jak przewieźć nowozakupioną papugę ze sklepu do domu

Jak i w czym przewozić.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

bobosam
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna Polly

jak przewieźć nowozakupioną papugę ze sklepu do domu

Post autor: bobosam » wt wrz 21, 2010 13:51

witam, szukałam informacji na temat tego jak prezetransportować papugę kupioną w sklepie zoologicznym do domu, niestety nie znalazłam. Klatkę mam zamówioną w necie, więc w sklepie kupię tylko paputka. Jak to zazwyczaj wygląda - czy mam jechać z kupioną klatką do tego sklepu? A może jest inna metoda? Kupują aleksandette obrożna a zakupiona przeze mnie klatka jest sporych rozmiarów - stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt wrz 21, 2010 13:55

Wystarczy zwykłe pudełko po butach, zrób w nim kilka otworów aby zapewnić papudze powietrze. W takim pudełku ptak może jechać nawet i kilkaset kilometrów.
Lub zrób coś takiego , może się kiedyś przydać. http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=122
Ostatnio zmieniony wt wrz 21, 2010 13:58 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » wt wrz 21, 2010 13:55

jak nie masz daleko to możesz w kartoniku ale weź swój taki większy w sklepach pakują w takie kolorowe malusieńkie kartoniczki że ptak to chyba zawału by dostał .. lub jak masz transporter np. dla kotów lub mniejsza klatkę . Na czas podróży uważaj tylko na przeciągi itp.

bobosam

Post autor: bobosam » wt wrz 21, 2010 13:59

dzięki za szybką opowiedz i pomoc. Zdecydowanie pewniej się czuję od kiedy mamy się kogo poradzić :mrgreen:

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » wt wrz 21, 2010 21:00

Heh, w końcu właściciel, który pyta wpierw o różne rzeczy na forum, a potem kupuje ptaka, nie zaś na odwrót co tylko chwalić. Co do tematu - transport w klatce to najgorsze wyjście, papuga wszystko widzi, stresuje się, miota po klatce, niszczy upierzenie. Mały ciemny karton jest najlepszą metodą

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 21, 2010 21:14

ja przewożę w matowych pojemnikach z wyciętymi otworami z rączą z supermarketu 37złna dół kocyk i ręcznik papierowy nie stresują się i są łatwe w utrzymaniu i odkażaniu, cena też dobra

bobosam

Post autor: bobosam » wt wrz 21, 2010 21:28

Pysiu, nie zabardzo wiem o jakich pojemnikach piszesz - możesz jakoś bardziej mnie naprowadzić - do czego taki pojemnik ma służyc (oczywiście poza przewozem papug :-> ), na jakim dziale go znajdę?

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 21, 2010 22:14

o zwykłych pojemnikach które służą na lata i nie są kosztowne :-)
nie jest to dokładnie moja transportówka bo nie chciało mi się polecieć po właściwy spód i położyłam dekiel na większej dla ar :-)
jest to zwykły plastikowy pojemnik (wożę w takim również ary tyle że większym) trzymam też z nim pisklaki i świetnie się sprawdza już któryś rok z rzędu
koszt 37zł koc w środek wywiercenie otworów w pokrywie konieczne
nie załatwiły jej dziobem ani ary ani kakadu ani inne ptaki
oczywiście pojemnik zamykany od zewnątrz na dwa zamknięcia - pojemnik do kupienia w tesco lub auchan lub makro czy innym markecie :-) pomiędzy wizytami służą mi do przechowywania szpargałów dla ptaków zabawek itp
Załączniki
moja_transporowka_zmniejszacz-pl_1277.jpg

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » wt wrz 21, 2010 22:42

a nie przeszkadza to że ptak widzi wszystko dookoła? Przy oswojonych ptakach może to i dobrze, ale przy dzikich nie jest to zbyt stresujące?

pysia34

Post autor: pysia34 » wt wrz 21, 2010 22:49

jechały w takich arówno oswajane jak i dzikie - ostatnio Koko Charli tyle że w większym i nie było problemu z transportem :-)

bobosam

Post autor: bobosam » śr wrz 22, 2010 08:30

dzięki Pysiu - teraz już wszystko wiem. dzieki za zdjęcie

pysia34

Post autor: pysia34 » śr wrz 22, 2010 08:44

pamiętaj tylko o wywierceniu otworów w pokrywie :-) to tanie i praktyczne rozwiązanie o wiele tańsze i wygodniejsze niż transportówka kocia czy ptasia :-)

bobosam

Post autor: bobosam » śr wrz 22, 2010 09:16

Jasne, niechcemy żeby ptaszek sie poddusił.
Generalnie przewóz papugi ze sklepu do domu wyjątkowo mnie stresuje - chciałabym mieć już to za sobą

pysia34

Post autor: pysia34 » śr wrz 22, 2010 09:21

nie będzie problemu z pewnością :-) nie stresuj się tak bo ptaki to wyczuwają :-)
ja woziłam ptaki po kilka a nawet bardzej naście godzin i było dobrze a ptaki żyją do dzisiaj :-)

