KLATKI dla aleksandrett obrożnych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
- Tech-No1r
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
A mam takie pytanie. Czy jest możliwość trzymania dwóch par Aleksandrett w jednej klatce/wolierze? Nie chodzi mi o to ile miejsca będą one miały, tylko o to czy dwie parki potrafią normalnie egzystować w jednej klatce podczas okresu lęgowego. Słyszałem gdzieś, że jest cos takiego niemożliwe, ale na kilku zdjęciach (jakiś hodowli) widziałem dużą wolierę z kilkoma budkami lęgowymi ... proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
W dużych wolierach tak , jednak zawsze istnieje ryzyko konfliktu międzi parami. Czasem wystarczy kilka sekund aby któreś z ptaków zabiło drugiego osobnika , nawet nie zdążysz zaobserwować i zareagować.
Ostatnio zmieniony śr wrz 08, 2010 18:40 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: -
- Kontakt:
Jako, że jestem na forum pierwszy raz, Witam wszystkich ;d
Mam problem, jest to dobór klatki dla Aleksandretty obrożnej. Nie wiem poprostu czy dobieram klatki odpowiednio. Znalazłam 2 klatki.
Oto one:
http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki ... tka/140201
http://keko.pl/pl/voliera-dla-ptakow-in ... 1-2mm.html
Osobiście podoba mi się 1 klatka, ale może 2 będzie odpowiedniejsza dla papugi.
Proszę o szybkie odpowiedzi, która klatka lepsza
Pozdrawiam wszystkich 
Mam problem, jest to dobór klatki dla Aleksandretty obrożnej. Nie wiem poprostu czy dobieram klatki odpowiednio. Znalazłam 2 klatki.
Oto one:
http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki ... tka/140201
http://keko.pl/pl/voliera-dla-ptakow-in ... 1-2mm.html
Osobiście podoba mi się 1 klatka, ale może 2 będzie odpowiedniejsza dla papugi.
Proszę o szybkie odpowiedzi, która klatka lepsza
![Krzywy uśmiech ;]](./images/smilies/krzywy.gif)

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Jeżeli chcesz kupić koniecznie którąś z tych klatek to tą drugą. Jednak poszukaj jeszcze w necie na różnego rodzaju giełdach, można kupić taniej i większą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
nie polecam omegi
mam wprawdzie większą, ale ma kilka mankamentów:
-nie otwierana góra
-brak możliwości z dwóch par drzwiczek sięgnięcia do każdego zakątka klatki, co uniemożliwia dokładne sprzątanie bez rozbierania klaty na części
-brak dojścia do pojemników na pokarm bez otwierania klatki
-bardzo szybko wyrabiają się otwory na śróby
to na gorąco mankamenty tej klaty utrudniające życie

-nie otwierana góra
-brak możliwości z dwóch par drzwiczek sięgnięcia do każdego zakątka klatki, co uniemożliwia dokładne sprzątanie bez rozbierania klaty na części
-bardzo szybko wyrabiają się otwory na śróby

-
- Ptaki które hoduję: -
- Kontakt:
Też fakt. U nas w sklepie zoologicznym jest taka fajna woliera co ma właśnie otwieraną górę, 2 pary drzwiczek (z przodu duże, z boku mniejsze), chyba 3 miseczki co sa na drzwiczkach takich malutkich, drabinka długa i do tego 3 żerdki . Ale niestety kosztuje 900zl, a ja tyle za woliere nie dam. ;] Szukam właśnie jakąś do 500zł. Może Pysiu ty znalazłaś jakaś fajną?
Pozdowienia ;)

