Ptaszek za niewielkie pieniądze.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Ptaszek za niewielkie pieniądze.
dla mnie też ta cena nie jest aktualnie do przyjęcia, dlatego nie braliśmy tego gatunku pod uwagę nawet. Nie jestem pewien, czy w moim sklepie jest akurat Mniszka Nizinna, ale jest do niej BARDZO podobna!
Ponoć trzeba ją trzymać w dość dużej wolierze, a nie w zwykłej klatce. Na razie nie mam takiej.. Fajne jest to, że budują swoje gniazdka.. Ciekawe tylko, czy jeden osobnik też zabrałby się za budowę.. :)
Ponoć trzeba ją trzymać w dość dużej wolierze, a nie w zwykłej klatce. Na razie nie mam takiej.. Fajne jest to, że budują swoje gniazdka.. Ciekawe tylko, czy jeden osobnik też zabrałby się za budowę.. :)
- puertoasis
- Ptaki które hoduję: papużki faliste, mnicha nizinna
- Kontakt:
Moja mnicha w klatce nie usiedzi, niestety w nocy też nie. Chodzi tam tylko jeść i pić. Szczerze mówiąc, tutaj woliera też by nie rozwiązała sprawy, on uwielbia być blisko ludzi, to typowy pupil. Nie traktuj tego jednak jako regułę, pewnie co ptak, to inne zachowanie :)
Czytałam gdzieś o przypadkach budowania gniazdka w domu, moja póki co się nie pali, ale też w sumie nie ma z czego budować, bo daję jej raczej większe gałązki.
Czytałam gdzieś o przypadkach budowania gniazdka w domu, moja póki co się nie pali, ale też w sumie nie ma z czego budować, bo daję jej raczej większe gałązki.
ciekawi mnie, w jakiej klatce u Ciebie przebywa? mam zamiar zaopatrzyć się w klatkę o wymiarach np. 75x55x120. oczywiście ptak będzie miał możliwość latania po pokoikach. na wiosnę/ lato może uda mi się zbudować wolierkę balkonową.
Czytałem, że ptaki te mają mocne dziobki. Nie powoduje on nadmiernych szkód w domu? I jak wygląda sprawa z jego "decybelami"? :)
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi i pomoc!
Piotrek.
Czytałem, że ptaki te mają mocne dziobki. Nie powoduje on nadmiernych szkód w domu? I jak wygląda sprawa z jego "decybelami"? :)
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi i pomoc!
Piotrek.
- puertoasis
- Kontakt:
Klatkę możesz zobaczyć na blogu, jeżeli chodzi o wymiary, mogę podać dopiero jutro.
Co do mocnych dziobków, niestety prawda. Czasami to odczuwamy, jak papuga czyści nam np. uszy, czasami mu się zdarzy przesadzić :( Mebli nie niszczy w ogóle, ale mam w domu wyciągnięte wszystkie zaślepki w listwach przy podłodze. Julian najchętniej spróbowałby podziobać wszystko co widzi, dlatego wiele rzeczy trzeba chować, bo wszystkie papiery "stempluje" swoim dziobkiem. I właściwie muszę liczyć się z tym, że jeżeli czegoś nie schowam do szafki, to prędzej czy później Julian się tym zajmie. Jest strasznie ciekawski :)
A i suszarkę na pranie też musimy zakrywać, bo ją skubie, ostatnio wyrwał klawisz z telefonu. Generalnie łobuziak nie z tej ziemi, trzeba to wziąć pod uwagę.
Z decybelami na szczęście nie ma problemów, głos ma potężny, ale rzadko go używa, tylko jak jest pod wpływem jakiś emocji (np. jak jest zły, albo tęskni i nas woła głosem pełnym pretensji). Jak z nami "rozmawia", wydaje inne, nieuciążliwe dźwięki, właściwie to nawet w tonie rozmowy.
