Podłoże

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
fuksja
Ptaki które hoduję: Aleksandretta większa - Stasiu:)

Podłoże

Post autor: fuksja » ndz kwie 19, 2009 13:23

Napiszcie mi proszę jakie podłoże będzie najlepsze dla aleksandretty większej?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz kwie 19, 2009 15:23

Ale w klatce?Ręcznik papierowy.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
fuksja

Post autor: fuksja » ndz kwie 19, 2009 19:59

A co z piaskiem? Słyszałam, że może być nawet szkodliwy dla papug...czy to prawda?
Boguśka, dziękuję:)

Awatar użytkownika
wacek667
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, nimfy
Kontakt:

Post autor: wacek667 » ndz kwie 19, 2009 20:09

Z tego co ja wiem zdania są podzielone. W naturze przecież piasek jest :mrgreen: WOJTEKZ ma ciekawy sposób na podłoże zapytaj go ;-).
Mawiano mi albo rybki albo akwarium. No cóż wybrałem papugi.

Awatar użytkownika
fuksja

Post autor: fuksja » ndz kwie 19, 2009 20:55

Zapytałam;)
a co do piasku to właśnie byłam zdziwiona gdy usłyszałam negatywne opinie na jego temat... skoro występuje w naturze i papugi na pewno mają z nim kontakt to dlaczego w niewoli miałby być szkodliwy?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz kwie 19, 2009 21:17

W klatkach które mam w mieszkaniu w szufladach stosuję wykładzinę , kiedyś wysypałem cienką warstwę piasku (płukanego i wyprażonego) ale prawie cały piasek wylądował na podłodze więc zostałem przy wykładzinie. http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 15&start=0
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz kwie 19, 2009 23:27

U mnie na balkonionie papugi mają wykładzine wyłożone białym papierem i na to pod pojemnikiem i tam gdzie siedzą gazety.W domu rudosterka ma papierowy ręcznik i na to wysypany piasek anyżowy dla ładnego zapachu.Ani na balonie aleksy ani w domu rudosterka nie schodzą raczej na dno(aleksy nie lubia a rudosterka mało przebywa w klatce) ale już nimfy gonią po spodzie jak szalone zwłaszcza w dzień jak mają "post" :mrgreen:

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr kwie 22, 2009 13:49

A ja w przeciwieństwie do moich poprzedników mam wszystkie woliery wysypane piaskiem :mrgreen: i bynajmniej nie jest wcale wyprażany
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr kwie 22, 2009 19:17

Zobaczcie jakie jest podłoże w każdej papuziej klatce w Loro Parku na Teneryfie http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1102 - widać to na zdjęciach z kakadu. Zapewniam, że w każdej jednej klatce - nie zależnie od wielkości i gatunku papugi, wszędzie jest taki sam granulat (nie wiem z czego zrobiony) a przecież nie sypią na ziemię pokarmu. Widoczne są również kamyczki...

Awatar użytkownika
Sachia
Ptaki które hoduję: Zielona aleksandretta obrożna o imieniu Aroko.
Kontakt:

Post autor: Sachia » ndz mar 21, 2010 13:00

Mam takie pytanie, słyszałam kiedyś o podłożu dla aleks wyłożonym siankiem. Cóż wydawało mi się to troszeczkę nietypowe, ale zaciekawiło mnie to i postanowiłam zapytać. Czy to jest wogóle możliwe?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 21, 2010 14:17

Bardzo niepraktyczne do sprzątania. Do czego to siano miałoby służyć ?Aleksy przecież go nie jedzą, mokre , wilgotne siano + odchody to pierwszorzędna pożywka dla bakteri, pleśni. Siano nie jest higroskopijne i nie nadaje się jako wyściółka na podłoże dla żadnego ptaka.

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz mar 21, 2010 15:19

to co widać na zdjeciach z loro parku to zdaje się keramzyt
niestety u nas trudno by było wysypywać wiliere tym materiałem

Awatar użytkownika
Milusia
Ptaki które hoduję: alesandretta obrożna

Post autor: Milusia » ndz paź 21, 2012 12:38

Mam takie pytanie odnośnie podłoża w klatce.Mam wolierkę typu Omega II,nad wysuwaną kuwetą jest kratka,wiec gdzie ja mam wsypać ten piasek?na dno kuwety??czy do jakiegos osobnego pojemniczka.wiem ze pytanie głupie :oops: ale kto pyta nie bładzi :mrgreen:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » ndz paź 21, 2012 12:55

wysypujesz do kuwety

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn paź 22, 2012 15:26

A ja kupuje u Justyny http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1951. ten piasek i jestem zadowolony i ja i aleksy. po każdej wymianie (2 razy w tygodniu) zauważyłem, że papugi chętnie schodzą na dno klatki i po prostu chodzą po tym piasku szukają czegoś hehe fajnie to wygląda. No i oczywiście fajnie pachnie z klatki.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt paź 23, 2012 07:11

Adrian1 pisze:..... No i oczywiście fajnie pachnie z klatki.

