Zakup papugi z innego kraju ?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Przy przewożeniu zwierząt poza swój powiat w całej WE potrzebne jest świadectwo weterynaryjne, a ponadtto przy wwożeniu na teren WE dokumenty opisane w Rozporządzenie Komisji (WE) nr 318/2008 z dnia 31 marca 2008 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 338/97 w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi. Natomiast na terenie WE trzeba mieć Eurocitesy dla ptaków z załącznika A tego Rozporządzenia. Wyjatkiem jest Polska, gdyż tu nie ma Eurocitesów a "papiery" trzeba mieć na "wszystko". Papiery polskie są ważne wyłącznie na terenie Polski, w innych państwach jest to makulatura i zaden ptak z załacznika A nie moze być wywieziony z Polski z powodu braku Eurocitesu.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Dziś rejestrowałam w starostwie barabandy,wróbliczki i świergoty wielobarwne - wystarczyło świadectwo lek.wet.z Słowacji
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Tak, i była to wyłacznie decyzja tego konkretnego urzędu. W innym na tej podstawie mogą nie zarejestrować. Z tego to powodu własnie polski system nie ma nic wspólnego z "ochroną czegokolwiek". Wystarczy świadectwo zagranicznego lekarza weterynari o stanie zdrowia i mozna zalegalizować wszystkie przemycone z Ameryki ary hiacyntowe, a jednocześnie można mieć sprawę w sadzie za udomowione rozelle. Cały czas własnie twierdzę że nasze prawo wyglada na zrobione pod profesjonalny przemyt. Tak mi podpowiada logika, choć kompletnie nie mam na to żadnych dowodów. Bo drugie wyjasnienie tych przepisów jest jeszcze gorsze, że rządzą nami kompletni..., wolę już wyjaśnienie że prawo jest zrobione pod profesjonalny przemyt 

-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne
JC ma rację.Powszechnie dokument ten nazywany jest wywozówka. Wystawia ją lek.wet. z naszego [z którego dany ptak pochodzi] terenu. Jednak ten dokument mówi tylko, że dany ptak jest w chwili badania klinicznie zdrowy.I ważny jest chyba 14 dni.
Jak jeżdziłem z jamnikami na wystawy tu w Polsce już lekarze wystawowi taki dokument chcieli widzieć.
Jak jeżdziłem z jamnikami na wystawy tu w Polsce już lekarze wystawowi taki dokument chcieli widzieć.
sajga
- krzysiek007
- Ptaki które hoduję: papugi
-
- Ptaki które hoduję: Ara Scarlet
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy może ma ktoś doświadczenie co do zakupu papugi z innego kraju i sprowadzeniem go do naszego ?
Znalazłem w internecie ogłoszenie hodowcy, okazało się, że jest on z zagranicy gdzie ma on swoją hodowle papug. Koszty jakie musiałbym ponieść za zakup i transport są dla mnie do zaakceptowania.
Jednak zanim to zrobię wolałbym poznać opinie kogoś kto już to robił i może mi poradzić w jaki sposób sprawdzić takiego hodowcę aby ten zakup nie okazał się jakimś wielkim nieporozumieniem i "kantem" na który się nadzieje.
Pozdrawiam
chciałbym się dowiedzieć czy może ma ktoś doświadczenie co do zakupu papugi z innego kraju i sprowadzeniem go do naszego ?
Znalazłem w internecie ogłoszenie hodowcy, okazało się, że jest on z zagranicy gdzie ma on swoją hodowle papug. Koszty jakie musiałbym ponieść za zakup i transport są dla mnie do zaakceptowania.
Jednak zanim to zrobię wolałbym poznać opinie kogoś kto już to robił i może mi poradzić w jaki sposób sprawdzić takiego hodowcę aby ten zakup nie okazał się jakimś wielkim nieporozumieniem i "kantem" na który się nadzieje.
Pozdrawiam

