Plac zabaw w pokoju

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
zuzonix
Ptaki które hoduję: Aleksandretta chińska
Kontakt:

Plac zabaw w pokoju

Post autor: zuzonix » pt kwie 26, 2013 20:38

Jak może niektórzy z Was wiedzą w pokoju mam (a właściwie pod sufitem w pokoju) plac zabaw dla papug. Ponieważ w najbliższym czasie spodziewam się aleksandretty chińskiej, a mój plac zabaw jest dostosowany do rozelli, mam problem. Moje aktualne liny są za cienkie na alekse mają jedynie 10mm, dlatego konieczna jest zmiana wyposażenia :)
Poszukałam troche w internecie ofert sprzedaży, bo w sklepach sieciówkach są one baaaardzo drobie, natknęłam się na dwa rodzaje lin: JUTOWE i KONOPNE. Na allegro te jutowe są dwa razy tańsze ale podobno śmierdzą (mam ten plac zabaw w pokoju więc fajnie by było gdyby mi nad głową nie śmierdziało) No ale konopne są droższe, z moich obliczeń wynika że za taką samą cenę mogę kupić 40mm sznur jutowy i 30mm sznur konopny. No i tutaj moja udręka... Wiadomo im grubszy sznur tym lepiej, ale obawiam się tego smroduuuu... No i nie wiem czy wybrać cieńszy czy śmierdzący sznur... A ponieważ licho u mnie z kasą to każda złotówka się liczy. Może macie jakieś propozycje na rozstrzygnięcie mojego problemu?

https://plus.google.com/u/0/photos/1022 ... 1128796161

deasy
Miłośnik ptaków
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, żako :D
Kontakt:

Post autor: deasy » pt kwie 26, 2013 21:34

Ja mam jutowe liny i nie zauwarzyłam a raczej nie poczułam żadnego smrodu :mrgreen: owszem mają specyficzny zapach który jednak szybko wietrzeje. na garze są zdjęcia niektórych moich zabawek z liny jutowej. Mam grubośći 12mm i 18mm i w jednym pokoju zużyłam 35mb :mrgreen:

Awatar użytkownika
malachinka87
lekarz weterynarii
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
Kontakt:

Post autor: malachinka87 » śr maja 22, 2013 00:41

ja również mam liny jutowe , tak jak napisała deasy, po dosyć którkim czasie wietrzeją. Możesz je ewentualnie przepłukać wtedy jeszcze szybciej pozbędziesz się zapachu :)

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » śr maja 22, 2013 20:36

Już zamówiłam 12m jutowej liny o grubości 36mm, jak już nową linę zamontuje to wyślę parę zdjęć, no jestem ciekawa jak będzie z tym zapachem :)

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » czw maja 23, 2013 20:52

Kochani! Nareszcie przyszedł sznurek, dzisiaj, ale nie mogłam czekać. Od razu go zawiesiłam, trzeba przyznać że jest meeeeega gruby-jak ramie dziecka! Zapach, owszem, wyczuwalny, ale ja już się przyzwyczaiłam jedynie mama coś mówiła "mam nadzieję, że nie będzie tak długo pachniało" ale i tak bardzo się ciesze. Jednak 36mm jest lepsze od 40mm bo to 40mm to był by już totalny bydlak! No zamieszczam link do zdjęć zrobionych parę godzin temu i mam nadzieję, że z czasem będzie się pojawiać coraz więcej na nim różności i zabawek. Oby paput był szczęśliwy :)

https://plus.google.com/u/0/photos/1022 ... erid=gplp0

meski298
Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna

Post autor: meski298 » śr wrz 11, 2013 22:21

Witam dziś skończyłem plać zabaw dla Ari :) całość jest z brzozy , dodam jeszcze miseczki oraz jakieś liny tylko z tym problem nie mogę kopic w zoologicznym znacie inny sklep np sportowym dostane takie coś??
Załączniki
2013-09-11 20.27.24.jpg

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » czw wrz 12, 2013 02:24

na allegro pod "lina bawełniana" masz sporo tego... najgrubsza to 20mm

Piwko
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrozna

Post autor: Piwko » pt wrz 13, 2013 08:37

Najlepiej chyba na allegro kupic, ale i tak trzeba dokładnie poczytać aukcje albo najlepiej napisac do sprzedawcy zeby byla napewno naturalna bawełna bo juz sie spotkałem z "naturalna" bawełna a na boku małym drukiem "PP/Bawełna" - Polipropylen... I nie spotkalem jeszcze w zadnym sklepie typu castorama obi czy inne takie zeby mieli naturalne bawełniane sznury, ja kupilem sizal w castoramie ale lepiej sie spisuje bawełniany jednak :)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt wrz 13, 2013 12:08

Przestańcie w końcu podawać linki do allegro <zly2>
Za dzień lub tydzień zostanie to przeniesione do ich archiwum i linki staną się bezużyteczne <dobani> tak jak cały ten temat <nerwus>
viewtopic.php?f=105&t=1649&view=unread#unread Tu jest temat o sznurkach, linach, linkach - wystarczy poczytać a potem w sklepach poszukać

meski298
Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna

Post autor: meski298 » śr gru 25, 2013 23:04

Hej nie chce robić 2 tematu chodź myślę że powinniśmy o własnoręcznie robionych zabawkach.
I mam pytanie z Związku z tym do was czy można z szyszek robić zabawki dla papug ?? ponieważ widziałem ciekawą stronkę z zabawkami własno ręcznie wykonanymi i były szyszki a czytałem ze iglaki sa szkodliwe ale nie wiem czy szyszki tez ??

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » czw gru 26, 2013 08:40

Wiele ptaków zjada igły i młode pędy i z tą szkodliwością bym nie przesadzała, jednak iglaste mają żywicę , którą trudno wyczyścić z piór. Szyszki dojrzałe rozłożone po wysypie nasion nie zaszkodzą twojej papudze moim zdaniem.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw gru 26, 2013 09:41

pysia34 pisze:Szyszki dojrzałe rozłożone po wysypie nasion nie zaszkodzą twojej papudze moim zdaniem.

A z nasionami będzie lepsza zabawa, bo będą mogły wyjadać.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » czw gru 26, 2013 10:20

tak ale wtedy będą się mogły uwalić żywicą ze świeżych szyszek :(

Vasco
Ptaki które hoduję: jeszcze nic

Post autor: Vasco » pn gru 30, 2013 23:21

Hej
Możecie mi powiedzieć czy coś trzeba zrobić z przyniesionymi gałązkami brzozy przed umieszczeniem ich w klatce? Nie wiem czy jakoś je umyć czy coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt gru 31, 2013 04:04

tu masz gotową odpowiedź viewtopic.php?f=105&t=446&view=unread#unread
Ten temat viewtopic.php?f=105&t=926 również radzę poczytać

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”