Jak zrobić prosty inkubator (cieplarkę) w warunkach domowych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
szkot pisze:Jakich wymiarów jest to styropianowe pudło
Wewnętrzne wymiary 30x40x30cm
szkot pisze:moze byc to np akwarium.
Nie
szkot pisze:Na jakiej wysokosci sa zrobione otwory wentylacyjne i czy wiele ich potrzeba?
Przy dnie i w pokrywie fi12mm około 8 na dole i w pokrywie
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
http://www.garnek.pl/gusiaxx/6219237/maluszki
Tu są maluchy Wojtka w tym pudełku.Z jednej strony nie widać boku ale odległość jest podobna.Było to w lipcu ale po zdjęciu przykrywy czuć było,że temperatura tam jest wyższa niż otoczenia.Pisklaczki były wyraźnie ciepłe i przeważnie były blisko siebie by jeszcze się dogrzewać
Wojtek pare razy kazał mi karmić ale szło mi to tak nieporadnie,że wolałam nie ryzykować dłuższego karmienia by maluszki nie ucierpiały.Zajełam się stroną higieniczną i przed każdym karmieniem czyściłam delikwenta i dopiero taki czyściutki trafiał w rece Wojtka 
Tu są maluchy Wojtka w tym pudełku.Z jednej strony nie widać boku ale odległość jest podobna.Było to w lipcu ale po zdjęciu przykrywy czuć było,że temperatura tam jest wyższa niż otoczenia.Pisklaczki były wyraźnie ciepłe i przeważnie były blisko siebie by jeszcze się dogrzewać

-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Wracając do tematu.Często spotykam sie ztym,że hodowcy którzy ręcznie karmią ptaki trzymają je albo w akwarium albo w pudłach i ogrzewają je tylko żarówką bądź trzymaja przy kaloryferze.Czy ta metoda jest gorsza?Czy jest mozliwe,że taki ptak który przezyje bez cieplarki w przyszłosci bedzie podatny na wiecej chorób?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
Kilku angielskich specjalistow od papug i wydawcow ksiazek zwraca uwage iz hodowcy karmiacy piskleta robia bardzo duzy blad-ogrzewajac mlode papugi zarowka od gory i majac kilka mlodych wsadzaja je do odzielnych boksow zeby byly same a przez to szybko uzalerznialy sie od opiekuna.Oczywiscie mlode powinny byc razem,a swiatlo powinny miec zapalane tylko w okresie karmienia.Olbrzymia ilosc swiatla wplywa ma mlode bardzo negatywnie,gdyz mlode muzgi papug nie sa przystosowane do tego(w narurze wiele tyg.siedza w ciemnej dziupli),skutkuje to w dalszym rozwoju papug podatnoscia na choroby i zlym behawiorem papug(skubanie pior,agresja nie uzasadniona,itd).Greg Glendell o tym pisze-polecam tego autora.
Pozdrawiam. Artur
czy taki kabel jest dobry czy za długi????
http://allegro.pl/item1175011909_przewo ... a_zoo.html
a wystarczyło by tylko te pudełko rozmieścić ten kabel i zrobić dziury ????
http://allegro.pl/item1175011909_przewo ... a_zoo.html
a wystarczyło by tylko te pudełko rozmieścić ten kabel i zrobić dziury ????
- musiek
- Ptaki które hoduję: nimfy, aleksandretty, rozelle
Witam, długo już przymierzałem się do zrobienia cieplarki aż w końcu postanowiłem się za to zabrać. Na zdjęciach ukazane mniej więcej części z jakich była ona wykonana. Każdy zapewne w dzieciństwie robił różne rzeczy z kartonowych pudełek, ja postanowiłem wykonać cieplareczke dla ptaszków. Karton ma ok 45cm szer, 35cm wys, i 25 gł. z Przodu wycięte jest okienko zrobione z plexi gr ok 3mm. Na dnie umieszczony przewód grzewczy 50W dł 5m. Nad przewodem zrobiłem "ruszt" z siatki aby pudełko nie stało bezpośrednio na przewodzie co daje lepszy przepływ ciepła. Jak widać góra i dół są zaklejone a drzwiczki zrobione na boku. Na suficie zrobione jest oświetlenie z taśmy led a na tylnej ściance otwory wentylacyjne. Cieplarka podłączona jest do termoregulatora AVT3025 B REGULOWANY TERMOSTAT CYFROWY
Poniżej zdjęcia cieplarki i jej lokatorów.

Poniżej zdjęcia cieplarki i jej lokatorów.

