Woliery - budowa

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

Post autor: boYka » pn mar 24, 2008 19:58

Misiek mam pytanie czy w tych wolierach trzymasz papugi cały rok, czy przenosisz je na zimę do pomieszczenia zamkniętego
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pn mar 24, 2008 20:05

Nie znam dokladnie ich wymiarów gdyz podpatrzylem wolierki u znajomego. wiem ze ladnie są zrobione i są solidne.. takie male bunkry... rozmiar dlugosci bedzie ,mniej wiecej 2-3m metrow a wysokosc to 1m koszt takiej jednej plyty wynosi 25zl
a zeby zrobic sciane jednego boku potrzeba 3 do tego trzeba doliczyc rowniez betonowe slupki. Jutro skocze do znaomego i zrobie kilka fotek;) i wezme miare to zmierze te plyty. Tylko wedlug mnie te plyty są za cienkie zeby dac kolki do nich moga pęknąć.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn mar 24, 2008 20:20

walh pisze:Tylko wedlug mnie te plyty są za cienkie zeby dac kolki do nich moga pęknąć.

To daj śruby z nakrętkami na wylot. Widziałes u sąsiada to popatrz jeszcze, zrób fotki i wstaw.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » wt mar 25, 2008 00:43

tak - ptaki są cały rok.

[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 18:28 ]
Jest niezle.... Dziś udało się pospawać ścianki działowe... ale zaś zaczeło padać... Zrobię fotki to dorzucę...

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » pn kwie 14, 2008 21:46

Obrazek
Na razie położyłem siatke na przód i na siatki działowe. Niestety nie są jeszcze do końca przyniotowane ale jedynie chwycone.... (czas).
Konstrukcje malowałem najpierw podkładem potem trzema warstwami zielonego lakieru...
wiecie że położenie jednej warstwy na 4 wolierach zajmuje około 4 godzin.... (kosmos...)

Obrazek
Siatka jest przynitowywana... na siatkę idzie pasek blachy.. najlepsza byłaby 1 - 1,5mm grubości mniej by się wtedy poddawała i nie gięła tak jak moja pod naciskiem nita. ale ja miałęm tylko 0,75 mm i taką wykorzystałem. Blacha ocynkowana na paski 200zł..:/ pocieli mi za free u taty w pracy.

Obrazek
widok z dachu:)

Obrazek
Tu gdzie nie ma siatki pójdzie blacha tak by papugi były od siebie odseparowane(przynajmniej częciowo, w części zadoaszonej zostanie zawieszona budka.

Obrazek
Posadziłem 80 krzaków róż wielkokwiatowych.... przed wolierami nie mogę się doczekać aż latem zakwitną

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » pn kwie 14, 2008 21:58

Obrazek
A to widok z tyłu - to tutaj będa ontowane drzwiczki do dawania pokarmu.

Obrazek
Do wolier wchodzi sie przez inne.

Obrazek
widok od środka boksu.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt kwie 15, 2008 02:42

Zamiast nitów mogłeś zastosować wkręty samogwintujące, są takie z szerokimi około 1 cm średnicy łebkami. Było by szybciej.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » wt kwie 15, 2008 09:40

Nie ma sprawy - przyjechać można kiedy chcecie... Byle bym był w domu:):)
Zastanawiałem się nad wkrętami, nawet mam ich cały karton, ale chyba z przyzwyczajenia zeby wszystkie wyglądały tak samo zrobiłem nitami.

boYka
Kontakt:

Post autor: boYka » śr kwie 16, 2008 21:01

fajne te wolierki tylko dziwią mnie troszke te dzwi przechodzące z jednej woliery przez drugą, jak przypadkiem czegoś zapomnisz w ostaniej wolierze to musisz znowu przez te wszystkie dzwi przechodzić ;-)
pozdrawiam
boYka

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » czw kwie 17, 2008 14:37

do wolier praktycznie się nie wchodzi, podwanie jedzenia i wody odbywa sie specjalnymi drzwiczkami znajdującymi się na tylnej ścianie.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » śr maja 21, 2008 17:37

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek

Jak coś to pytajcie:) - więcej fotek podeśle jak się pogoda zrobi;)

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » pt cze 20, 2008 21:47

Postanowiłem wam podrzucić fotki jak wyglądają wolierki w lecie:). Generalnie wszystko zakwitło i zrobiło się dość przyjemnie:).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
to w tej budce perlaty zniosły jajka:)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W tym roku padł rekord.... Para Rozelli Biłolicych która od jajka wyhodowała się w naszej hodowli wychowuje jak na razie z dużym powodzeniem 8 młodych!!!!

