KLATKI dla aleksandrett obrożnych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Rudosterki, Katarzynki
- Kontakt:
Witam. Jak dla mnie to w tej klatce drzwiczki są za małe. Aleksy mają silne dzioby i potrafią zniszczyć co nieco. Ja również popieram wycieczkę po ptaka żeby zobaczyć w jakich warunkach ptaki są hodowane i transport zakupionych ptaków będzie dla nich mniej stresujący niż pocztą!
Pozdrawiam! http://papugimk.manifo.com/
-
- Ptaki które hoduję: Afrykanka senegalska
Korzystając z Waszej uprzejmości chciałbym, abyście doradzili mi jeszcze w następujących kwestiach:
Czy klatka/woliera z ptakiem może stać w pokoju z telewizorem? Chodzi o to, że wieczorami siedzimy z żoną po ciemku i oglądamy telewizję, więc czy to nie będzie przeszkadzało papudze?
Czy regułą jest, że ptaszki te wstają wcześnie rano i od razu głośno się zachowują budząc wszystkich domowników?
Jakie jest najlepsze rozwiązanie w sytuacji wyjazdu na tygodniowy urlop? Czy ptak może przez tydzień, bez wypuszczania, wytrzymać w klatce czy jednak w tym czasie należałoby zorganizować kogoś kto wypuści papużkę i pozwoli jej choć przez chwilę polatać po pokoju?
Wolę wcześniej zapytać, żeby być później lepszym opiekunem mojej ptaszyny :)
Czy klatka/woliera z ptakiem może stać w pokoju z telewizorem? Chodzi o to, że wieczorami siedzimy z żoną po ciemku i oglądamy telewizję, więc czy to nie będzie przeszkadzało papudze?
Czy regułą jest, że ptaszki te wstają wcześnie rano i od razu głośno się zachowują budząc wszystkich domowników?
Jakie jest najlepsze rozwiązanie w sytuacji wyjazdu na tygodniowy urlop? Czy ptak może przez tydzień, bez wypuszczania, wytrzymać w klatce czy jednak w tym czasie należałoby zorganizować kogoś kto wypuści papużkę i pozwoli jej choć przez chwilę polatać po pokoju?
Wolę wcześniej zapytać, żeby być później lepszym opiekunem mojej ptaszyny :)
- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
Odnośnie TV - nie przeszkadza,u mnie śpią z główkami do tyłu,a od telewizora błyska się po ścianach jak w kinie. Ranne wstawanie ptaka (skoro świt) i śpiew to normalne dla każdego rodzaju ptactwa. U mnie na początku przygody z większymi o godzinie 6-6.30 rozpoczynał samiec swe serenady i piski,lecz po trzech miesiącach zaczął wstawać dopiero z domownikami,nawet koło 10-11 (zależy jeszcze czy masz rolety okienne,jak będą opuszczone to ptak dłużej pośpi).
Wakacje-temat ciężki dla nas jak i naszych pupili... My wyjeżdżamy na dwa tygodnie,więc przychodzi codziennie koleżanka by dokarmiać ptasiorki. Nie siedzi zbyt długo z ptaszkami-wypije kawuchę,okrzątnie wkoło klatek gadając coś do nich i tak co dziennie aż do naszego powrotu.Inna sytuacja jest gdy masz dwie lub więcej ptasich osobników...zajmą się sobą podczas Twojej nieobecności. Wielkość woliery-klatki wtedy ma bardzo duże znaczenie,gdyż przy dużej przestrzeni w klatce ptak rozprostuje sobie skrzydła robiąc tzw. helikopterka-lot w miejscu
Oczywistym jest,że osoba która będzie doglądać ptactwo nie odważy się wypuścić ptaka na loty,no chyba,że to ktoś bliski mający dobre relacje z ptakiem. Mam znajomych którzy jak wyjeżdżają na wakacje zabierają swego pupilka ze sobą,mają drugą klatkę (taką składaną-chyba dla gryzoni) duży transporterek i w drogę 
Wakacje-temat ciężki dla nas jak i naszych pupili... My wyjeżdżamy na dwa tygodnie,więc przychodzi codziennie koleżanka by dokarmiać ptasiorki. Nie siedzi zbyt długo z ptaszkami-wypije kawuchę,okrzątnie wkoło klatek gadając coś do nich i tak co dziennie aż do naszego powrotu.Inna sytuacja jest gdy masz dwie lub więcej ptasich osobników...zajmą się sobą podczas Twojej nieobecności. Wielkość woliery-klatki wtedy ma bardzo duże znaczenie,gdyż przy dużej przestrzeni w klatce ptak rozprostuje sobie skrzydła robiąc tzw. helikopterka-lot w miejscu