Pozdowienia ;)
zobacz na garnku gdzieś były zdjęcia z moimi (pysia34) polecam je ja kupiłam w Szczecinie za 400zł przez allegro, warto poczekać na taką okazję bo klatki zpewnością wygodniejsze niż inne
http://cgi.ebay.de/Papageienkafig-Vogel ... 2c4fb935db
poszukaj tego typu klatek na ebay czasami zdażają się super promocje i najlepiej znaleźć kogoś znajomego na granicy tak aby skoczyć po klatke wówczas są niskie koszty przesyłki bo do Polski jest drogo a tak można sporo zaoszczędzić
polecam tego typu klatki bo są łatwe w obsłudze
na pewno jest wygodniejsza niż omega to najważniejsze
są jeszcze większe poszukaj sobie jeszcze na ebayu podobnych
cieszę się że mogłam pomóc 
http://cgi.ebay.de/Papageienkafig-Vogel ... 2c4fb935db
poszukaj tego typu klatek na ebay czasami zdażają się super promocje i najlepiej znaleźć kogoś znajomego na granicy tak aby skoczyć po klatke wówczas są niskie koszty przesyłki bo do Polski jest drogo a tak można sporo zaoszczędzić

polecam tego typu klatki bo są łatwe w obsłudze
na pewno jest wygodniejsza niż omega to najważniejsze

Witam serdecznie!!
W końcu mogę pochwalić się moją Aleksą oraz jej domostwem. Z pewnych względów niestety nie znalazłem klatkę która była by dobra dla Aleksy a jednocześnie odpowiadała by mi więc postanowiłem zrobić ją sam. Warunek był taki aby była ona schludna, praktyczna i pasowała do mebli już stojących w pokoju. Stąd też oto ona:
A teraz krótki opis:
Klatka ma 50x50 cm i 100 cm wysokości. Niestety ciemna zabudowa była konieczna z przyczyn powyższych. Kratki zrobione z gotowych frontów ustawionych pionowo dzięki czemu ptak swobodnie może się po nich poruszać. Karmiki umieściłem w tylnej dolnej części aby uniknąć rozsypywania jedzonka. Żerdki są tak ustawione, że niema możliwości przypadkowego lub celowego zabrudzenia pokarmu przez ptaka. W bocznych ściankach na wysokości karmików zrobiłem małe otwory do wymiany pokarmu aby nie trzeba było przedzierać się przez całą klatkę głównym wejściem. No i ostatnia kwestia czysto porządkowa czyli dno. Obecnie jest to wysuwana płyta pleksi a na niej papierowe ręczniki, sprawdza się dobrze. W zamyśle na przyszłość jest wstawienie szuflady ino musiała by być zrobiona na wymiar. Pod klatką zrobiłem szafkę na jedzonko :)
To na tyle. A oto i główny lokator - Lucjan;)
Puki co zestresowany jeszcze i przy zbliżaniu do klatki ucieka w drugi kąt, ale po chwili zaczyna podchodzić i patrzeć z ciekawości co się dzieje.
Pozdrawiam Bryan
W końcu mogę pochwalić się moją Aleksą oraz jej domostwem. Z pewnych względów niestety nie znalazłem klatkę która była by dobra dla Aleksy a jednocześnie odpowiadała by mi więc postanowiłem zrobić ją sam. Warunek był taki aby była ona schludna, praktyczna i pasowała do mebli już stojących w pokoju. Stąd też oto ona:

A teraz krótki opis:
Klatka ma 50x50 cm i 100 cm wysokości. Niestety ciemna zabudowa była konieczna z przyczyn powyższych. Kratki zrobione z gotowych frontów ustawionych pionowo dzięki czemu ptak swobodnie może się po nich poruszać. Karmiki umieściłem w tylnej dolnej części aby uniknąć rozsypywania jedzonka. Żerdki są tak ustawione, że niema możliwości przypadkowego lub celowego zabrudzenia pokarmu przez ptaka. W bocznych ściankach na wysokości karmików zrobiłem małe otwory do wymiany pokarmu aby nie trzeba było przedzierać się przez całą klatkę głównym wejściem. No i ostatnia kwestia czysto porządkowa czyli dno. Obecnie jest to wysuwana płyta pleksi a na niej papierowe ręczniki, sprawdza się dobrze. W zamyśle na przyszłość jest wstawienie szuflady ino musiała by być zrobiona na wymiar. Pod klatką zrobiłem szafkę na jedzonko :)
To na tyle. A oto i główny lokator - Lucjan;)