Swoją drogą ja też miałam dylemat z wyborem papugi, bo byłam zdecydowana na aleksandrettę obrożną, ale hodowca opowiedział mi o mnichach. W sumie zadecydowała łatwość w oswajaniu, mnichy mogą podobno latać "luzem" nawet na zewnątrz i nie uciekną, ale ja się jeszcze trochę tego boję
Co do mocnych dziobków, niestety prawda. Czasami to odczuwamy, jak papuga czyści nam np. uszy, czasami mu się zdarzy przesadzić :( Mebli nie niszczy w ogóle, ale mam w domu wyciągnięte wszystkie zaślepki w listwach przy podłodze. Julian najchętniej spróbowałby podziobać wszystko co widzi, dlatego wiele rzeczy trzeba chować, bo wszystkie papiery "stempluje" swoim dziobkiem. I właściwie muszę liczyć się z tym, że jeżeli czegoś nie schowam do szafki, to prędzej czy później Julian się tym zajmie. Jest strasznie ciekawski :)
A i suszarkę na pranie też musimy zakrywać, bo ją skubie, ostatnio wyrwał klawisz z telefonu. Generalnie łobuziak nie z tej ziemi, trzeba to wziąć pod uwagę.

Z decybelami na szczęście nie ma problemów, głos ma potężny, ale rzadko go używa, tylko jak jest pod wpływem jakiś emocji (np. jak jest zły, albo tęskni i nas woła głosem pełnym pretensji). Jak z nami "rozmawia", wydaje inne, nieuciążliwe dźwięki, właściwie to nawet w tonie rozmowy.
Swoją drogą ja też miałam dylemat z wyborem papugi, bo byłam zdecydowana na aleksandrettę obrożną, ale hodowca opowiedział mi o mnichach. W sumie zadecydowała łatwość w oswajaniu, mnichy mogą podobno latać "luzem" nawet na zewnątrz i nie uciekną, ale ja się jeszcze trochę tego boję

bardzo ładny jest Twój ptak! ale rzeczywiście widać, że lubi też rozrabiać :)
Gdy nie ma nikogo w domu, to zostaje sam zamknięty w klatce, czy puszczasz go luzem? Jak długo dziennie zostaje w klatce? U mnie, do 15 praktycznie nie ma nikogo w domu, kto mógłby się nim zająć..
Jeszcze jedno pytanie.. czy zarówno Mnichy Nizinne i Rudosterki wymagają rejestracji w starostwie?
Gdy nie ma nikogo w domu, to zostaje sam zamknięty w klatce, czy puszczasz go luzem? Jak długo dziennie zostaje w klatce? U mnie, do 15 praktycznie nie ma nikogo w domu, kto mógłby się nim zająć..
Jeszcze jedno pytanie.. czy zarówno Mnichy Nizinne i Rudosterki wymagają rejestracji w starostwie?
- puertoasis
- Kontakt:
Mnicha nizinna z tego co wiem to wymaga rejestracji, moją rejestrował hodowca.
Nie jest zamykany w klatce, jak nikogo nie ma jest zamykany w jednym pomieszczeniu, ma tam klatkę, drzewko, stolik z zabawkami, ale często przesiaduje też na oknie lub przy lustrze. Przeważnie w ciągu tygodnia jest sam przez ok. 7 godzin, ale staramy się mu poświęcić tyle czasu, ile tylko możemy.
Nie jest zamykany w klatce, jak nikogo nie ma jest zamykany w jednym pomieszczeniu, ma tam klatkę, drzewko, stolik z zabawkami, ale często przesiaduje też na oknie lub przy lustrze. Przeważnie w ciągu tygodnia jest sam przez ok. 7 godzin, ale staramy się mu poświęcić tyle czasu, ile tylko możemy.
dzięki wielkie za podopowiedzi! :) Ja mam zamiar zaopatrzyć się w klatkę tego typu: http://www.zoohandel24h.pl/Szablon/Zdje ... arnaC2.jpg
78x48x78. Średnio mam ochotę wydawania 500 PLN tylko dlatego, że klatka wygląda nieco ładniej, a ptak i tak będzie przebywał głównie poza nią.. Zaoszczędzone pieniądze wolę przeznaczyć na akcesoria.
78x48x78. Średnio mam ochotę wydawania 500 PLN tylko dlatego, że klatka wygląda nieco ładniej, a ptak i tak będzie przebywał głównie poza nią.. Zaoszczędzone pieniądze wolę przeznaczyć na akcesoria.
- Etna
- Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki
Prawie wszystkie papugi wymagają rejestracji (rudosterki również).
Puertoasis nie zrozumiałam tego, jak to rejestrował hodowca?
