Woliery - budowa

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pt lut 06, 2009 11:51

Dzień w dzień rano kilof i wykuwam przeręble na sadzawce. jak na razie żadna ryba nie padła;)
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt lut 06, 2009 13:02

Misiek w taką przerębel wsadź snopek przyciętej słomy.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pt lut 06, 2009 13:28

nie jest problemem zamarzająca woda ale ilość w niej tlenu.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt lut 06, 2009 15:30

Chyba jak sam wiesz słoma jest w środku pusta i właśnie przez te otwory dochodzi spora ilość tlenu ;-)
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pt lut 06, 2009 19:37

nie lepiej jakąś pompę wsadzic maly pobor prądu jest a woda nie zamarza, ja mam caly czas na chodzie fontannę ze zdjętą końcówką.... i woda nei zamarza

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » wt lut 24, 2009 16:53

Obrazek
ZIMA....

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pn mar 23, 2009 10:56

Obrazek
Obecny projekt, faza realizacji... hmm na razie zakup materiałów, skuliśmy betonowe podłoże, i powoli kopiemy fundament.

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » wt mar 24, 2009 19:30

Witam Mam pytanie, czy spotkaliście się Państwo z frontami zgrzewanymi na wymiar do klatek?? Rozpoczynam budowę większej klatki pokojowej (wymiary:165cm wysokość, 140cm długość i 65cm głębokość) szukałem po internecie informacji na temat właśnie sprzedaży takich paneli zgrzewanych (jak w klatkach seryjnych) jedyne co znalazłem to siatki zgrzewane do wolier które wyglądają mniej estetycznie. Z góry dziękuję za wypowiedzi na ten temat.
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt mar 24, 2009 20:45

Tak jest producent na giełdzie w Pszczynie.Zrobi fronty na dostarczony wymiar nie ma żadnego problemu.
Jak znajdę nr tel. to go wkleję ale nie wcześniej jak w okolicach niedzieli.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
pabloj
Kontakt:

Post autor: pabloj » wt mar 24, 2009 20:50

;-) dzięki coco39, a nie wiesz przypadkiem jaka jest cena za metr kwadratowy?? cokolwiek, nawet jeśli nie jesteś pewien.

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » śr mar 25, 2009 11:04

Zgrzewarkę do siatki można ustawiać w pewnym zakresie[ od-do]. Jeżeli Twoje potrzeby temu sprostają to zrobią Ci ten front każdy zakład produkujący zgrzewaną siatkę. Tylko musisz sprawdzić czy zadowoli Cię estetyka tego wyrobu.
sajga

Awatar użytkownika
pabloj
Kontakt:

Post autor: pabloj » śr mar 25, 2009 11:39

No właśnie sajga chodzi tutaj też o grubość drutu z którego zgrzewają, w końcu trochę tego będzie i powinno to jakoś wyglądć - stosunkowo do ceny

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt cze 02, 2009 21:05

Mam pytanie -czy ktos z polskich hodowcow uzywal na swoich wolierach zaluzje z plexi zabezpieczajace przed wiatrem i zimnem.Angielscy hodowcy pytaja ostatnio o takie zaluzje(pracuje w firmie produkujacej m/innymi klatki i panele wolier).Listwy z plexi lub deseczki impregnowane polaczone trzema tasmami i zwijane przy ladnej pogodzie,jak wietrznie,deszczowo rozwijane do ziemi.Moim zdaniem praktyczne. ;-)
Pozdrawiam. Artur

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » ndz cze 14, 2009 13:04

Obrazek
Obecny Etap, pospawana z grubsza główna konstrukcja, w przyszłym tygodniu planujemy skończyć spawanie, i wziąsć się za siatkę i budowę ściany z pustaków, przyszły miesiąc przeróbka wnętrza... dawnej stodoły...

rspurs
Ptaki które hoduję: faliste,świergotka seledynowa
Kontakt:

Post autor: rspurs » ndz cze 14, 2009 15:22

Misiek ladnie to wyglada.Mam pytanie czy góra tej wolierki bedzie osiatkowana czy moze połozysz jakiś materiał zabezpieczajacy przed deszczem i drapieznikami/
Pozdrawiam
Robert

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » ndz cze 14, 2009 19:30

będą dwie siatki na dachu - jedna chroniąca od drapiezników i druga ta właściwa. Ponieważ wliera będzie połączona z budynkiem wewnętrznym nie planuje jej zadaszać...

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pt lip 17, 2009 18:12

Woliera już w I części skończona - została część wewnątrz budynku, dziś wpuściłem 10 par A. Większych i jak narazie wydaje mi się że im spasowało:) Parę fotek z realizacji - może komuś się przyda:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » ndz lip 19, 2009 22:38

No a gdzie te alki w wolierze? To dopiero musi być widok :)))

Mam pytanie jak łączyłes te metalowe profile i jak mocowałeś do tego siatkę? Mozesz zrobić kilka zbliżeń. Ja zastanawiam się nad wolierą z gotowych przeseł (takich jak na płoty) tylko nigdzie nie mogę dostać elementów z odpowiednią wielkością oczek :(
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

MisiekPapuga
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » pn lip 20, 2009 00:47

pożyczyłem obiektyw koledze... na razie nowych fotek nie będzie. profil spawany, na to siatka , na siatkę pasek blachy i razem wszystko znitowane.

Awatar użytkownika
Adrianna78
Ptaki które hoduję: opieka nad roznymi gdy wlasciel nie ma czasu...
Kontakt:

Post autor: Adrianna78 » śr lip 22, 2009 11:13

MisiekPapuga a jak montujesz miseczki na wode u ar ?? U znajomych testujemy rozne sposoby , bo za kazdym razem gdy cos wymyslimy one po dwuch dniach maja juz rozpracowane jak je montujemy i je zwalaja... na stale spawac nie chcemy bo to by utrudnilo czyszczenie i i wymiane wody.... ostatni sposob ktory na razie sie sprawdza to blaszka z gory i blaszka od dolu skrecone razem srubkami ale i to pewnie dlugo nie wytrzyma bo juz kombinuja .... :-( :-( Jest to tymczasowo zrobione bo robilam to sama bez niczyjej pomocy... ale takie blaszki dlugo nie wytrzymaja pod sila ich dziobow ( a juz nie wspomne o tym zeby sie nie skaleczyly )
Załączniki
mocowanie.jpg
mocowanie
Nie ma juz malenstwa , lecz w pamieci i w sercu pozostanie na zawsze...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”