Patyki, żerdzie, drzewka, place zabaw , konary dla papug

Poidła, karmidła, zabawki i inne niezbędne ptakom rzeczy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt wrz 25, 2007 16:08

Gwoździami ,śrubami i czym Ci wygodnie tylko zwróć uwage by nic z tych rzeczy nie wystawało i papuga żeby się nie pokaleczyła-mój plac zabaw jest skręcany śrubami :roll: :lol:

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr wrz 26, 2007 07:37

Postaraj się też o grubsze gałęzie, masywniejsze, by papugi ich z miejsca nie poszatkowały :mrgreen:
Gałązki cieńsze daj im do obrabiania :mrgreen:
jednak zanim zrobisz stojak lub podasz ptakom gałęzie do zabawy, najpierw przejrzyj je uważnie, umyj porządnie. Właśnie na brzozach uwielbiają przesiadywać kleszcze - malutkie, czarne potwory,.
Źle by było gdyby taki krwiopijca przyssał się do papugi a w piórkach nie zobaczysz go.
Kleszcze roznoszą różne choroby więc uważaj zanim podasz gałęzie ptakom.

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » śr wrz 26, 2007 08:23

Jesli wybierasz się do lasu to oprócz brzozy spróbuj znaleźć też inne gatunki drzew... Nie ma to jak rożnorodność... Nie tylko kształtem i strukturą takie patole się różnią ale też twardością... Brzoza jest wyjątkowo miękkim drzewem a jesion niezwykle twardym... Nadaje się jeszcze topola, wiąz , morwa, gdybyś napotkał dziką gruszę /jest wyjątkowo chropowata przez co atrakcyjna/ i moje ptaki uwielbiają konary sosny ze wzgledu na atrakcyjne skręty i kształty /tu musisz zwrócić szczególną uwagę na żywicę która jest niebezpieczna dla papug/...
Bez piły przyniesiesz tylko witki, chyba że moim sposobem wytropisz i namówisz drwali na przycięcie odpowiednich patoli na wymiar bagażnika :mrgreen: ...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
qbass
Ptaki które hoduję:

Post autor: qbass » śr wrz 26, 2007 14:54

heh dzięki... ja zawsze dokładnie czyszczę szczotką i wyparzam gałązki. Z lasu przyniosłem troszkę patyków z brzozy ;-)

maggi12
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: maggi12 » czw lis 15, 2007 22:19

Waśnie dzisiaj ojciec przywiózł mi coś, w drzwiach wejściowych widziałam tylko wielkie drzewo a ja prosiłam o gałązki jabłoni, mam to teraz na balkonie i zrobie jutro z tym porządek i stworze coś dla Alusia, jak już nie lata to niech się spindra.
Ostatnio zmieniony pn sie 30, 2010 05:13 przez maggi12, łącznie zmieniany 1 raz.
maggi

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » czw lis 15, 2007 22:22

Jabłon jest bardzo dobra - cudowna jest też grusza... Tu masz przykładowe place moich urwisów : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... =6195#6195

Pozdrawiam
Iwona

maggi12
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: maggi12 » czw lis 15, 2007 22:59

Już widziałam, bardzo mi się spodobało, dlatego już jedno drzewo mam, dzwonie do ojca po gruszę, sad już będę mieć, coś w lesie też by się wyrwało. W bloku zaczną mnie za dziwaczkę uważać a może już tak jest, śpiewam na cały regulator, drzewa znoszę, poczta jakieś paki z ziarnami i zabawkami przynosi..., co oni sobie myślą. ąle najgorsze, że mój pies ma jobla na punkcie patyków i myśle, że tu będę miała problem. Gałęzie będą wysoko i w klatce, może się uda.
maggi

maggi12
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: maggi12 » sob lis 24, 2007 02:27

Wracam do jabłoni mojego Alexa, jedna wielka sieczka! Było "prawie drzewo", bawiłam się i wymyślałam mu plac zabaw pół dnia, pierwszy dzień siedział zszokowany co się stało, tyle gałęzi! ale jak się dorwał do tych patoli to na parkiecie- jak w lesie, z "prawie drzewa" zostało parę patolków. W takim tempie ojciec będzie musiał cały sad wyciąć.
maggi

sorina
Ptaki które hoduję: żako
Kontakt:

Post autor: sorina » czw sty 10, 2008 17:58

Wlozylam mojej aleksie galaz z szyszkami do klatki i nawet sie nia zainteresowala, ale teraz przyszlo mi do glowy, ze to moze jej zaszkodzic. Nie wiem jakie to szyszki, sa dosyc duze.
Sorina
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw sty 10, 2008 18:11

Szkodliwa może być zawarta w szyszkach i gałęziach żywica - niezaleznie od gatunku drzewa.

sorina
Kontakt:

Post autor: sorina » czw sty 10, 2008 18:14

Nawet jesli jest to sucha galaz?
Sorina
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw sty 10, 2008 18:17

:) Nie - sucha galąź nie powinna zaszkodzić :) Nie wiem, jak z szyszkami - wiem że moje ze smakiem jadły nasiona świerka.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw sty 10, 2008 18:20

Nasiona szyszek nie powinny zaszkodzić , chyba że u Was są jakieś dziwne odmiany. Szkoda że masz trudności z drzewami wierzby i brzozy.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw sty 10, 2008 18:31

Mały kawałek ogórka raz na kilka dni nie powinien wpływać na zdrowie papugi. Nie wiem czy masz możliwość kupna prosa w kłosach , to jest przysmak papug. Postaraj się kupić w sklepie jakieś mieszanki zachodnich firm la dużych papug. Możesz też podawać ale nie za dużo i często orzechy włoskie, ja podaję też i ziemne ale nie prażone(one mają smak surowego grochu).
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

sorina
Kontakt:

Post autor: sorina » czw sty 10, 2008 18:33

Szkoda, ze nie znam drzew co tu sa. Jest fikus i beniaminek, my trzymamy takie w domach. Tej dzkiej jabloni nie znalazlam, podobno sa gdzies wyzej w gorach, moze latem pojade.
Proso w klosach? Marzysz Wojtek Mam jeden sklep w obrebie 40km. Wszystkie mieszanki sa w plastikowych woreczkach. Nie wiem, kto je robi. NIc z tego nie kielkuje. Nawet nie chce myslec o tym. Tylko ten temat to juz chyba gdzie w innym miejscu.
Fikusy każdej odmiany są trujące dla papug
Ostatnio zmieniony pn sty 21, 2013 15:11 przez sorina, łącznie zmieniany 2 razy.
Sorina
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw sty 10, 2008 19:33

sorina pisze:Jest fikus i beniaminek, my trzymamy takie w domach
Beniamin to też fikus. Musisz je trzymać z dala od papug - są trujące dla nich.

Czy rosną w waszej okolicy drzewa cytrusowe? Cytryna, pomarańcza? Z takich drzew żerdzie mozna robić. A jabłonie?

sorina
Kontakt:

Post autor: sorina » czw sty 10, 2008 20:00

OK. Rosna w wiekszosci tylko takie i winogrona. Zrobilam z nich zerdzie, ich jednak tez nie obgryza. Nigdy nie myslalm, ze zabraknie mi brzozy lub wierzby :lol:
Sorina
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pt lut 22, 2008 23:21

Widziałam ostatnio u kogoś w albumie całe place zabaw zrobione z patyków od "miotły"ale czy takie gładkie style spełniają swoją role?bo w castoramie są takie kije różnej grubości, ale myśle że takie gładkie się nie nadają.Jak to jest?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
qbass
Ptaki które hoduję:

Post autor: qbass » pt lut 22, 2008 23:41

wydaję mi się że się nie nadają, naturalne to naturalne i sadzę że lepiej będą służyły papugą

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » sob lut 23, 2008 14:34

Zdecydowanie są lepsze z korą z której ptak może sobie sam obrać gałąź, z sękami z którymi ptak się siłuje - oprócz ścierania dzioba zapewnia rozrywkę dając najpyszniejszą zabawę i zabijając nudę... Ja wybieram gałęzie najbardziej sękate, z korą i jak najbardziej rozgałęzione - takie najchętniej moje ptaki rozdłubują i spędzają na nich mnóstwo czasu...

Pozdrawiam
Iwona

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Akcesoria pomocnicze dla papug-”