Z tego co wiem, to dostajesz od hodowcy zaświadczenie o urodzeniu w niewoli, które wydał powiatowy inspektorat weterynarii i z tym dokumentem sam idziesz rejestrować swoją papugę w Starostwie (przynajmniej u mnie tak było).
Puertoasis nie zrozumiałam tego, jak to rejestrował hodowca?
Z tego co wiem, to dostajesz od hodowcy zaświadczenie o urodzeniu w niewoli, które wydał powiatowy inspektorat weterynarii i z tym dokumentem sam idziesz rejestrować swoją papugę w Starostwie (przynajmniej u mnie tak było).
- puertoasis
- Kontakt:
Moja klatka ma ok. 52x33x65, była to największa klatka w lokalnym sklepie zoologicznym i na promocji dałam za nią 100zł, więc się nie wykosztowałam 
Etna, wydaje mi się, że masz rację i tak to właśnie powinno wyglądać. Moją papugę, tak jak napisałam wyżej rejestrował hodowca, tłumaczył mi dlaczego, jednak nie wydaje mi się to na tyle istotne, żeby to drążyć tutaj :)

Etna, wydaje mi się, że masz rację i tak to właśnie powinno wyglądać. Moją papugę, tak jak napisałam wyżej rejestrował hodowca, tłumaczył mi dlaczego, jednak nie wydaje mi się to na tyle istotne, żeby to drążyć tutaj :)
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
puertoasis pisze:..... jednak nie wydaje mi się to na tyle istotne.....
Mylisz się, to jest bardzo istotna sprawa i Etna ma rację.
Przeczytaj viewtopic.php?f=138&t=1134&view=unread&sid=72a2d2e80dbd6bb5268db9b19f14ec2b#unread
Nie zaszkodzi i inne tematy przejrzeć, ewentualnie w którymś dopytać viewforum.php?f=138
- puertoasis
- Kontakt:
Dziękuję, poczytam dokładnie i dowiem się co i jak :)
Jedna sztuka mnichy jest do zniesienia. Miałam przez 2 tygodnie 2szt(pod opieką ptak znajomych) i się poddałam. Moja ma ponad rok, tamta, młodzik kilkumiesięczny który był bardziej odważny do siadania gdzie popadnie. Ciekawskie są na maxa, nie boi się psa, dziób wetknie jak się pozwoli nawet do gorącej zupy. Moja się szybko nauczyła wypowiadać swoje imię ale przez pobyt młodzika zaprzestała i znowu się uczymy, co do pieszczoch to to mu nie minęło. Jak już ktoś wspominał może siedzieć na ramieniu godzinami. Mogę go złapać w obie dłonie wycmokać po łebku a on od cmokuje. Jak tylko przestanę po czy stawiam go na kolanie a on drepta na ramię i wtula się w policzek. Plus duży dla niej że nie drze dzióbka na okrągło ma takie momenty tylko, No i śpi do póki pierwszy domownik nie wstanie. Klatka ładna i duża jeżeli wybierzesz z otwieraniem u góry a chcesz paputa zamykać na noc to nie używaj tego siedziska do póki paputa nie nauczysz wchodzenia do niej na noc. Będzie Ci łatwiej ją zamknąć.
Dostałem atrakcyjną propozycję zakupu Afrykanki Senegalskiej. Ptak ma ponoć 2 lata, kupiony w warszawskim sklepie z papugami. Według sprzedawcy jest zdrowy. Sprzedaż z powodu agresji w stosunku do innych ptaków- Ar. Co o tym myślicie?
Ptak ma podcięte lotki.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... be19165956
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 2adee91a8a
Liczę na szybką podpowiedź! dzięki!
Piotrek.
Ptak ma podcięte lotki.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... be19165956
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 2adee91a8a
Liczę na szybką podpowiedź! dzięki!
Piotrek.
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Na Twoim miejscu poważnie bym się zastanowiła... Ptak ma 2 lata, nabył już pewnych nawyków nie koniecznie dobrych, ta agresja też może być większa niż tylko do innych ptaków.. Po za tym warszawski sklep z papugami jakiś czas temu miał problem z wirusami, i nie wiadomo czy dalej nie ma.. Z tego sklepu nie kupiłabym niczego dla moich papug ani tym bardziej papugi.