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
sopran pisze:...... Czy to prawda, że w ciągu całego dnia latania po mieszkaniu papuga może zrobić nawet 30 kupek?
Czy rzeczywiście oprócz odchodów meble narażone są również na obgryzanie ?
Czy papuga przy oswajaniu będzie w stanie znieść oprócz mojej osoby, także obecność mojego 2-letniego syna, który z pewnością będzie bardzo nią zainteresowany ?
1. Tak, prawda. Ptak je, a że ma bardzo szybką przemianę materii więc ptak wydala i to gdzie popadnie

2. Jeśli nie dostarczysz co dnia odpowiedniej ilości gałęzi do obskubywania, Twoje meble będą zagrożone dewastacją. Jeśli nie zrobisz placu zabaw by papuga miała zajęcie dla dzioba, Twoje meble, nawet futryna drzwi będą zagrożone. Jeśli nie ukryjesz przewodów elektrycznych, życie Twego ptaka będzie w niebezpieczeństwie.
3. Tak, zniesie obecność syna. Warunkiem jest dopilnowanie by syn w swoim zainteresowaniu ptakiem nie robił mu krzywdy. W przeciwnym razie papuga z biegiem czasu może stać się agresywna i zacząć dziobać po uszach, dłoniach, wogóle gdzie sięgnie dziobem.
sopran pisze:..... Jakie jest najlepsze rozwiązanie w sytuacji wyjazdu na tygodniowy urlop?....
Najlepszym rozwiązaniem jest zorganizowanie kogoś do opieki gdyż co dnia trzeba dawać świeże jedzenie i przede wszystkim choć 2 -3 razy dziennie wymieniać wodę (szybko kiśnie gdy są upały i o zatrucie nie trudno). NIE można zostawić ptaka osamotnionego bo choćbyś suchej karmy nasypał i do 20 misek, to i tak w każdej będzie masa łusek a do pełnych ziaren papuga się nie dokopie bo nie jest grzebiącym kurakiem .
Na resztę pytań odpowiedział mój przedmówca

witam podepne sie pod temat chciałbym sobie zakupić parke alek czy klatka jak w lnku była by odpowiednia http://www.glosterek.pl/component/djcat ... alonu.html
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Wiadomo, im latka większa tym lepsza. Więc jeśli masz miejsce to postaraj się je zapełnić w pełni. O ile dobrze pamiętam nielot sprzedaje aleksandretty, można je kupić z klatką więc może Ci się uda jakoś z nim co do tej klatki dogadać.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- Ptaki które hoduję: aleksa obrożna
Witam ! Na forum jestem nowy, dlatego chciałbym się bardzo gorąco ze wszystkimi przywitać ! :)
Przymierzam się do kupna aleksandretty obrożnej, moim problemem jest klatka. Czytałem już kilkanaście forum, setki tematów, jednak do tej pory nie moge się zdecydować na żadną klatkę. Chciałbym abyście mi doradzili jaką klatkę kupić, oraz jakie wymiary powinna mieć najmniejsza klatka, wychodząc z założenia, że klatka będzie cały czas otwarta, a papuga będzie mogła cały czas swobodnie latać po pokoju. Prosze o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam
Przymierzam się do kupna aleksandretty obrożnej, moim problemem jest klatka. Czytałem już kilkanaście forum, setki tematów, jednak do tej pory nie moge się zdecydować na żadną klatkę. Chciałbym abyście mi doradzili jaką klatkę kupić, oraz jakie wymiary powinna mieć najmniejsza klatka, wychodząc z założenia, że klatka będzie cały czas otwarta, a papuga będzie mogła cały czas swobodnie latać po pokoju. Prosze o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam

- sqrczybyk
- Kontakt:
Witaj. Zdecydowanie twierdzę,że mój osobisty wybór to klatki z poniższego linku,kwestia tylko zasobności Twojego portfela
Można przede wszystkim dobrać klatkę aby pasowała nam do pokoju i wizualnie nie spowodowała abyśmy czuli się jak w ZOO
Odnośnie wymiarów,to przyjęte jest,że im większa-tym lepsza.
http://www.grafi.ehost.pl/klatki.html
Zakup klatki to poważna decyzja nie tylko dla naszego pupila. Będzie miała wpływ na nasze życie przez następne lata. Pomysłowe rozwiązania zastosowane w klatce Original Strong ułatwiają utrzymanie jej w czystości, a wygoda podczas wykonywania codziennych czynności daje zadowolenie i satysfakcję z trafnie podjętej decyzji.

