Woliery - budowa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Woliery - budowa
Nie wiem czy byście byli zainteresowani, ale rozbudowywuje swoje woliery, jeśli by byli zainteresowani na taki temat to mogę etapami robić fotki i pisać jak i co powstaje. Może się komuś przyda???
No to co by nie być gołosłownym.... Na początek zdjęcia z roku ubiegłego przy drugim powiększaniu wolier.
Najpierw fundamenty:
sprawa ważna gdyż to jak je wykonamy będzie gwarantować bezpieczeństwo papug, ja kopałem na 1,2m, wszelkie podkopania są raczej niemożliwe. Sposób wykonania:
robimy dokładne pomiary, kopiemy według ustalonych granic, zalewamy betonem do powierzchni ziemi. Można robić woliery również z wylewką, ale trzeba wziąć pod uwagę że młode papugi nie umiejące jeszcze dobrze latać mogą uderzyć o twardy beton i złamać sobie mostek. Można również na wylewkę wysypać "materiał amortyzujący" np. kora (Ja wylewki nie stosowałem.
Ważne aby sobie dobrze wymierzyć fundament, ponieważ wszelkie krzywizny i brak poziomu odbiją się później podczas budowy. Gdy beton zalany do ziemi zaschnie zwykle 2-3dni należy wykonać szalunek. Robimy go z desek, zależnie jak wysoką podmurówkę chcemy wykonać. Ważne aby zachować kąty i poziom.
Przegrody można zrobić płytsze myślę że 30cm jest w zupełności wystarczające
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:20 ]
Co do kosztów... Hmmm przywóz piasku, cały samochód czyli 10 kubików 550zł, tona cementu tez coś kolo 500zł.. Wiadomo że 10 kubików się nie zużyje na małą wolierkę, ale przy większych inwestycjach będzie potrzebne. ja na fundament 3m na 6m plus podmurówka i plus przegrody zużyłem 500kg cementu.
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:24 ]
Co do stali na obecną modernizację czyli 4 woliery po 90cm każda szeroka 3 metry długa i dwa wysoka zapłaciłem z przywozem 800zł. Do tego należy doliczyć ceny podkładu i lakieru. Puszka zielonego 16zł podkład około 18zł. Ważne żeby dobrze pomalować szczególnie elementy leżące na betonie gdyż do nich później nie będzie dostępu w celu ewentualnych poprawek.
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:26 ]
http://www.hodowlapapug.com/woliery.html tu macie wszystkie zdjęcia które przygotowałem na dzisiaj... jutro więcej
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:27 ]
http://www.hodowlapapug.com/woliery.html
Najpierw fundamenty:

sprawa ważna gdyż to jak je wykonamy będzie gwarantować bezpieczeństwo papug, ja kopałem na 1,2m, wszelkie podkopania są raczej niemożliwe. Sposób wykonania:
robimy dokładne pomiary, kopiemy według ustalonych granic, zalewamy betonem do powierzchni ziemi. Można robić woliery również z wylewką, ale trzeba wziąć pod uwagę że młode papugi nie umiejące jeszcze dobrze latać mogą uderzyć o twardy beton i złamać sobie mostek. Można również na wylewkę wysypać "materiał amortyzujący" np. kora (Ja wylewki nie stosowałem.
Ważne aby sobie dobrze wymierzyć fundament, ponieważ wszelkie krzywizny i brak poziomu odbiją się później podczas budowy. Gdy beton zalany do ziemi zaschnie zwykle 2-3dni należy wykonać szalunek. Robimy go z desek, zależnie jak wysoką podmurówkę chcemy wykonać. Ważne aby zachować kąty i poziom.
Przegrody można zrobić płytsze myślę że 30cm jest w zupełności wystarczające
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:20 ]
Co do kosztów... Hmmm przywóz piasku, cały samochód czyli 10 kubików 550zł, tona cementu tez coś kolo 500zł.. Wiadomo że 10 kubików się nie zużyje na małą wolierkę, ale przy większych inwestycjach będzie potrzebne. ja na fundament 3m na 6m plus podmurówka i plus przegrody zużyłem 500kg cementu.
