Czy to jest aleksa chińska?

-jest wiele gatunków aleksandrett-omówimy w tym forum jakie są i gdzie wystepuje-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » ndz lut 01, 2009 22:31

moze być ze to różowopierśna zrób fotke z Daleka to bede mógl precyzyjnie okreslic bo z bliska to sam nie wiem po wielkości co to za gatunek chińska czy różowopierśna.Ale jak tak patrzę po wielkości to chińskie chyba rzeczywiście wyglądają na większe niż twoja

Wioluś
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińska

Post autor: Wioluś » pn lut 02, 2009 11:58

Z tą wielkością to jednak będzie problem bo Polly ostatnio pozbyła się dwóch najdłuższych piór z ogona i teraz ma taki króciutki bo jeszcze jej tamte nie odrosły więc jest przez to kilka centymetrów krótsza :-/ ale może po budowie można określić, oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn lut 02, 2009 22:16

Przyznam że sam mam problem po tych zdjęciach z rozpoznaniem mimo że posiadam oba gatunki, ale porównując huśtawkę i miseczkę z jedzeniem do papugi to mi wyglada na różowopierśną... Papuga napewno nie jest w pełni wybarwiona więc i upierzenie może być trochę mylące, alki chińskie piersi mają niebieskie wpadające w fiolet. A jeszcze jedno... Ile za nią zapłaciłaś?
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Wioluś

Post autor: Wioluś » pn lut 02, 2009 23:27

Zapłaciłam za nią 150 euro bo kupowałam ją w Holandii na giełdzie ptaków w Zwolle. Polly jest jeszcze młoda także poczekam może aż się zacznie bardziej wybarwiać ale ta plamka różowa zaczyna być coraz większa, na początku to były dwa piórka dosłownie, było je widać tylko jak się przyjrzałam a teraz to już niezła kropka :mrgreen:
śmiejemy się teraz z narzeczonym że mamy super papuge, pierw przez kilka miesięcy była chińska a teraz zmieniła ubranko i będzie różana :-P :lol: nie każdy ma taki egzemplarz :-D

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » wt lut 03, 2009 22:52

Mnie tylko nie pokoi Ten ciemny kolor niebieski na glowie..... Moja samica ma jasny kolor niebieskiego na glowie...... :/ hmm moze to zalezy od danej sztuki

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » śr lut 04, 2009 12:50

http://farm4.static.flickr.com/3188/258 ... ab82_m.jpg daję linka do samicy Chińskiej równiez ma lekki róż Na podgardlu

Tu zaś Mlody Samiec Konczy sie pierzyć
http://www.flightschoolaviaries.com/der1.jpg

Może to coś pomoże :-D Dodam jeszcze Ze rózowopierśne mają Krotkie ogony natomiast Chińskie maja bardzo dlugie ogony podobnie do Aleksandrett Wielkich.
Mam nadzieje ze choć troszeczke pomoglem ;-)
Pozdrawiam

Wioluś

Post autor: Wioluś » śr lut 04, 2009 14:07

no to teraz to już całkiem nie wiem :-P na tym zdjęciu ta chińska z paskiem różowego jest taka sama jak moja Polly, też ma pod czarną brodą troche różowego ale już na brzuszku nie ma nawet śladu tego różowego więc może to jednak chińska... chyba będe musiała troche jeszcze poczekać jak sie mocniej wybarwi :-D przez chwile myślałam że to jednak różana a teraz wydaje mi się że jednak chińska. Ten facet co mi ją sprzedał mówił że to chińska a po co miałby kłamać :-/

Wioluś

Post autor: Wioluś » śr lut 04, 2009 14:24

Polly ma troche cech z P. Alexandri i troche z P.Derbiana :mrgreen: jest poprostu wyjątkowa :-)
a tak serio to chyba najbardziej jest podobna do tej aleksy chińskiej z pierwszego zdjęcia które dodał walh bo od razu obok czarnego ma taki ładny turkusowy kolor który przechodzi potem na policzkach w fioletowy, no i pod brodą ten paseczek różowego- jest poprostu piękna :-D :-D

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr lut 04, 2009 14:41

Wyglada na chińską, tylko jest trochę mała, ale to moze wina przekłamania na fotkach :?:

Wioluś

Post autor: Wioluś » śr lut 04, 2009 15:14

Może to chińska miniaturka :-P Zamieszczam jeszcze kilka fotek jak mi Polly próbowała wyrwać guzik ze spodni ;-)
Na 1 zdjęciu widać ładnie kolory na głowie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » śr lut 04, 2009 18:03

Na mój gust jest to chińska!Na ostatniej fotce porównując Twoje palce do główy ptaszyska to wielkosciowo pasuje mi na chińska!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » śr lut 04, 2009 22:50

Zgodze sie ze Szkotem moim zdaniem tez jest to Aleksandretta Chińska.... Może to jakiś taki wyszedl z budki nie do hodowli i dlatego koleś to sprzedal ze taka mala sztuka mu sie przytrafila

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw lut 05, 2009 21:12

Chińska
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Aleksandretty-gatunki z rodzaju (psittacula)-”