- musiek
Docelowo będzie cieplarka wykonana z płyty drewnianej. Z tym przewodem to faktycznie nie miałem drobniejszej siatki, wiec chwilowo założyłem co miałem pod ręką. Będzie tam blacha sitowa.
Stronka o mnie : http://www.papugi.xn.pl
- musiek
Trochę posiedziałem w domu, więc miałem czas na zaprojektowanie i wykonanie nowego odchowalnika. Wojtku co o nim teraz myślisz ? Wykonany z meblówki, więc nie taki łatwy do zjedzenia, przewód będzie zamieszczony u góry. Dziura w górnej części będzie wypełniona całym osprzętem czyli termostat, wyświetlacz wskazujący temperaturę oraz wilgotność. Gdy będzie zrobiony wrzucę resztę zdjęć.

-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Musiek tak z ciekawości-gdzie umieściłeś otwory wentylacyjne i wiatrak w razie czego?
Na jakiej zasadzie rozwiązałeś przepływ powietrza?
No i taka czysto teoretyczna uwaga(cieplarka jest tak mała, że chyba to nie będzie miało większego znaczenia) powietrze ciepłe unosi się do góry, a opada to chłodniejsze. Zamieszczenie kabli u góry nie spowoduje tego, że więcej czasu od zmiany temperatury zanim ona zmieni się na dole?
No i jeśli masz taką możliwość to nie lepiej było by "wyciągnąć" panel kontrolny termostatu i umieścić go np na tych drzwiczkach zasłaniających wnętrze tak, żebyś nie musiał tego otwierać, żeby go zobaczyć(głównie chodzi mi tutaj głównie o wyświetlacz i diody.

No i jeśli masz taką możliwość to nie lepiej było by "wyciągnąć" panel kontrolny termostatu i umieścić go np na tych drzwiczkach zasłaniających wnętrze tak, żebyś nie musiał tego otwierać, żeby go zobaczyć(głównie chodzi mi tutaj głównie o wyświetlacz i diody.

Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- musiek
GoldAngelo, Zaczne od końca pytań
Tak więc tak bedzie zamontowany termostat i całe okablowanie od góry że wszystko bedzię widoczne po odkręceniu 2 srubek od górnego dekla. Dostęp do kabla od środka a do elektroniki od góry. ( po przeczytaniu Twojego posta drugi raz skapnąłem sie o co pytasz
: a więc ta deseczka u góry to tylko taki pic na wode - fotomontaż. Ona będzie zamontowana na wkręciki a w niej będą wycięte otwory do zamontowania wyświetlacza, diód, do tego będzie jeszcze jeden termometr i hydrometr w razie czego. ) Dlatego napisałem że jest jeszcze nie skonczone. Jeśli chodzi o drugie pytanie ( od dołu) - cieplarka jest na tyle mała, do tego kabel grzewczy będzie na dodatkowym ssteropianie z folią aluminiowa ( coś jak kiedyś się zakładało za kaloryfer w domu ) że nie powinno być takich dużych różnic temperatur. Jeśli chodzi o wentylacje, owszem będą otwory w górnej części gdzie będzie się znajdował cały układ ( myśle nawet o małym wiatraczku od grafy żeby wywalał ciepłe powietrze na zewnątrz bo bedą tam w środku az 2 trafo) a jeśli chodzi o srodek cieplarki to właśnie myślałem nad tym. Na zdjęciach tego nie widac ale drzwi od góry i dołu może mają takie jakby progi ale po bokach są oddalone od scianek o 0.5 cm po całej długosci. Więc nie wiem czy robić dodatkowe otwory i pozbywać się zgromadzonego w niej ciepła.
Ps. Jak pisałem wyżej w poscie cieplarke "robie" nadal, bo jest ona w fazie prototypu, niestety podczas choroby ( mam troche czasu w domu ) i nie mam narzędzi na wywiercenie otworów w płycie na wentylacje. Poprostu żeby żona nie krzyczała że bałagan to pierw ją skreciłem
Ale spokojnie z poradami z forum i z moimi manualnymi zdolnosciami :P coś fajnego myśle się wypłodzi. ... Później wejdzie do masowej produkcji to bede się dzielił zyskami najwyżej
Ps.2 GoldAngelo, Obecnie jestem w pracy, jak wróce zeskanuje zdjęcie z projektem i wrzuce jak ma wyglądać w całości zarys cieplarki
Pozdrawiam i sory za litanie

Ps. Jak pisałem wyżej w poscie cieplarke "robie" nadal, bo jest ona w fazie prototypu, niestety podczas choroby ( mam troche czasu w domu ) i nie mam narzędzi na wywiercenie otworów w płycie na wentylacje. Poprostu żeby żona nie krzyczała że bałagan to pierw ją skreciłem

Ps.2 GoldAngelo, Obecnie jestem w pracy, jak wróce zeskanuje zdjęcie z projektem i wrzuce jak ma wyglądać w całości zarys cieplarki
Pozdrawiam i sory za litanie

Ostatnio zmieniony czw cze 06, 2013 14:00 przez musiek, łącznie zmieniany 1 raz.