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:24 ]
Co do stali na obecną modernizację czyli 4 woliery po 90cm każda szeroka 3 metry długa i dwa wysoka zapłaciłem z przywozem 800zł. Do tego należy doliczyć ceny podkładu i lakieru. Puszka zielonego 16zł podkład około 18zł. Ważne żeby dobrze pomalować szczególnie elementy leżące na betonie gdyż do nich później nie będzie dostępu w celu ewentualnych poprawek.
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:26 ]
http://www.hodowlapapug.com/woliery.html tu macie wszystkie zdjęcia które przygotowałem na dzisiaj... jutro więcej
[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 22:27 ]
http://www.hodowlapapug.com/woliery.html
Dziś tylko 6 głównych profili pospawałem.... STRASZNIE ZIMNO... Dzisiejsze doświadczenie ze spawania:
UWAGA NA OCZY, MASKA ZAWSZE NA TWARZY, dodatkowo okulary ochronne na oczy - nigdy nie wiadomo co odpryśnie. Najtrudniej spawać elementy górne. Jeśli ktoś nigdy nie spawał, lepiej niech poprosi kogoś kto się na tym zna....
Światło wytwarzane przy spawaniu jest bardzo szkodliwe na oczy, jeśli naświetlicie bardzo boli i kończy się najczęściej szpitalem.
Gdy trzy lata temu uczyłem się spawać, tak właśnie skończyłem.... 3 dni na okulistyce w Krakowie. dramat
UWAGA NA OCZY, MASKA ZAWSZE NA TWARZY, dodatkowo okulary ochronne na oczy - nigdy nie wiadomo co odpryśnie. Najtrudniej spawać elementy górne. Jeśli ktoś nigdy nie spawał, lepiej niech poprosi kogoś kto się na tym zna....
Światło wytwarzane przy spawaniu jest bardzo szkodliwe na oczy, jeśli naświetlicie bardzo boli i kończy się najczęściej szpitalem.
Gdy trzy lata temu uczyłem się spawać, tak właśnie skończyłem.... 3 dni na okulistyce w Krakowie. dramat
Wiesz ja kupiłem swoją maskę za 40 złotych w sklepie spawalniczym. Nie wiem dokładnie co to szkło fotochromowe, na necie znalazłem coś takiego:
"FOTOCHROMOWE SZKŁO
rodzaj światłoczułego szkła zmieniającego barwę pod wpływem światła; stosowane w przem. lotniczym i w produkcji okularów." (interia.pl)
500zł to kupa kasy jak za samo szkło... Ale skoro ma jakieś specjalne właściwości....
[ Dodano: Pią Mar 21, 2008 19:50 ]
serwer z moja stroną www coś szwankuje, jak go naprawią wrzucę nowe zdjęcia.
[ Dodano: Pią Mar 21, 2008 20:18 ]
Tyle na razie udało mi się pospawać, o tajnikach spawania oraz bezpieczeństwie podczas niego pytajcie Wojtka, gdyż jak się dowiedziałem bardzo zna się na rzeczy.
Ważne aby elementy świezo pospawane wyczyścić i jak najszybciej pomalować aby nam nie zaczęły korodować.... no chyba że robimy z aluminium.... Najpierw kładę 2 warstwy czerwonego tlenkowego podkładu z dekorala, potem trzy warstwy lakieru. Oczywiście każda warstwa musi odpowiednio długo schnąć... wszystko na puszcze z lakierem którego użyjecie będzie pisać...
Ważne aby robiąc fundament pozostawić na rogach takie otwory w betonie, dospawany element stalowy do głównego profila, zostanie potem zalany betonem i będzie trzymał całą konstrukcję aby nie odfrunęła.. Ja dla bezpieczeństwa jeszcze wszystko przykręcam 15 cm dyblami do podmurówki
Front już został praktycznie w całości pospawany.... i pomalowany podkładem, moze jutro położymy pierwszą warstwę zielonego.