Puki co zestresowany jeszcze i przy zbliżaniu do klatki ucieka w drugi kąt, ale po chwili zaczyna podchodzić i patrzeć z ciekawości co się dzieje.
Pozdrawiam Bryan
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Ulokowanie misek niestanowi problemu. Papużka już się przyzwyczaiła gdzie są i w ramach skakania po klatce zagląda sukcesywnie do nich. Naturalne patyki pojawią się też w odpowiednim momencie :). Poza tym mieszanie teraz w klatce to sadyzm by był chyba.
WOJTKU, na zdjęciu to tak wygląda ale Bambusik stoi dobry metr od klatki :):)
WOJTKU, na zdjęciu to tak wygląda ale Bambusik stoi dobry metr od klatki :):)
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Ale przecież kiedyś ptaka wypuścisz i może nie pierwszego dnia a któregoś z kolei wyląduje na nim
nawet jak kwiatek nie zaszkodzi papudze to ona jemu napewno......,a ile tam jest misek?dwie?pasowało by mu dać na "dzień dobry"jakieś ptasie zabawki bo nie samym jedzeniem ptak żyje.Można zrobić mu plac zabaw na klatce to wtedy nie będzie się panoszył po całym pokoju(kwiatka bym usuneła).Zobacz w mojej galeri na "garnku"a jak Ci się spodoba to zrób sam lub poszukaj w necie dori bo to jej dzieło.

- pabloj
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
- Kontakt:
glizda177, Justyna ma takie fronty w sklepie
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a
http://www.garnek.pl/pabloj/a
Boguśka pisze:Ale przecież kiedyś ptaka wypuścisz i może nie pierwszego dnia a któregoś z kolei wyląduje na nimnawet jak kwiatek nie zaszkodzi papudze to ona jemu napewno......,a ile tam jest misek?dwie?pasowało by mu dać na "dzień dobry"jakieś ptasie zabawki bo nie samym jedzeniem ptak żyje.Można zrobić mu plac zabaw na klatce to wtedy nie będzie się panoszył po całym pokoju(kwiatka bym usuneła).Zobacz w mojej galeri na "garnku"a jak Ci się spodoba to zrób sam lub poszukaj w necie dori bo to jej dzieło.
Jak zaczną się loty kwiatek na pewno wyleci z pokoju... już teraz ledwo się pnie w górę. Zabawki w klatce są narazie skromne, nie zdążyłem mu huśtawki jeszcze powieśić... a plac zabaw już jest prawie skończony.. stoi na klatce, jutro zapodam fotę.
A fronty od Justyny...:)
- Nielot
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
pysia34 pisze:nie polecam omegimam wprawdzie większą, ale ma kilka mankamentów:
-nie otwierana góra
-bardzo szybko wyrabiają się otwory na śruby
Witam, mam kilka aleksandrett gnieżdżących się w klatce typu Omega
codziennie latają swobodnie po pokoju, ale wiadomo, że cały czas nie mogą.
Moja jest akurat fajna, bo ma z góry otwieranie, wygodne duże drzwiczki po bokach
Mam do Was pytanie takowe:
Czy 54cm to wystarczająca szerokość dla krótkiego lotu dla aleksandretty obrożnej,
by mogła sobie pofrunąć kawałek? Mam zamiar dołączyć drugą z boku podobną,
a wtedy już by miały dużo większy komfort jeśli chodzi o długość klatki. Dobry pomysł?
Większe Omegi na szerokość 70cm już są chol**nie drogie, a jedną na 54cm już mam.
Co prawda będzie problem z założeniem budki lęgowej, bo będzie musiała być w środku,
ale za to te woliery są wzwyż spore także i pod budką nawet i obok będzie miejsce do połażenia.
-
- -#moderator