Jaka papuga dla mnie ?

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

detresse
Ptaki które hoduję: brak

Jaka papuga dla mnie ?

Post autor: detresse » sob lip 28, 2012 23:05

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum.
Zarejestrowałam się tu bo mam mały problem,a konkretnie :
Od jakiegoś czasu < 6-9 miesięcy > szukam papugi dla siebie. Ogólnie papugami interesuje się już od 2 lat, to forum przeczytałam już wzdłuż i wszerz. Raz już przygotowywałam się do zakupy papugi - żako, ale nie wypaliło.
Nigdy wcześniej nie miałam papugi, jednak miała okazje opiekować się ptakami znajomych < aryrauny, kakadu, amazonki czy bardzo popularne nimfy > przez nawet 2 miesiące. Opieka nad ptakami to dla mnie przyjemność. Papuga codziennie spędzałaby po za klatką średnio 6/7 godzin. Ja papudze moge poświęcić ok. 5 godzin dziennie, w wakacje i dni wolne od szkoły więcej.
Z reguły nie wyjeżdżam, lecz w razie potrzeby rodzice chętnie zajmą się papugą. W domu mam psa, który jednak nie wykazuje zainteresowania ptakami. Mam tez królika, ale myślę, że papuga mu nie bedzie przeszkadzała ;)
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że papuga potrzebuje stałej uwagi, że nie jest to zabawka. Wiem, że będzie śmieciła, psociła i niszczyła, ale moim zdaniem taki urok papug :)
Może to dziwne, ale chciałabym mieć dość orginalną papugę < nie po to by się nią chwalić - spokojnie ). Dobrze gdyby papuga nie byłaby większa, niz 40 cm długości.
Na papugę i sprzęt dla niej uzbierałam 10 tys. zł.
Z góry mówie, że nie jestem rozpuszczonym bachorem, który chce wszystko, a po tygodniu rzuci to w kąt < bo już na innej stronie kiedy zadałam to pytanie padły takie zarzuty >.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
Detresse

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lip 29, 2012 00:22

Ja osobiscie zakochalem sie w aleksandrettach wielkich. zobacz sobie moja galeriea ja po krotce opowiem o nich. samiec Lucjan a samiczka Niunia. nigdy w zyciu bym na nic ich nie zamienil. to jak one sie bawia jak lataja po mieszkaniu jak skrzecza jak gadaja to najpiekniejsze co moze byc w tych ptakach.. duze zielone wariatki ktore tylko patrza zeby cos zrobic pobawic sie czyms.. a nawet czasamj zniszczyc hehe. maja swoje harakterki jednak mimo wszystko caly czas sa mi ulegle. nawet jak sie bawia w innym pokoju to co chwile przylatuja do mnie i sprawdzaja czy jestem w domu i pozniej dalej leca sie bawic. jednak one mierza wiecej niz 40 CM. moim marzeniem jest zako ktore mimo ze forumowicze mi odradzali tego ptaka to ja czuje ze jestem gotowy na tego papuga. jest wiele powodow dla ktorych bym chcial zako ale glowny to taki ze jest to papuga trudna z charakteru taka jak ja hehe i razem bedziemy sie docierac. mialem okazje nieraz u znajomego przebywac i zajmowac sie jego papuga zako podczas nieobecnosci.. trudny ptak ale jak juz sie go pozna i poskromi to staje sie naprawde super przyjacielem. tak jak zako znajlmego i znajomy. ta papuga to jegi druga zona. spia razem caluja sie jedza rozmawiaja bawia sie no masakra doslownie. swietny ptak i ja go sobie w koncu kupie.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » ndz lip 29, 2012 06:51

Uważaj bo jak ja kupiłam moje żako,to moja aleksandretta znienawidziła mnie na reszte sojego życia....Dosłownie. Wszystkich lubiła poza mną. Byłam zdrajcą i nigdy nie dała mi podejść do klatki.Jak łaziła po pokoju to łaskawie czasem dała mi się dotknąć alezazwyczaj była wrogo do mnie nastawiona za tą jedną jedyną zdradę!.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz lip 29, 2012 10:23

Witaj detresse.
Piszesz, że chcesz oryginalną papugę i że zastanawiasz się nad żako :) Z jednej strony każda papuga ma swój niepowtarzalny charakter a co za tym idzie jest oryginalna, z drugiej żako jest bardzo popularnym ptakiem (albo przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie) więc z tego punktu widzenia, raczej mało oryginalnym ;)

Proponuje też zajrzeć do tego tematu: http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?p=45906 zanim na Żako się zdecydujesz i porozmawiać z pysia34.

