Ochrona drewna przed ptakami - NA CITO
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- ShadowVisitor
- Ptaki które hoduję: aleksandetty, nimfy, faliste, modrolotki czerwonoczelne, królewskie, gołębie, żako
- Kontakt:
Ochrona drewna przed ptakami - NA CITO
Witam serwdecznie forumowiczów, szukam rozwiązania w bardzo poważnym problemie, a mianowicie: woliery z ptakami mam zrobione w drewnianej altanie (ściany i sufit z płyt OSB, a ścianę zewnętrzną z łat drewnianych i siatki) i jest dosyć poważny problem, ponieważ sprawcy całego zamieszania (Aleksandretty) zaczeły od wczoraj solidnie wygryzać ścianę w górnym rogu, dokopały się do grubej belki stelażowej (jak narazie załatałem wygryzienie dosyć grubą deską od palety) i mam pytanie: Czym przemalować drewno aby zniechęcić je do obgryzania a jednocześnie aby im nie szkodziło? A zależy mi na takim rozwiązaniu, bo zamontowanie siatki czy jakiejś blachy nie wchodzi w grę, jedynie jest opcja aby czymś pomalować, proszę lecz o konstruktywne odpowiedzi, a nie odpowiedzi które nie pomogą, a będą miały jedyny cel mi "dopiec". Sprawa jest dosyć pilna, bo nie wiadomo czy zaraz czegoś nie odwalą, można też odrzucić opcję, że nie mają czego gryźć, poniewać przykręcam im co jakiś czas dosyć grube, miękkie gałęzie i jak obgryzą do pewnego stopnia, to wycieczka do lasu i przykręcenie nowych gałęzi. Mam nadzieję że uda się jakoś rozwiązać ten problem.
Czekam na wszelkie propozycje rozwiązania problemu.
Pozdrawiam
SV
Czekam na wszelkie propozycje rozwiązania problemu.
Pozdrawiam
SV
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
malowanie nic nie da,nie ma znaczenia czym pomalujesz, farba olejna, emulsyjna, impregnatem do drewna, wszystko przedziobią - wszedzie tam gdzie wetkna koniuszek dzioba beda ogryzać , faktycznie nie możesz tam przybic kawałka siatki
??albo plastiku- to jedyny sposób , dlatego dla aleks nie robi się wolier z drewniana konstrukcją.

- ShadowVisitor
- Ptaki które hoduję: aleksandetty, nimfy, faliste, modrolotki czerwonoczelne, królewskie, gołębie, żako
- Kontakt:
Na ten moment jest to poza moim zasięgiem, ale jak już będę robił to co będzie najlepsze i najtańsze? Blacha, siatka czy jakiś plastik typu poliwęglan?
- ShadowVisitor
- Kontakt:
A co jakby szkłem wodnym by pokrył? Bym przejechał, wywietrzył i wpuścił? Ponoć wtedy drewno jest jak skała
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie wiem, nie probowalam, ale jezeli znajdzie szczeline gdzie wlozy koniuszek dzioba to i tak zrobi dziurę, beton, cegla, zaprawa to dla nich pikus