-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Dokładnie jest tak jak pisze pysia34.
Ja w tym roku zakupiłem kakadu ducorpssi z Danii (tam akurat ten gatunek nie podlega rejestracji). Wraz z papugą otrzymałem 1) dokument potwierdzający wyklucie się ptak w hodowli z pieczątkami lekrza wet. zajmującego się hodowlą w której kupowałem ptaka 2) dokument potwierdzający wynik badania DNA 3) dokument od lekarza weterynarii potwierdzający ogólny stan zdrowia papugi
Po przetłumaczeniu tych dokumentów bez problemu zarejestrowano mi papugę w starostwie.
Ja w tym roku zakupiłem kakadu ducorpssi z Danii (tam akurat ten gatunek nie podlega rejestracji). Wraz z papugą otrzymałem 1) dokument potwierdzający wyklucie się ptak w hodowli z pieczątkami lekrza wet. zajmującego się hodowlą w której kupowałem ptaka 2) dokument potwierdzający wynik badania DNA 3) dokument od lekarza weterynarii potwierdzający ogólny stan zdrowia papugi
Po przetłumaczeniu tych dokumentów bez problemu zarejestrowano mi papugę w starostwie.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
A nie jest to jedno z tych wielu ogłoszeń, które krążą po róznych stronach a są zwykłym oszustwem? Było już o tym na Forum.
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1648
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1648
Ostatnio zmieniony sob sie 07, 2010 04:40 przez haaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam, dziękuje za odpowiedź,
ptak który znalazłem w tym ogłoszeniu pochodzi z Kamerunu (południowa Afryka).
Po mailu zdałem sobie sprawę że jest z zagranicy. Zaproponował mi Are Scarlet za 850 euro. razem z dowozem do kraju miałoby mnie to wynieść 800 euro. W tej cenie miałaby się znaleźć klatka. Jednak cały czas mam wątpliwości. Kwotę tą jestem w stanie dać za ptaka, ale nie wyrzucić w błoto.
ptak który znalazłem w tym ogłoszeniu pochodzi z Kamerunu (południowa Afryka).
Po mailu zdałem sobie sprawę że jest z zagranicy. Zaproponował mi Are Scarlet za 850 euro. razem z dowozem do kraju miałoby mnie to wynieść 800 euro. W tej cenie miałaby się znaleźć klatka. Jednak cały czas mam wątpliwości. Kwotę tą jestem w stanie dać za ptaka, ale nie wyrzucić w błoto.

hahahahahahahahaaha słoneczko poczytaj cały temat
nawet w Europie robią już takie jaja, tyle że mniej naiwnie...
mi brytyjczycy oferowali już dwukrotnie ptaki z wysyłką lotniczą, po prawie normalnej cenie,i zawsze byli głucho niemi po wypadkach i nie mogli rozmawiać telefonicznie tylko meilowo translatorem
a ty chcesz kupić zółtoskrzydłą , za pieniądze za jakie nawet araraune trudno czasami kupić 
nawet w Europie robią już takie jaja, tyle że mniej naiwnie...
mi brytyjczycy oferowali już dwukrotnie ptaki z wysyłką lotniczą, po prawie normalnej cenie,i zawsze byli głucho niemi po wypadkach i nie mogli rozmawiać telefonicznie tylko meilowo translatorem

szanty_man, żyjemy w uni europejskiej,człowieku
Ja potwierdzę ,że w Anglii można kupić taniej papugi,gdyż jest ich tutaj bardzo dużo,i konkurencja zbija ceny,ale w anglii żyje masa irlandczyków ,afrykanów i innych papuasów żyjących z oszustwa.Papugę trzeba zobaczyć przed kupnem -nie ma innej możliwości 