boYka
Kontakt:

Post autor: boYka » sob cze 28, 2008 12:47

a liczyłeś misiek koszt tego wszystkiego, nie licząc oczywiście papug,
pozdrawiam
boYka

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » wt lip 01, 2008 09:04

ostatnie 4 które dobudowywałem to koszt około 3000zl.... czyli jedna woliera gdzieś 750zł

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt lip 01, 2008 18:20

MisiekPapuga, a ta Ara siatki ci jeszcze nie skonsumowała??
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pn lip 28, 2008 20:48

Misiek powiedz mi jak wyglądają twoje woliery w Zimie przykrywasz jakoś je przed sniegiem czy jak???Bo ja planuje pod koniec budowe wolier i nie wiem jak to zrobic... aby w zimie miec spokój.Acha chodzi mi jeszcze czy starczy jedna woliera tzw box 1m szeroki, dl 2,5m i wysokość 3m?Własnie sie zastanawiam czy nie zrobic przed wejsciami do wolier takiego korytarza który bylby do polowy zabudowany plytami wiórowymi a reszta część z drobnej siatki zeby gryzoni sie pozbyć. Kurcze dużo mysli mnie nurtuje... czy jak masz górę woliery odkrytą to ptaki maja styczność z odchodami dzikich ptaków, jak i z drapieznikami?? jak to u Ciebie wygląda.
Co do kosztu Materialów z ktorych wykonam boki i tyl woliery bedą to jak juz wcześniej wspomnialem plyty betonowe i jedna plyta to koszt 25zl slupek natomiast 27zl.
Plyty produkuja na zamowienie zalezy jakie klient daje wymagania. W moim przypadku bedą to plyty o dlugosci 2m.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » czw sie 28, 2008 23:55

wiesz co Ostatnie zimy byly dość łagodne... jeżeli prognoza zapowiadają mróz + wiatr to zabezpieczam folią, woliery są w miejscu osłoniętym więc tyle dobrze. Częściowo ptaki przenosze (rudsterki, lathamusy, etc... ) rozelle, papugi krolewskie, czerwonoskrzydłe zostaja... i jak na razie od 4 lat jest ok. Jednak nie ma się co oszukiwać najlepszym rozwiązaniem jest pomieszczenie dodatkowe... (schron) przy wolierach.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » czw lis 13, 2008 23:49

W mojej głowie po wystawie w Niemczech zrodził się szalony pomysł... Zaczęła powstawać w ogrodzie baaardzo duża woliera... 10 x 20 x 4 m. wklejać fotki z postępowania prac??? heheh Może nie będzie systematycznie bo u mnie z tym ciężko ale będę sie starał..

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pt lis 14, 2008 09:52

MisiekPapuga, jak tak dalej będziesz parł :!: to niedługo będziesz numerem jeden wśród polskich hodowców papug :-D . A tak technicznie - jak myślisz to rozwiązać, chodzi o dach: płaski, kopuła :?: pokryty siatką :?:
Ja widziałem coś podobnego u hodowcy aleksandrett w Kosicach na Słowacji. Miał dużą kwadratową wolierę do której z 3 stron [albo z 2] były dostawione mniejsze ok 3 m normalne baterie wolier. Po legach otwierał te wolierki i wszystkie ptaki przebywały wspólnie w tej ogromnej, mając jednocześnie dostęp do swoich mniejszych wolierek, gdzie wracały na nocleg.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » pt lis 14, 2008 12:52

szczerze mówiąc jeszcze nie wiem. w środku woliery będzie na pewno oczko wodne i kaskada z wodospadem. Na razie zacząłem prace ziemne. tylko nie wiem ile zdążę przed zimą.. Problem w tym że wszystko muszę robić ręcznie bo jakby mi wjechał na ogród koparą to mi wszystko zdewastuje. Na pewno fundament dokoła żeby się nic nie podkopało - rogi na pewno będą głębsze bo to tutaj będzie się opierał największy cieżar - znajomy architekt ma mi zrobić plany w wolnej chwili jak sie pojawia to przeskanuje i wrzucę. Na razie taka żmudna nudna przygotówka, łopata, taczki, zgrzewka piwa i usypuję górkę pod kaskadę:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”