Po wystygnięciu, szlakę należy obkuć (uwaga OKULARY OCHRONNE!!!) i oszlifować spawy boschem. Mała szlifierka kątowa będzie praktyczniejsza do tego celu niż duży bosch (230 mm tarcza) służący do cięcia stali.
Kurde... Nie zauważyłem że już się tyle tego zrobiło.... hehe spieszę się dlatego tak z robotą gdyż nie chce niepokoić ptaków które znajdują się we wcześniejszych wolierach. Budki planuję powiesić z 1 kwietnia ale muszą być woliery skończone aby miały absolutny spokój podczas lęgów.
"FOTOCHROMOWE SZKŁO
rodzaj światłoczułego szkła zmieniającego barwę pod wpływem światła; stosowane w przem. lotniczym i w produkcji okularów." (interia.pl)
500zł to kupa kasy jak za samo szkło... Ale skoro ma jakieś specjalne właściwości....
[ Dodano: Pią Mar 21, 2008 19:50 ]
serwer z moja stroną www coś szwankuje, jak go naprawią wrzucę nowe zdjęcia.
[ Dodano: Pią Mar 21, 2008 20:18 ]
Tyle na razie udało mi się pospawać, o tajnikach spawania oraz bezpieczeństwie podczas niego pytajcie Wojtka, gdyż jak się dowiedziałem bardzo zna się na rzeczy.
Ważne aby elementy świezo pospawane wyczyścić i jak najszybciej pomalować aby nam nie zaczęły korodować.... no chyba że robimy z aluminium.... Najpierw kładę 2 warstwy czerwonego tlenkowego podkładu z dekorala, potem trzy warstwy lakieru. Oczywiście każda warstwa musi odpowiednio długo schnąć... wszystko na puszcze z lakierem którego użyjecie będzie pisać...
Ważne aby robiąc fundament pozostawić na rogach takie otwory w betonie, dospawany element stalowy do głównego profila, zostanie potem zalany betonem i będzie trzymał całą konstrukcję aby nie odfrunęła.. Ja dla bezpieczeństwa jeszcze wszystko przykręcam 15 cm dyblami do podmurówki
Front już został praktycznie w całości pospawany.... i pomalowany podkładem, moze jutro położymy pierwszą warstwę zielonego.
Po wystygnięciu, szlakę należy obkuć (uwaga OKULARY OCHRONNE!!!) i oszlifować spawy boschem. Mała szlifierka kątowa będzie praktyczniejsza do tego celu niż duży bosch (230 mm tarcza) służący do cięcia stali.
Kurde... Nie zauważyłem że już się tyle tego zrobiło.... hehe spieszę się dlatego tak z robotą gdyż nie chce niepokoić ptaków które znajdują się we wcześniejszych wolierach. Budki planuję powiesić z 1 kwietnia ale muszą być woliery skończone aby miały absolutny spokój podczas lęgów.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
No Łukasz wolierki supcio I klasa
. Mam jedną radę na przyszłość jak będziesz dalej rozbudowywał, woliery( bo widzę, że hektarów ci nie brakuje) możesz z niej skorzystać lub nie, bo piszesz w opisie 3 fotki powyższego postu, że ważne, aby na rogach otwory zostawić. Moim zdaniem lepiej tych otworów nie zostawiać bo beton na rogach lubi pękać lepszym rozwiązaniem i to pewniejszym jest w trakcie zalewania szalunku położyć na całej szerokości tego szalunku(bo wtedy nie wiadomo gdzie wyjdzie profil)kawałek blachy z przyspawanymi "wąsami"(wąsy oczywiście zalane będą betonem i nie od Wojtka Z
)Jak beton stwardnieje to po ułożeniu profilu możesz go do tej blach przyspawać. Moim zdaniem lepszy efekt a mniej zachodu.

- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Najlepsze rozwiązanie podał Wojtek z tego względu iż czym mniejsze oczka tym cieńszy drut z którego jest siatka zrobiona a jeśli zastosujemy siatkę z cienkiego drutu to nie wszystkie gatunki papug możemy tam umieścić.
problem w tym żeby ptaki oduczyć spania na siatce... Codziennie o zmroku chodziłem i ptaki przeganiałem z siatek na patyki i się nauczyły, teraz żaden ptak na siatce nie śpi. Jeśli zabezpieczycie dwoma siatkami o takich drobnych oczkach to papug w ogóle nie będzie widać. A nawet jeśli będzie podwójna drobna z zewnątrz to drapieżnik taki jak sowa bez najmniejszych problemów zniszczy siatkę 16x16.