http://www.grafi.ehost.pl/klatki.html
Zakup klatki to poważna decyzja nie tylko dla naszego pupila. Będzie miała wpływ na nasze życie przez następne lata. Pomysłowe rozwiązania zastosowane w klatce Original Strong ułatwiają utrzymanie jej w czystości, a wygoda podczas wykonywania codziennych czynności daje zadowolenie i satysfakcję z trafnie podjętej decyzji.
-
- Ptaki które hoduję: aleksa obrożna
sqrczybyk pisze:Można przede wszystkim dobrać klatkę aby pasowała nam do pokoju i wizualnie nie spowodowała abyśmy czuli się jak w ZOO
Właśnie miałem troche taki problem z klatką dla żako. Pokoju dużego niemam, a klatka była dosyć wielka, wiec troche zrobiło sie ciasno w pokoju. Ale dam radę z każdą klatką, byle papudze było dobrze :) Chcę aby klatka była dla aleksy, takim azylem, a wręcz stołówką, w której będzie tylko praktycznie jadła, bo zamierzam zrobić jej stojak i plac zabaw w pokoju, dlatego chodzi mi o minimalne wymiary klatki. Pozdrawiam
- sqrczybyk
- Kontakt:
Klatka powinna być na tyle duża aby ptak podczas Twojej dłuższej nieobecności mógł rozprostować w niej skrzydła. Mógłbym napisać 80/60/60 tylko nie wiem w jakim konkretnie celu?
- Milusia
- Ptaki które hoduję: alesandretta obrożna
Witam serdecznie wszystkich,jestem na forum nowa więc proszę o wyrozumiałość
.Decyzja zapadła i postanowiliśmy mieć aleksandrettę obrożną.Od dwóch tygodni zaczęły się poszukiwania odpowiedniego lokum dla paputa,aż do wczoraj
-schodząc do piwnicy natknęłam się na mojego sąsiada który robił porządki w piwnicy i na samym środku stała sobie woliera typu Omega II ale strasznie brudna.Sąsiad powiedział ze za zgrzewkę piwa mi ją sprzeda ;).wymiary woliery 56 x 71 x 146cm.Czy taka woliera nadaję się dla jednej aleksy i ewentualnie poźniej dla dwoch?Aha i czym wyczyścić taką klatkę bo jest strasznie zakurzona i brudna.jesli chodzi o cały szkielet to wszystko ok
czy woda ze zwykłym płynem do mycia naczyń starczy
pozdrawiam

- sqrczybyk
- Kontakt:
Witaj. Wolierka będzie odpowiednia dla dwóch aleksandrett,gdyż jest wysoka a alki mają długi ogon. Jeśli będą wypuszczane na loty to spokojnie im wystarczy... wiadomo,że im większa tym lepsza
Odnośnie czyszczenia,to pewno drut jest w niektórych miejscach ciemny,ponieważ jest ocynkowany i jakikolwiek kontakt owoców czy warzyw z prętami klatki to spowodował. Posiadam podobną i szczerze mam ten sam problem
,tych ciemnych miejsc nie idzie doprowadzić do piękności,gdyż ocynk się utlenił,możesz jedynie umyć i zdezynfekować-tak dla pewności i spokoju preparatem np. http://www.darewit.pl/higiena-i-odkazanie.html -jest tych preparatów na naszym rynku sporo.

- Milusia
dzięki sqrczybyk za odpowiedź,faktycznie w niektórych miejscach drut jest ciemny,zamówię ten srodek odkazający,,zeby klatkę doprowadzić do w miarę do normalności
.Jutro takze wybieram się z synem do pobliskiego lasu na szukanie jakiegos drzewka i zerdek do klatki

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Milusia, przeczytaj temat http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... 2521#32521 a znajdziesz i inne środki dezynfekujące.
- Milusia
Podepnę się pod ten temat :)jesli źle zrobiłam proszę o przeniesienie.Woliera zdezynfekowana preparatem VIRKON.Na garnek wrzuciłam zdjęcia -jak wygląda nasza wolierka dla aleksy,co sadzicie czy taka moze być?bardzo proszę o jakieś rady lub sugestie co zmienić.
http://www.garnek.pl/roko75
http://www.garnek.pl/roko75