Sepia jak "zamontować" w klatce - pytanie nowicjus

Poidła, karmidła, zabawki i inne niezbędne ptakom rzeczy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

bobosam
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna Polly

Sepia jak "zamontować" w klatce - pytanie nowicjus

Post autor: bobosam » ndz wrz 26, 2010 20:59

witajcie, jutro rano jadę do sklepu po aleksandrette obrożną - właśnie przygotowuje dla niej domek i mam kolejny problem z którym sie do was zwracam. Mianowicie: jak mam "zamontować" sepia w klatce - kupiłam taką dużą około 25 cm http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=331 no i nie wiem co z tym zrobić :cry:
I jeszcze jedno mam 4 pojemniki na pokarm - wymieszałam pokarm deli nature 60 i 64 no i chce wsypac papużce - do ilu pojemników powinnam nasypać mieszanki (ma to jakieś znaczenie)?
Jeśli komuś te pytania wydają sie głupie to z góry przepraszam ale ja naprawdę nie wiem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Z góry dziękuję i wybaczcie laikowi..

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » ndz wrz 26, 2010 21:20

Sepie albo sznurkiem przymocować albo na wcisk między pręty ;-) Masz 4 pojemniki na pokarm - w jednym np podstawowe suche ziarno, w drugim kiełki, w trzecim suchy pokarm inny np płatki kukurydziane,, w czwartym drobne owoce jak jarzębina czy ognik. Ja mam 3 pojemniki na pokarm kładziony, resztę wieszam -większe owoce, wrzywa i jadalne dzikie rośliny

bobosam

Post autor: bobosam » ndz wrz 26, 2010 21:27

dzięki, właśnie wcisnełam sepie ale chyba kupiłam za wielką :-?
dzięki za rady - chyba będę musiała kupić większe pojemniki i poidełko na wodę - ale to się jeszcze okaże jak papużka już zamieszka w naszym domu

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz wrz 26, 2010 22:02

Kupiłaś niepraktyczną;) Natomiast jeśli chodzi o wieszanie sznureczkiem-ptaki kochają je przecinać dziobami i często próbują je połykać, co mogłoby się źle skończyć. Możesz przez środek przebić drucik i go gdzieś do prętów klatki przypiąć ale grubszy, żeby nie była w stanie tego drutu przegryźć:)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

bobosam

Post autor: bobosam » ndz wrz 26, 2010 22:07

tak mi poradzono - żeby była na dłużej. No nic damy radę z taką.
Dzięki
Trzymajcie kciuki za jutrzejszy dzień

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn wrz 27, 2010 07:05

bobosam, możesz sepię przymocować do prętów za pomocą spinacza (taki do mocowania prania na sznurze) Ja tak mocuję i nie ma z tym problemu.
Ostatnio przywiozłam kilka sepii , które wyrzucane co dnia znajdowałam na plaży Morza Śródziemnego. Zamontowałam spinaczem i ptaki doskonale sobie z nią radzą.

bobosam

Post autor: bobosam » pn wrz 27, 2010 09:49

Krysiu problem polega na tym że ta sepia którą kupiłam jest gigantyczna - ma kolo 25 cm i jest dość gruba i w związku z tym mało " poręczna". Wypróbuje Twój sposób - tylko musze zdobyć tzw. klamerkę do bielizny (normalnie w domu nie mam :oops: )

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » pn wrz 27, 2010 10:32

Witaj.
naszym "gadzinom" przypinamy sepię na takie plastikowe paski zaciskowe (paski szybkiego montażu- elektryczne, jakoś tak to się nazywa..) świetnie się sprawdzają i paputy jeszcze się do nich nie dobrały :-P
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Małgosia
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: Małgosia » pn wrz 27, 2010 11:35

Ja sepię montuję na druciku miedzianym...lekko nacinam boki sepii(robię rowki w połowie długości) żeby drucik się nie zsunął zakręcam go kilka razy i potem mocuję do siatki,ponieważ z tych gotowych uchwytów szybko wypada dlatego tak sobie radzę... :-D Pozdrawiam
Małgosia

Wilu
Ptaki które hoduję: mnicha :D
Kontakt:

Post autor: Wilu » pn wrz 27, 2010 11:42

w klepach internetowych np. Pani JustynyB są chwytaki do sepii, osobiście kupiłem jeden i jestem zadowolony, papuga też :D
W końcu padło na mnichę

bobosam

Post autor: bobosam » pn wrz 27, 2010 13:19

podaj mi proszę linka do tych uchwytów - nie mogę znaleźć

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn wrz 27, 2010 14:00

Ja sepię (tak samo duża) mocuję na driciku miedzianym oczywiście bez izolacji robiąc dwie dziurki gwoździem prześ rodek i następnie przewlekając drut i zakręcając na zewnątrz klatki sepią od środka :lol:
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Akcesoria pomocnicze dla papug-”