Podłoże
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
W klatkach które mam w mieszkaniu w szufladach stosuję wykładzinę , kiedyś wysypałem cienką warstwę piasku (płukanego i wyprażonego) ale prawie cały piasek wylądował na podłodze więc zostałem przy wykładzinie. http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 15&start=0
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
U mnie na balkonionie papugi mają wykładzine wyłożone białym papierem i na to pod pojemnikiem i tam gdzie siedzą gazety.W domu rudosterka ma papierowy ręcznik i na to wysypany piasek anyżowy dla ładnego zapachu.Ani na balonie aleksy ani w domu rudosterka nie schodzą raczej na dno(aleksy nie lubia a rudosterka mało przebywa w klatce) ale już nimfy gonią po spodzie jak szalone zwłaszcza w dzień jak mają "post" 

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Zobaczcie jakie jest podłoże w każdej papuziej klatce w Loro Parku na Teneryfie http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1102 - widać to na zdjęciach z kakadu. Zapewniam, że w każdej jednej klatce - nie zależnie od wielkości i gatunku papugi, wszędzie jest taki sam granulat (nie wiem z czego zrobiony) a przecież nie sypią na ziemię pokarmu. Widoczne są również kamyczki...
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Bardzo niepraktyczne do sprzątania. Do czego to siano miałoby służyć ?Aleksy przecież go nie jedzą, mokre , wilgotne siano + odchody to pierwszorzędna pożywka dla bakteri, pleśni. Siano nie jest higroskopijne i nie nadaje się jako wyściółka na podłoże dla żadnego ptaka.
- Milusia
- Ptaki które hoduję: alesandretta obrożna
Mam takie pytanie odnośnie podłoża w klatce.Mam wolierkę typu Omega II,nad wysuwaną kuwetą jest kratka,wiec gdzie ja mam wsypać ten piasek?na dno kuwety??czy do jakiegos osobnego pojemniczka.wiem ze pytanie głupie
ale kto pyta nie bładzi
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
- Kontakt:
A ja kupuje u Justyny http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1951. ten piasek i jestem zadowolony i ja i aleksy. po każdej wymianie (2 razy w tygodniu) zauważyłem, że papugi chętnie schodzą na dno klatki i po prostu chodzą po tym piasku szukają czegoś hehe fajnie to wygląda. No i oczywiście fajnie pachnie z klatki.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Adrian1 pisze:..... No i oczywiście fajnie pachnie z klatki.
Czyli kupujesz piasek skutecznie potraktowany chemią ze sztucznym zapachem . W naturze żaden piasek nie pachnie cytrusami lub fiołkami ............
Wdychanie sztucznych zapachów przez papugi przez dłuzszy czas może negatywnie odbić się na ich zdrowiu. Przecież w ptasim otoczeniu nie używamy sztucznych zapachów typu perfumy, dezodoranty, świece zapachowe, kadzidełka, odświeżacze powietrza itd. Po remontach wietrzymy pomieszczenie przez kilka dni zanim ptaki do niego powrócą.
Najlepszy (jeśli już musi być używany) jest piasek o NATURALNYM zapachu.
Milusia, też mam taką klatkę. Na kratce leżą papierowe ręczniki, które wymieniam raz w tygodniu. Nie muszę ustawicznie myć ani kratki, ani kuwety bo wszelkie nieczystości są usuwane razem z ręcznikami. Naprawdę wygodna sprawa.
Akurat moje ptaki nie były zainteresowana piaskiem ale Ty możesz na dno klatki wstawić mały pojemnik z piaskiem i poobserwować czy papug/gi wykazują nim zainteresowanie.
Moim zdaniem bezsensowne jest kupowanie piasku i sypanie na dno klatek z papugami przebywającymi w mieszkaniach. Wydana kasa, ustawiczne sprzątanie bo pył dookoła ....
- Milusia
- Ptaki które hoduję: alesandretta obrożna
Dziękuje Krysiu za odpowiedź.W sumie to racja,dam paputowi pojemnik z piaskiem i zobaczę czy jest zainteresowany :).Na klatce bedzie miał zawieszoną sepię i blok mineralny więc piasek wydaje się byc zbędny :)ale zobaczę...
Wcześniej jak hodowaliśmy nimfy to nigdy nie kupowałam piasku zapachowego(cytrynowego ,anyzowego itp.)tak nam doradził weterynarz ;) tego się trzymalismy więc tez uważam ze kupowanie piasku zapachowego tylko dlatego zeby pachniało w klatce jest nierozsadne.Ale to juz tylko moje zdanie :)pozdrawiam
Krysia- pisze:Czyli kupujesz piasek skutecznie potraktowany chemią ze sztucznym zapachem . W naturze żaden piasek nie pachnie cytrusami lub fiołkami ............
