Pytania dotyczące aleksandrett
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
No to super
Tak więc jeśli znacię się na aleksach to mam troche pytań. Zaczne od wyjaśnienia dostałam parke która ma już 14 lat i chciałabym wiedzieć co mam im podawać do jedzenia? Kiedy załorzyć bódke lęgową? o ile mogą mieć jeszcze małe bo kiedyś miały ale od paru lat składała jaja na piasku bo nie miała przygotowaniej klatki!!Czekam na odpowiedzi!!!!!!!!!

-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Tu masz cały dział o zywieniu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=24
Przejrzyj jeszcze ogólne dzialy dotyczące żywienia...
Tu masz o hodowli : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=25 ...
A tu masz artukuł WojtkaZ o rozmnażaniu : http://www.aleksandretta.pl/rozmnazanie.html
Jesli po lekturze tych działow i artykułu nadal nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania - smiało pytaj, po to tu jesteśmy aby pomóc...
Pozdrawiam
Przejrzyj jeszcze ogólne dzialy dotyczące żywienia...
Tu masz o hodowli : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=25 ...
A tu masz artukuł WojtkaZ o rozmnażaniu : http://www.aleksandretta.pl/rozmnazanie.html
Jesli po lekturze tych działow i artykułu nadal nie znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Cie pytania - smiało pytaj, po to tu jesteśmy aby pomóc...
Pozdrawiam
Iwona
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Mam pytanie odnośnie aleksy maggi12.Na ostatnim krakowskim spotkaniu oglądałyśmy zdjęcia jej aleksa i dziwiłyśmy się,że ma na skrzydłach czerwonawe pióra i myślałyśmy,że może chory?Ale dziś widziałam zdjęcie aleksy większej i było napisane że charakteryzuje się ona właśnie tymi czerwonymi piórami na skrzydłach i u samców obrożą czarno-różową.Ale aleks maggi12 nie ma takiej obroży to czy to jest możliwe że jest jakąś krzyżówką aleksy obroźnej z większą?A może jest to aleksa większa?Kto nas oświeci jaka to papuga?
- Gulda
- Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe , Uraeginthus Granatinus , Emblema Picta
Bogusiu Aleksandretty wielkie [Psittacula eupatria] dorzywają nawet do 30 lat i barwe w pełni dorosłego ptaka osiągają w wieku 3-4 lat , czyli tak jak wcześniej pisałem to jest młody nie do końca spierzony samiec.
Tak jak trafnie zauważył Gerard to ten ptak właśnie się pierzy.
Nie jest to żadna hybryda , a czerwona plama na skrzydle to jedna z cech ubarwienia tych ptaków taką plame na skrzydle posiadają również samice a także młode ptaki które opuszczają gniazdo , choć u młodych osobników nie jest ona tak jaskrawa jak u dorosłych ptaków.
Tak jak trafnie zauważył Gerard to ten ptak właśnie się pierzy.
Nie jest to żadna hybryda , a czerwona plama na skrzydle to jedna z cech ubarwienia tych ptaków taką plame na skrzydle posiadają również samice a także młode ptaki które opuszczają gniazdo , choć u młodych osobników nie jest ona tak jaskrawa jak u dorosłych ptaków.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Jeżeli są zdrowe to powinny bez problemu dożyć 25 lat a być może i 30 . Ja miałem takie które żyły u mnie coś koło 20 lat (może trochę więcej ) i w dalszym ciągu się rozmnażały, wycyganił ja ode mnie kolega ale ile jeszcze żyły u niego tego już nie wiem.
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 20:20 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
~miki$$$~, nie ma takiej woliery lub klatki, która da Ci 100 % pewności, chyba że wykonasz ją sam (np. wolierę pokojową z podwójnym osiatkowaniem w odpowiedniej odległości o odpowiednich oczkach). Musi ona mieć odpowiednio przygotowane wejście, sporo miejsca, porządne zamknięcie (np. automatyczne które w razie gdybyś zapomniał zamknie klatkę) i takie, którego za żadne skarby nie otworzą koty. Klatka/woliera pokojowa też nie może się przewrócić potrącona przez psa czy po skoku na nią kota. Możesz też ją zrobić do sufitu(kot nie ma jak na nią wskoczyć). Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. 

Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
Coś ostatnio kociarze zapragneli mieć papugi
jest powiedzenie-albo rybki,albo .....
Oczywiście możesz mieć papugi,ale odizoluj od kotów,a jak zamkniesz klatkę(wolierę)na kłódkę to nawet i Ty nie otwożysz jak zgubisz klucz
.U mnie kiedyś mnicha oswojona otwierała klatki papugom to kłódeczki pozakładałem i sprawa załatwiona. 