Hebi
Ptaki które hoduję: papużki faliste, modrolotki czerwonoczelne, nimfy
Kontakt:

Post autor: Hebi » pt gru 31, 2010 15:37

Jeśli chodzi o polecane na początku wątku pudełka, to bym się tego obawiała - kartgon jednak zbyt łatwo przegryźć. Zazwyczaj ptak się zbyt stresuje podróżą żeby to zrobić, ale to nie reguła. Znam przypadek, kiedy nimfa przegryzła pudełko, w którym była wieziona - szczęśliwie pudełko było w klatce i nie uciekła, ale zabrało jej to kilkanaście minut i z niego wylazła. Generalnie przy pierwszym przewiezieniu nie wiadomo, jak ptak będzie reagował, ale potem warto popróbować z różnymi sposobami, bo np. niektóre papugi wyjątkowo źle znoszą zamknięcie na małej przestrzeni i bezpieczniej je przewozić w niedużej klatce, inne z kolei zbyt się rzucają po takiej klatce i lepszy jest mały transporter, jedne mniej się stresują jak widzą otoczenie, inne jak jest ciemno itd. Zdecydowanie nie ma jednego uniwersalnego sposobu przewożenia papug.
Teraz, kiedy spłonął mój dom, mam lepszy widok na księżyc

http://epapugi.net

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pt gru 31, 2010 15:54

Tak Hebi, ale w temacie jest o przewozie ze sklepu do domu, a zazwyczaj nie trwa to kilku godzin, by papuga przegryzła pudełko, i kupując ją, nie wiemy co jest dla niej najminiej stresujące, wiem stosujemy wtedy uniwersalne pudełko ;-)

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: procent » pn lip 15, 2013 13:00

Witajcie.
Jest to mój pierwszy post na forum. Przygotowuję się do zakupy papużki.
Na forum wyczytałem już, że najlepiej przewieźć ją ze sklepu do domu w pudełku po butach z otworami :)
Niestety nie znalazłem informacji na temat przełożenia ptaka z pudełka do klatki. Może to i głupie pytanie, ale chciałbym zaoszczędzić mojemu przyszłemu towarzyszowi stresu.

Jak bezpiecznie przenieść papużkę do klatki po przywiezieniu jej do domu w pudełku?
Czy może mocno dziabnąć? Przełożyć ją w rękawicy?

Wybaczcie to pytanie, ale dopiero się dokształcam korzystając z tego forum :)
Moja ulubiona palarnia kawy :)

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn lip 15, 2013 13:06

Najlepiej otwórz pudełko i włóż do klatki. Chwilę potrwa zanim wyjdzie. Ale to najlepsze mom zdaniem rozwiązanie. Nie ma potrzeby łapania w rękę papugi
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn lip 15, 2013 17:28

procent pisze:Na forum wyczytałem już, że najlepiej przewieźć ją ze sklepu do domu w pudełku po butach z otworami

Po pierwsze i najważniejsze to zakupu na twoim miejscu dokonałbym bezpośrednio u hodowcy dlaczego bo taniej i widzisz ptaka w swoim otoczeniu jak sie zachowuje dowiesz się czym jest karmiony sklep z całym szacunkiem dla sprzedajacych tego ci nie powie.
Transport to sprawa bezproblemowa bo obojętnie gdzie zakupisz ptaka to sprzedający powinien ci pudełko dać ( sklep powinien mieć takie orginalne tektórowe do transportu)a wpuszczać to tak jak juz Grzesiu napisał powyżej.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: procent » pt lip 19, 2013 14:56

Super :) Bardzo dziękuję Wam za podpowiedzi.
Czy papużka będzie się bardzo stresować gdy będę chciał jej dać jeść lub zmienić wodę?
Już jutro wielki dzień :) W południe stanę się właścicielem aleksa :)
Zakupu dokonam u pani z Warszawskich Bielan. Hoduje różne ptaki. W ofercie ma 3 mieś. papużki w cenie 250 zł. Czy to nie za mało?
Moja ulubiona palarnia kawy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Transport ptaków-”