczne koszty fakt " +" przy sprzątaniu poza tym nic więcej no chyba że w wolierze miały by przebywać lorysy to tak ale nie zewnętrznej.przed podkopami uchroni odpowiedni fundament na którym postawi wolierę ewentualnie cienka wylewka w boksach
Korytarz ok mozna jesli cierpi ktoś na nadmiar kasy.(podwójny fundament,podwójna konstrukcja oraz dodatkowa siatka - koszt kolosalny a jakby miał słuzyć jak u ciebie na "przechowywanie szpargałów" to juz całkiem traci sens)
-
wg mnie ta podwójna siatka sprawdza się u papug , które mają silne dzioby. Płytki u papug ??? wg mnie tobezsensu, a w szczególności w wolierze zew. gdzie jako podłoga może być trawa lub/i zasiana karma, żeby miały się czymś bawić. Jeśli chodzi o dach prawdopodobnie będzie na całej wolierze ze wzg. na to,iż konstrukcja będzie drewniana (konstrukcja woliery)
- coco39
- Kontakt:
speedwayfan pisze:wg mnie ta podwójna siatka sprawdza się u papug , które mają silne dzioby
Niekoniecznie.Akurat podwójna siatka to b.dobry pomysł ze względu na woliery sąsiednie.Zapobiega atakom siedzacych na siatce ptaków przez papugi zamieszkałe sąsiednia wolierę.Więc na tym elemencie raczej nie oszczędzaj

speedwayfan pisze:Jeśli chodzi o dach prawdopodobnie będzie na całej wolierze ze wzg. na to,iż konstrukcja będzie drewniana (konstrukcja woliery)
Konstrukcja nie ma nic do rzeczy. Ja woliery zewnętrzne mam również w konstrukcji drewnianej, ale dach mam na 1/3 długości reszta to siatka. Sprawdza się to super, bo ptaki mogą schronić się przed słońcem jak i przed deszczem, ale jak mają ochotę (bardzo często) siedzą na deszczu i zażywają kąpieli –widok super.
Absolutnie jestem przeciwnikiem pełnego dachu na całej powierzchni woliery. Ptaki uwielbiają się kąpać i wręcz mokną często podczas ulewnych deszczy pomimo zadaszenia które jest w cześci pełne. Co do wylania posadzki w pomieszczeniach jest to sensowne na wylotce nie ma sensu. Fundament tak wylewka raczej nie. W mojej wolierze rośnie sporo roślin, pomimo tego, ze sądziłam, iż u papug nie maja racji bytu rozsiewają sie jednak i ptaki mają dostęp do świeżej zieleniny która jest zmywana zraszaczami co noc i ładnie na niej żerują. Polecam :)
- coco39
- Kontakt:
pysia34 pisze:Co do wylania posadzki w pomieszczeniach jest to sensowne na wylotce nie ma sensu. Fundament tak wylewka raczej nie
pysia34, chodziło mi o wylewkę w części zewnętrznej ale nie o taką jaką masz na myśli.TZN: jestem zwolennikiem zrobienia cienkiej wylewki w boksach(ok 2cm) ale na głębokości ok 0,5m czyli wylewka a na nią wysypujemy ok 50-60cm wybranej wcześniej ziemi w której bez problemu można posiać zieleninę