Pozdrawiam. Artur
-
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Mozesz kupic Amazonke Kurike. Jest tania(Jezeli porownac ja do Ary) i zaliczana do duzych papug. Ara Arauna (Najpopularniejsza) to koszt okolo 6 000 zl(i wiecej), chyba ze trafi sie okazja.Ara Chloroptera to okolo 8 000. Ara Nobilis (Najmniejsza z Ar, ale i tak piekna) to koszt okolo 2000 zl. Oczywiscie za samego ptaka, nie wliczajac w to badan, klatki i roznych innych wydatkow. ;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
Macie racje nie będę ryzykował. Za takie same pieniądze kupie w kraju coś mniejszego ale i tak będzie mi towarzyszyło przez lata.
W takim wypadku lepiej kupić jedną czy dwie papugi ?
A jeżeli kupie samca i samice to czy przez przypadek kiedyś jak się obudzę to nie okaże się że pojawiło się stado małych piskląt ?

W takim wypadku lepiej kupić jedną czy dwie papugi ?
A jeżeli kupie samca i samice to czy przez przypadek kiedyś jak się obudzę to nie okaże się że pojawiło się stado małych piskląt ?

-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
Witam, korzystając z już istniejącego tematu chciałam też o coś spytać:
-Znacie może jakiegoś hodowcę z Unii który ma hodowlę nimf?Interesuje mnie powiększenie mojego stadka na wiosnę,tak żeby można je było wpuścić do woliery zewnętrznej.
w Polsce jest raczej ciężko dostać np. czyste szeki, lub prawie czyste, wiem, są albino, ale to nie to samo...nie spotkałam też w kraju innych mutacji np. bladolicej/żółtopoliczkowej albo podwójnego faktora na srebrny(DF)
Jak myślicie znalazłby się ktoś uczciwy kto odważyłby się załatwić transport przez Bałtyk statkiem,a potem błyskawicznie kurierem?Ciekawi mnie to, ale jak widzę posty to większość osób szuka z zagranicy tylko tych dużych papug
-Znacie może jakiegoś hodowcę z Unii który ma hodowlę nimf?Interesuje mnie powiększenie mojego stadka na wiosnę,tak żeby można je było wpuścić do woliery zewnętrznej.
w Polsce jest raczej ciężko dostać np. czyste szeki, lub prawie czyste, wiem, są albino, ale to nie to samo...nie spotkałam też w kraju innych mutacji np. bladolicej/żółtopoliczkowej albo podwójnego faktora na srebrny(DF)
Jak myślicie znalazłby się ktoś uczciwy kto odważyłby się załatwić transport przez Bałtyk statkiem,a potem błyskawicznie kurierem?Ciekawi mnie to, ale jak widzę posty to większość osób szuka z zagranicy tylko tych dużych papug

And if you could just rock me out...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Kiedyś miałem szeki przywiezione prosto z Belgii, znajomy handlarz przywiózł mi dwie nie spokrewnione ze sobą pary. Młode po nich też były szekami, czasami zdarzało się jakieś białe ale za to bez najmniejszej łysinki, piórka na głowie rosły od samego czuba. Obecnie mam kilkanaście ptaków po tamtych parach ale młode po nich wychodzą we wszystkich barwach. Teraz rzadko bywam na giełdzie i straciłem już kontakt z tymi ludźmi. Sprowadzanie nimf jest dla nich nie opłacalne. Trzeba mieć dobrego znajomego który by to zrobił. Zdjęcia tamtych ptaków są w książce Joanny Karockiej, sam ich nie dawałem , jednak domyślam się kto to zrobił. Udało mi się odszukać na forum Gosi jedno zdjęcie.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: nimfy
- Kontakt:
Hmm, czyli raczej nici z nimfami bez głębokich znajomości...zostają jeszcze Czechy, może ktoś z Was orientuje się jakie tam mają mutacje nimf, czy mają którąś z tych co wymieniałam wyżej? może warto byłoby się tam wiosną wybrać, albo załatwiać nimfy przez kogoś kto mieszka blisko Czech i tam jeździ...
And if you could just rock me out...