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne
Tego można i oduczyć, ale w nocy grasują jeszcze inne drapieżniki takie jak tchórz i kuna.Jak się przyzwyczai do takich miejsc to potrafi odwiedzać je regularnie U mnie mimo że mam podwójne siatki 20x 20[siatka pleciona], w odległości 40 mm. i tak straciłem kilka ptaków. Najgorsza jest kuna która podczas polowania robi dużo hałasu. tyle, że potrafi poderwać wszystkie ptaki. Tłuką się biedne po całej wolierze. Ostatnio tak straciłem miedziankę szmaragdową i w dodatku b.dobrą samicę. Dostała ją kuna na siatce 1,5 m od dołu, wyrwał łapą kawał mięsa między mostkiem a skrzydłem spadła biedna na dno woliery i konała do dastępnego wieczora. Pozostało po niej upaćkany krwią ślad na chodniku, na siatce i nienawiść do drapieżników. Zaraz zainstalowałem elektryczny pulsator i od tego czasu mam spokój. Urody on nie dodaje ale polecam go innym.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
sajga
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne
Jeszcze tylko dodam , że pozostałe dwa gołąbki w podobny sposób przez podwójną siatkę miały odgryzione nogi [po jednej każdy] i musiałem je dobić.. Musiała najpierw łapą dosięgnąć nogę ptaka przeciągnąć przez siatki i zbójecko odgryżć.To co opisałem stało się w przeciągu kilku lat. Prądem odstraszam już 3 lata i jest ok.
[ Dodano: Sob Mar 22, 2008 18:00 ]
Nazywa się POMELAC.Jest to elektryczne ogrodzenie pastwisk z elektryzatorem. Zasilane z gniazda elektrycznego poprzez transformator specjalny , zmniejszający napięcie z 220 na 12V.Energia impulsu 400mJ.Daje ok.60 impulsów na minutę. Jak dotkniesz to poczujesz silne uderzenie w uszach. Można też dokupić specjalne izolatory i drut . Koszt ok.220żł. Zasięg działania 10 km. Oczywiście po drucie.
Można kupić w każdej agromie ze sprzętem rolniczym.Adres producenta:ul.Klasztorna 1
07-200 Wyszków
www.pomelac.pl
e-mail:pomelac@pomelac.pl
[ Dodano: Sob Mar 22, 2008 18:00 ]
Nazywa się POMELAC.Jest to elektryczne ogrodzenie pastwisk z elektryzatorem. Zasilane z gniazda elektrycznego poprzez transformator specjalny , zmniejszający napięcie z 220 na 12V.Energia impulsu 400mJ.Daje ok.60 impulsów na minutę. Jak dotkniesz to poczujesz silne uderzenie w uszach. Można też dokupić specjalne izolatory i drut . Koszt ok.220żł. Zasięg działania 10 km. Oczywiście po drucie.
Można kupić w każdej agromie ze sprzętem rolniczym.Adres producenta:ul.Klasztorna 1
07-200 Wyszków
www.pomelac.pl
e-mail:pomelac@pomelac.pl
sajga
- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
:) Ja rowniez chce w tym roku postawic 4 wolierki na zewnatrz, myslalem zeby zastosowac na boki i tyl gotowe juz plyty betonowe takie jak sa na ploty tylko nie wiem jak przymocowac całą rame przednią czy lepiej jest jakby byly boki tez z siatki i ptaki sie widzialy... myslalem roqwniez o kołkach rozporowych stalowych ale jesli je wstawie do tych plyt to mogą pęknąc gdyz sa za cienkie... Myslalem rowniez zeby nie robic szałunku tylko wstawic glebokie takie krawezniki i do tego przymocowac całą konstrukcje.