Pozdrawiam. Artur
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Wszystko ładnie i pięknie ale mając koty, które instynktownie są drapieznikami. chcesz kupić jeszcze dla nich pokarm w postaci papug ? !
~
Przecież papugi będziesz MUSIAŁ wypuszczać na loty. Jak sobie wyobrażasz zachowanie kota w takich momentach ?
Pamiętaj : NIE można mieć wszystkiego o czym się tylko zamarzy. Najczęściej w zyciu tak bywa, że trzeba dla dobra żywego stworzenia z czegoś zrezygnować. Zatem dopóki masz koty, zrezygnuj z papug bo wcześniej czy później stracisz ptaki albo po prostu je unieszczęśliwisz trzymając w stałym zamknięciu.
I jeszcze jedno : to złodziej (kot) zawsze pilnuje nas, a nie my złodzieja (kota).
Kot może łapę z pazurem wsadzić wszędzie.

Przecież papugi będziesz MUSIAŁ wypuszczać na loty. Jak sobie wyobrażasz zachowanie kota w takich momentach ?
Pamiętaj : NIE można mieć wszystkiego o czym się tylko zamarzy. Najczęściej w zyciu tak bywa, że trzeba dla dobra żywego stworzenia z czegoś zrezygnować. Zatem dopóki masz koty, zrezygnuj z papug bo wcześniej czy później stracisz ptaki albo po prostu je unieszczęśliwisz trzymając w stałym zamknięciu.
I jeszcze jedno : to złodziej (kot) zawsze pilnuje nas, a nie my złodzieja (kota).
Kot może łapę z pazurem wsadzić wszędzie.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
- Kontakt:
Ja mam kota, psa i alekse byl przypadek, że kot wszedł do domu ( kot siedzi w piwnicy ale żadko wchodzi na górę bo nie moze wywalam go) papuga zaczeła krzyczeć a kot już siedział na klatce siedziałem na dole i szybko przybiegłem na górę i wywaliłem kota :P musisz odizolować koty albo w domu trzymaj paputa.
-
- Ptaki które hoduję: jeszcze nic
Podepnę się pod temat, mam nadzieję, że dobrze trafiłam.
(od godziny zastanawiam się czy pisać tu czy gdzie indziej) Jeżeli nie, bardzo przepraszam, starałam się szukać odpowiednich działów.
Mam kilka pytań o aleksy właśnie. Czy mogą ze sobą mieszkać dwie papugi tej samej płci?
I czy można kupić najpierw jedną papugę, a potem połączyć ją z drugą?
Lepsze są klatki dłuższe i niższe (np. 120x50x60) czy wyższe (80x80x150)? Chodzi tu raczej o sypialniano-jadalniane przeznaczenie klatek. I najważniejsze: czy papuga może zostawać zamykana w jednej z takich klatek na 2-3 godziny albo na noc?

Mam kilka pytań o aleksy właśnie. Czy mogą ze sobą mieszkać dwie papugi tej samej płci?
I czy można kupić najpierw jedną papugę, a potem połączyć ją z drugą?
Lepsze są klatki dłuższe i niższe (np. 120x50x60) czy wyższe (80x80x150)? Chodzi tu raczej o sypialniano-jadalniane przeznaczenie klatek. I najważniejsze: czy papuga może zostawać zamykana w jednej z takich klatek na 2-3 godziny albo na noc?
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Nie powinno to sprawiać problemów, przynajmniej ja się nigdy nie spotkałem z informacją, że były awantury(pod warunkiem, że nie będzie 3 papugi innej płci).kany pisze:Czy mogą ze sobą mieszkać dwie papugi tej samej płci?
Tak, ale wtedy musisz poznawać je stoponiowo.kany pisze:I czy można kupić najpierw jedną papugę, a potem połączyć ją z drugą?
kany pisze:Lepsze są klatki dłuższe i niższe (np. 120x50x60) czy wyższe (80x80x150)? Chodzi tu raczej o sypialniano-jadalniane przeznaczenie klatek.
Tak, lepsze są lotnie (lepiej dłuższa niż wyższa)
kany pisze:I najważniejsze: czy papuga może zostawać zamykana w jednej z takich klatek na 2-3 godziny albo na noc?
Tak

Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- -#moderator
Pysiu, mialem na mysli to,ze jezeli beda dwa samce/dwie samice to jezeli nie bedzie 3 papugi przeciwnej plci (samicy/samca) to nie powinno byc problemow :-p a o 3 plec? hmm.. gdzies na francuskiej stronie spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze ktos posiada hermafrodyte i ma na to badania, ale osobiscie w to nie wierze:-p
kany, jak masz duuuzo cierpliwosci to nic nie stoi na przeszkodzie i kupuj starszego ptaka, ale jezeli chceszgo oswoic szybciej to ja czailbym sie na mlodzika.
Sorki za ew. bledy i brak PL znakow, pisze z PPC.
kany, jak masz duuuzo cierpliwosci to nic nie stoi na przeszkodzie i kupuj starszego ptaka, ale jezeli chceszgo oswoic szybciej to ja czailbym sie na mlodzika.
Sorki za ew. bledy i brak PL znakow, pisze z PPC.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.