Myślałaś może nad Arą Nobilis?:)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » ndz lip 29, 2012 11:03

Odradzam zakup żako każdemu :) Jest wiele innych papug równie ładnie gadających o barwnym upierzeniu i łagodniejszym usposobieniu niż żako i mniej pospolitych :D niższara eminencja

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lip 29, 2012 11:43

Moje aleksy to para wiekszosc czasu spedzaja ze soba takze mysle ze jak u mnie pojawi sie zako to nie bedzie takich klopotow poza tym dziwi mnje jedna rzecz. wiekszosc osob odradza zako itd a moj znajomy ktory ma zako od malenkosci do teraz czyli juz kilka nigdy nie mowil o swoim zakulcu zle. jak mu opowiedzialem kilka tematow z forum to tylko oczy robil wielkie i nie wiedzial co powiedziec. stwierdzil ze jego zako jest calkiem inne niz wasze ktore opisujecie. glow ie to on mnie do niego namawia i jak juz kupie to napew o kiedys napisze ze nie mieliscie racji odradzajac mi tego ptaka ;)

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » ndz lip 29, 2012 11:46

Gorzej jak po fakcie przekonasz sięże mieliśmy rację.....:( ale wtedy już będzie za późno :( Zobacz przykład chociażby ostatnio wykupionej samiczki :( Od takich przykładów roi sie na forum:( To ze Twój znajomy dobrze trafił nie oznacza jeszcze że wszystkie żaczki są takie fajne:( Niestety większość posiada "charakterek" :(

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lip 29, 2012 11:52

Ale trzeba miec nadzieje ze bedzie dobrze a mi oozostaje caly czas sie przygotowywac na nadejscie nowego przyjaciela do domu. w razie czego to mam jeszcze was ;) i z tego co widze i czytam kazdy po troche sluzy pomoca i w razie czego bede dzwonic i pytac. ja jestem na ta chwile pewny ze jestem dobrze przygotowany na nadejscie zako i opieke nad nim.

detresse

Post autor: detresse » ndz lip 29, 2012 13:25

GoldAngelo
Nie do końca dobrze to zrozumiałeś.
Nad żako zastanawiałam się kiedyś, teraz raczej nie chcę już żaczka :)

A co do Ary nobilis - tak zastanawiałam się nad tym ptakiem, chociaż nie jestem do końca przekonana .

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lip 29, 2012 14:06

detresse, a z jakiego miasta jestes? Myslalas moze o kakady rozowej? Znom super hodowce posiadajacego te ptaki aktualnie chyba ma mlode i recznie karmi od niego kupilem swoja samicKe aleksy wielkiej. Pan Leszek ma wiele innych papug np ararauny lory wielkie zako aleksy wielkie kakadu rozowe amazonki 3 gatunki (swietnie gadaja) zwlaszcza samiec niebieskoczelny na podworku hehe on napewno opowie Ci duzo o papugach i cos doradzi. Zawsze lepiej jest zobaczyc na zywo.

detresse

Post autor: detresse » ndz lip 29, 2012 17:38

Adrian1

Jestem z lubuskiego, okolice Zielonej Góry.
A orientujesz się może w cenie takiej kakadu różowej ?