Wcześniej jak hodowaliśmy nimfy to nigdy nie kupowałam piasku zapachowego(cytrynowego ,anyzowego itp.)tak nam doradził weterynarz ;) tego się trzymalismy więc tez uważam ze kupowanie piasku zapachowego tylko dlatego zeby pachniało w klatce jest nierozsadne.Ale to juz tylko moje zdanie :)pozdrawiam
- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
SŁOMA I SIANO - nie odpowiednie.
WIÓRY, TROCINY :
CEDROWE - trociny cedrowe zawierają składniki, mogą one być toksyczne dla ptaków.
SOSNOWE - u młodych ptaków mogą być przypadki połknięcia, są stosowane do wyściełania budek lęgowych.
KOCI ŻWIREK, PIASEK - nie może być stosowany dla ptaków. wchłaniają wilgoć i powiększają się,a połknięcie może doprowadzić do śmierci.
PIASEK - powszechnie stosowany,kupić możemy w sklepach zoologicznych. Najlepszym piaskiem będzie piasek dobrej firmy kupiony w sklepie.
ŻWIR - może powodować zatkanie przewodu pokarmowego a w konsekwencji śmierć papugi.
PAPIER :
GAZETOWY - nie mogą być stosowane ,farba drukarska jest dla ptaków trująca.
KREDOWY - się nie nadaje.
SZARY - jest dobry.
PAPIEROWE RĘCZNIKI - są dobrym wyborem.
PAPIER POKRYTY PIASKIEM - nie nadaje się.
WIÓRY, TROCINY :
CEDROWE - trociny cedrowe zawierają składniki, mogą one być toksyczne dla ptaków.
SOSNOWE - u młodych ptaków mogą być przypadki połknięcia, są stosowane do wyściełania budek lęgowych.
KOCI ŻWIREK, PIASEK - nie może być stosowany dla ptaków. wchłaniają wilgoć i powiększają się,a połknięcie może doprowadzić do śmierci.
PIASEK - powszechnie stosowany,kupić możemy w sklepach zoologicznych. Najlepszym piaskiem będzie piasek dobrej firmy kupiony w sklepie.
ŻWIR - może powodować zatkanie przewodu pokarmowego a w konsekwencji śmierć papugi.
PAPIER :
GAZETOWY - nie mogą być stosowane ,farba drukarska jest dla ptaków trująca.
KREDOWY - się nie nadaje.
SZARY - jest dobry.
PAPIEROWE RĘCZNIKI - są dobrym wyborem.
PAPIER POKRYTY PIASKIEM - nie nadaje się.
Ostatnio zmieniony czw paź 25, 2012 06:53 przez sqrczybyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
- Kontakt:
Papugi przebywające w naszych domach codziennie czują zapachy które są w naszym domu. Czy to potrawy czy perfumy czy cokolwiek i jakoś żyją. Nie zrozumcie mnie źle że niby kupuje piasek dla zapachu albo coś takiego. Po prostu od kilku lat kupuje ten piasek i jakoś żadnej papudze nie zaszkodziły ani zapachy ani niby ta chemia cała. kilka osób od razu wyrwały to końcowe zdanie i zmkeniły jego znaczenie. NIE KUPUJE piasku dla zapachu bk mi sie podoba tylko dlatego że moje papugi go lubią.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Papugi ogólnie lubią piasek, jeśli nie mają dostępu do innego wybierają to co mają("Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"), "kąpią się" w nim. Najlepszy jest piasek naturalny(ja taki stosuje). Jedź nad wisłę, przywieź wiadro piasku. Jeśli uważasz, że zaszkodzi to go przepłukaj. Możesz mi wierzyć, wyjdziesz na tym lepiej Ty i papugiAdrian1 pisze:moje papugi go lubią.

To nie jest cyjanek, aresznik czy kurara, nie zabija od razu. To coś jak sól, cukier czy fastfood dla człowieka.Adrain1 pisze:Papugi przebywające w naszych domach codziennie czują zapachy które są w naszym domu. Czy to potrawy czy perfumy czy cokolwiek i jakoś żyją
Nie odbieraj tego jako ataku w Twoją stronę-forum jest po to, żeby dyskutować, więc dyskutujemy.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.