Czy to jest aleksa chińska?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Przyznam że sam mam problem po tych zdjęciach z rozpoznaniem mimo że posiadam oba gatunki, ale porównując huśtawkę i miseczkę z jedzeniem do papugi to mi wyglada na różowopierśną... Papuga napewno nie jest w pełni wybarwiona więc i upierzenie może być trochę mylące, alki chińskie piersi mają niebieskie wpadające w fiolet. A jeszcze jedno... Ile za nią zapłaciłaś?
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińska
Zapłaciłam za nią 150 euro bo kupowałam ją w Holandii na giełdzie ptaków w Zwolle. Polly jest jeszcze młoda także poczekam może aż się zacznie bardziej wybarwiać ale ta plamka różowa zaczyna być coraz większa, na początku to były dwa piórka dosłownie, było je widać tylko jak się przyjrzałam a teraz to już niezła kropka
śmiejemy się teraz z narzeczonym że mamy super papuge, pierw przez kilka miesięcy była chińska a teraz zmieniła ubranko i będzie różana
nie każdy ma taki egzemplarz 

śmiejemy się teraz z narzeczonym że mamy super papuge, pierw przez kilka miesięcy była chińska a teraz zmieniła ubranko i będzie różana

- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Mnie tylko nie pokoi Ten ciemny kolor niebieski na glowie..... Moja samica ma jasny kolor niebieskiego na glowie...... :/ hmm moze to zalezy od danej sztuki
- walh
Ara macao
Ara chloroptera
http://farm4.static.flickr.com/3188/258 ... ab82_m.jpg daję linka do samicy Chińskiej równiez ma lekki róż Na podgardlu
Tu zaś Mlody Samiec Konczy sie pierzyć
http://www.flightschoolaviaries.com/der1.jpg
Może to coś pomoże
Dodam jeszcze Ze rózowopierśne mają Krotkie ogony natomiast Chińskie maja bardzo dlugie ogony podobnie do Aleksandrett Wielkich.
Mam nadzieje ze choć troszeczke pomoglem
Pozdrawiam
Tu zaś Mlody Samiec Konczy sie pierzyć
http://www.flightschoolaviaries.com/der1.jpg
Może to coś pomoże

Mam nadzieje ze choć troszeczke pomoglem

Pozdrawiam
-
no to teraz to już całkiem nie wiem
na tym zdjęciu ta chińska z paskiem różowego jest taka sama jak moja Polly, też ma pod czarną brodą troche różowego ale już na brzuszku nie ma nawet śladu tego różowego więc może to jednak chińska... chyba będe musiała troche jeszcze poczekać jak sie mocniej wybarwi
przez chwile myślałam że to jednak różana a teraz wydaje mi się że jednak chińska. Ten facet co mi ją sprzedał mówił że to chińska a po co miałby kłamać 

-
Polly ma troche cech z P. Alexandri i troche z P.Derbiana
jest poprostu wyjątkowa
a tak serio to chyba najbardziej jest podobna do tej aleksy chińskiej z pierwszego zdjęcia które dodał walh bo od razu obok czarnego ma taki ładny turkusowy kolor który przechodzi potem na policzkach w fioletowy, no i pod brodą ten paseczek różowego- jest poprostu piękna

a tak serio to chyba najbardziej jest podobna do tej aleksy chińskiej z pierwszego zdjęcia które dodał walh bo od razu obok czarnego ma taki ładny turkusowy kolor który przechodzi potem na policzkach w fioletowy, no i pod brodą ten paseczek różowego- jest poprostu piękna

- walh
Ara macao
Ara chloroptera
Zgodze sie ze Szkotem moim zdaniem tez jest to Aleksandretta Chińska.... Może to jakiś taki wyszedl z budki nie do hodowli i dlatego koleś to sprzedal ze taka mala sztuka mu sie przytrafila