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » ndz lip 29, 2012 18:48

około 2-3.000zł
to zupełnie niedaleko.... zapraszam Cię do siebie :)
poznanie kilku gatunków może Ci pomóc podjąć decyzję:D

detresse

Post autor: detresse » ndz lip 29, 2012 19:11

pysia34 - mozesz mi napisać tu lub na priv skąd jesteś dokładnie ?
A po za obecnymi propozycjami dostane jeszcze jakieś ? :->
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2012 06:57 przez detresse, łącznie zmieniany 1 raz.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lip 29, 2012 20:07

To kakadu kosztuje tak jak napisala pysia ktora mnie wyprzedzila hehe. o prosze to tak jak ja widze ze wszyscy mieszkamh bkisko siebie hehe ja Ty i pysia ;)

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz lip 29, 2012 20:24

To ja może dożucę propozycję a mianowicie coś z lor,lorys lub dam :?:
Bardzo ciekawe papugi bajecznie kolorowe,bardzo inteligentne ,bardzo szybko się oswajają i uczą naśladować dźwięki z mową włącznie.
Jest jednak coś co musisz na ich temat wiedzieć a mianowicie te gatunki nie są ziarnojadami maja specyficzny pokarm w postaci "zupy" (ja to tak nazywam) ale przygotowanie tego pokarmu jest dziecinnie proste .No i druga sprawa ich kał jest wodnity -strzelają pod kątem taką wodą.
Propozycja dałem tak dla zróżnicowania proponowanych gatunków.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn lip 30, 2012 13:54

detresse pisze:Adrian1

Jestem z lubuskiego, okolice Zielonej Góry.
A orientujesz się może w cenie takiej kakadu różowej ?

U tego hodowcy co pisał Adrian, kosztuje ona 2800zł.
Natomiast ma piękne amazonki żółtolice w cenie 2400zł.
Staliśmy z synem na podwórzu przy pustej wolierze i zaglądaliśmy co w niej może przesiadywać... aż tu wyszła amazonka i zaczęła nas opierdzielać :oops: cyt. " hallo,hallo... łażą mi tu kurde ... hallo... gapią się...Lechu,chodź tu,Lechu dawaj" Widziałem jak synowi "kopara opadła" i zaczęliśmy się tak śmiać,że syn o mało się w galoty nie zesikał.

detresse

Post autor: detresse » pn lip 30, 2012 14:20

sqrczybyk,
Bardzo Ci dziękuje za dokładną odpowiedź :D
A orientujesz się czy ten Pan ma na sprzedaż obecnie młode,ręcznie karmione ?

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn lip 30, 2012 14:51

sqrczybyk, a pokazywal wam swoje ary? albo lory? Piekne ptaki na maksa.. zako nie pokazywal bo na jajkach siedzialy. od Pana Leszka mam swoja alekse wlasnie hehe swietne ma ptaki i bardzo zadbane. najlepsza hodowla jaka w zyciu widzialem. naprawde profesjonalna hehe. ta amazonka byla swietna ja jakbylem to wszedlem na podworko to znikad dobiegl krzyk " lechu chodz zobacz kto przyszedl jakas dziewczyna lechuuu" hehe i wtedy wyszedl Pan Leszek ;) Mily i otwarty Pan. hehe ta jego amazonka jest lepsza jak alarm hehe i jeszcze ta woliera centralnie na srodku podworka.

Jezeli Pan Leszek ma mlode amazonki to napewno minimum jedna jest recznje karmiona i w pelni oswojona.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn lip 30, 2012 16:14

sqrczybyk pisze: "....... hallo,hallo... łażą mi tu kurde ... hallo... gapią się...Lechu,chodź tu,Lechu dawaj"........

Adrian1 pisze:..... lechu chodz zobacz kto przyszedl jakas dziewczyna lechuuu"......

A jesteście pewni że to amazonka tak nadawała a nie np. leciało z nagrania ?
Dziwne, że Adriana ptak wziął za dziewuchę :mrgreen: :mrgreen:

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn lip 30, 2012 17:25

Jestem pewny ze to papuga bo stalem od niej 10cm hehe ucho przykladalen czy to napewno ona bo nigdy czegos takiegi nie slyszalem i jie wierzylem hehe

a wziela za dziewczyne na szczescie nie mnie hehe bo pierwsza obok jej woliery stala moja dziewczyna hehe i prosze sie ze mnie nie smiac hihi

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”