Czyli kupujesz piasek skutecznie potraktowany chemią ze sztucznym zapachem . W naturze żaden piasek nie pachnie cytrusami lub fiołkami ............
Wdychanie sztucznych zapachów przez papugi przez dłuzszy czas może negatywnie odbić się na ich zdrowiu. Przecież w ptasim otoczeniu nie używamy sztucznych zapachów typu perfumy, dezodoranty, świece zapachowe, kadzidełka, odświeżacze powietrza itd. Po remontach wietrzymy pomieszczenie przez kilka dni zanim ptaki do niego powrócą.
Najlepszy (jeśli już musi być używany) jest piasek o NATURALNYM zapachu.
Milusia, też mam taką klatkę. Na kratce leżą papierowe ręczniki, które wymieniam raz w tygodniu. Nie muszę ustawicznie myć ani kratki, ani kuwety bo wszelkie nieczystości są usuwane razem z ręcznikami. Naprawdę wygodna sprawa.
Akurat moje ptaki nie były zainteresowana piaskiem ale Ty możesz na dno klatki wstawić mały pojemnik z piaskiem i poobserwować czy papug/gi wykazują nim zainteresowanie.
Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie piasku i sypanie na dno klatek z papugami przebywającymi w mieszkaniach. Wydana kasa, ustawiczne sprzątanie bo pył dookoła ....

Awatar użytkownika
Milusia
Ptaki które hoduję: alesandretta obrożna

Post autor: Milusia » wt paź 23, 2012 14:20

Dziękuje Krysiu za odpowiedź.W sumie to racja,dam paputowi pojemnik z piaskiem i zobaczę czy jest zainteresowany :).Na klatce bedzie miał zawieszoną sepię i blok mineralny więc piasek wydaje się byc zbędny :)ale zobaczę...
Krysia- pisze:Czyli kupujesz piasek skutecznie potraktowany chemią ze sztucznym zapachem . W naturze żaden piasek nie pachnie cytrusami lub fiołkami ............

Wcześniej jak hodowaliśmy nimfy to nigdy nie kupowałam piasku zapachowego(cytrynowego ,anyzowego itp.)tak nam doradził weterynarz ;) tego się trzymalismy więc tez uważam ze kupowanie piasku zapachowego tylko dlatego zeby pachniało w klatce jest nierozsadne.Ale to juz tylko moje zdanie :)pozdrawiam

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » wt paź 23, 2012 21:17

SŁOMA I SIANO - nie odpowiednie.
WIÓRY, TROCINY :
CEDROWE - trociny cedrowe zawierają składniki, mogą one być toksyczne dla ptaków.
SOSNOWE - u młodych ptaków mogą być przypadki połknięcia, są stosowane do wyściełania budek lęgowych.
KOCI ŻWIREK, PIASEK - nie może być stosowany dla ptaków. wchłaniają wilgoć i powiększają się,a połknięcie może doprowadzić do śmierci.
PIASEK - powszechnie stosowany,kupić możemy w sklepach zoologicznych. Najlepszym piaskiem będzie piasek dobrej firmy kupiony w sklepie.
ŻWIR - może powodować zatkanie przewodu pokarmowego a w konsekwencji śmierć papugi.
PAPIER :
GAZETOWY - nie mogą być stosowane ,farba drukarska jest dla ptaków trująca.
KREDOWY - się nie nadaje.
SZARY - jest dobry.
PAPIEROWE RĘCZNIKI - są dobrym wyborem.
PAPIER POKRYTY PIASKIEM - nie nadaje się.
Ostatnio zmieniony czw paź 25, 2012 06:53 przez sqrczybyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » śr paź 24, 2012 01:04

Papugi przebywające w naszych domach codziennie czują zapachy które są w naszym domu. Czy to potrawy czy perfumy czy cokolwiek i jakoś żyją. Nie zrozumcie mnie źle że niby kupuje piasek dla zapachu albo coś takiego. Po prostu od kilku lat kupuje ten piasek i jakoś żadnej papudze nie zaszkodziły ani zapachy ani niby ta chemia cała. kilka osób od razu wyrwały to końcowe zdanie i zmkeniły jego znaczenie. NIE KUPUJE piasku dla zapachu bk mi sie podoba tylko dlatego że moje papugi go lubią.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr paź 24, 2012 09:28

Adrian1 pisze:moje papugi go lubią.
Papugi ogólnie lubią piasek, jeśli nie mają dostępu do innego wybierają to co mają("Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"), "kąpią się" w nim. Najlepszy jest piasek naturalny(ja taki stosuje). Jedź nad wisłę, przywieź wiadro piasku. Jeśli uważasz, że zaszkodzi to go przepłukaj. Możesz mi wierzyć, wyjdziesz na tym lepiej Ty i papugi ;-)

Adrain1 pisze:Papugi przebywające w naszych domach codziennie czują zapachy które są w naszym domu. Czy to potrawy czy perfumy czy cokolwiek i jakoś żyją
To nie jest cyjanek, aresznik czy kurara, nie zabija od razu. To coś jak sól, cukier czy fastfood dla człowieka.

Nie odbieraj tego jako ataku w Twoją stronę-forum jest po to, żeby dyskutować, więc dyskutujemy.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”