KLATKI dla aleksandrett obrożnych

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Nielot
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Zamierzam dołączyć ją z boku a jedną na drugą geniuszu

Post autor: Nielot » pn mar 28, 2011 16:00

GoldAngelo pisze:Papugi to nie helikoptery, wzwyż nie latają :-P Natomiast jeśli masz okazje dołączyć tę klatkę to dołącz, każda przestrzeń się liczy :-)

No nic, jak jak się uda kupić tanio, to moje ale będą miały ponad metr długości klatkę - ucieszą się,
Szkoda tylko, że budka lęgowa będzie musiała być w środku, ale o te kilkadziesiąt cm będzie im fajniej.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn mar 28, 2011 19:31

Minimalna długość klatki dla aleksandrett powinna wynosić przynajmniej 2 metry, więc przestań oszczędzać na wszystkim bo z tego będziesz miał jak zwykle same problemy.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

pysia34

Post autor: pysia34 » pn mar 28, 2011 19:50

Budka w środku klatki to paranoja jakaś... albo żart nielota :)
Co do latania na 54 cm napewno wystartuje ... a potem zatrzyma się na prętach klatki około 10cm od rozpiętych skrzydeł (u obrożnej ok 40cm) super miejsca na lot :) nielot czy ty wogóle masz wyobraźnie???

Awatar użytkownika
Nielot

Post autor: Nielot » pn mar 28, 2011 20:11

pysia34 pisze:Budka w środku klatki to paranoja jakaś... albo żart nielota :)

Prowokator ze mnie wiem. tak już mam 8-)
pysia34 pisze:Co do latania na 54 cm napewno wystartuje ... a potem zatrzyma się na prętach klatki około 10cm od rozpiętych skrzydeł (u obrożnej ok 40cm) super miejsca na lot :) nielot czy ty wogóle masz wyobraźnie???

Nie mam - więc przed ew. popełnieniem błędu wolę się spytać, chyba po to są fora tematyczne...
WOJTEKZ pisze:Minimalna długość klatki dla aleksandrett powinna wynosić przynajmniej 2 metry,

Mam wolierę na 75cm, mogę tanio (1/3 c eny) kupić na 85cm długości. Czyli o pół metra za mało i tak.
OK - i to jest konkretna odp Gdzieś czytałem, że jakiś hodowca miał na dwie sztuki klatki 1x1x2m...
To może po prostu na zamówienie zorganizuję niebawem, bo w takim formacie nie widziałem nawet
Wsadzę tam moje 3, a jakby 4 się miała pojawić to do drugiego 1x1x2m klatki wsadzę.

Awatar użytkownika
Nielot

Post autor: Nielot » wt mar 29, 2011 13:49

coco39 pisze:Dokładnie.Wystarczy kilka kantówek drewnianych,łączników,wkręty 2 zawiasy trochę siatki zgrzewanej i wolierka jest jak się patrzy.

Wolę zamówić. Znalazłem stolarza, co komu innemu wykonał 1m3 bardzo estetycznie zrobioną drewnianą zmyślnie otwieraną klatkę na aleksę za 100zł. O razu zrobi mi ładnie pod wymiar - może od razu z szafką na dole zamówię, lub klatką na parkę szynszyli etc. a i budkę mi dorobi z boku i to może nawet na zewnątrz :-P

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn kwie 11, 2011 00:14

Witam serdecznie.
Miałem podobny problem odnośnie doboru klatki dla Aleksy Większej... myślami byłem zdecydowany na budowę woliery w pokoju.
Docelowo stanęło na klatce ISA, z której mój ptasiorek jest mega zadowolony.

http://www.grafi.ehost.pl/index.php
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2616371

Nie chciałbym się tu za bardzo rozpisywać o zaletach tejże klatki,więc wklejam link pod którym można zobaczyć i doczytać wszystkiego.
Moja klatka to ISA,ze względów finansowych, ale marzy mi się "Villa Dahlia".
Odnośnie minusów tej klatki to ich po prostu nie ma :)
Chyba że ilość miseczek... są trzy, według mnie powinny być cztery.

POLECAM zakup, gdyż klatkę dobieramy na ładnych parę lat :)
Niebawem załączę fotki ... pozdrawiam gorąco.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn kwie 11, 2011 12:16

sqrczybyk pisze:Odnośnie minusów tej klatki to ich po prostu nie ma :)
Chyba że ilość miseczek... są trzy, według mnie powinny być cztery.

Miseczkę można dokupić i zamontować w dogodnym miejscu to żaden problem ani minus :mrgreen:
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

pysia34

Post autor: pysia34 » pn kwie 11, 2011 12:34

Największym minusem jest cena :) Ja kupowałam te klatki w Niemczech i były wraz z transportem dużo tańsze niż te oferowane na twojej stronie :) Innym minusem jest rozpracowanie przez ptaki sposobów wydostania się z klatki. Przy dużych inteligentnych papugach to kwestia najwyżej kilku minut :) Obecnie wszystkie klapki na karmidła i poidła mam zabezpieczone łańcuchami (kakadu) gdyż zadne śróby, karabińczyki, kłudeczki itp nie zdawały egzaminu :( a oryginalne zabezpieczenia moje cwaniaki odkręcały paluszkiem :)

pysia34

Post autor: pysia34 » pn kwie 11, 2011 13:08

Ostatnio zamknęły się w pokoju :) klucz nieopatrznie pozostał w zamku :) i trzeba się było włamać do pokoju ptasiego.
Kłódki specjalne do klatek są bez klucza, przynajmniej te zmyślne z ferplastu :) Czasami blondynki mają problem z ich otworzeniem.
Pewnie Tobie też by chwila zeszła:)
Nie stosuje kluczy, bo tych w moim domu i obejściu jest już wystarczająco dużo.
Na szczęście tylko w wyjątkowych sytuacjach ptaki są zamykane czasowo w wolierkach.
Nielot czemu czasami wydaje mi się że moje ptaki są bardziej inteligentne niż Twoje niektóre wypowiedzi... :-P
Dzięki za zwrócenie uwagi na ortografie :) wolę popełniać czasami błędy ortograficzne aniżeli merytoryczne :)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn kwie 11, 2011 16:10

Zdecydowanie się nie zgadzam :)
zamknięcie drzwiczek od poidełek jest wykonane perfekcyjnie na bardzo mocnej sprężynie,a dodatkowo po zamknięciu ich przekręcamy kółeczko i nie ma mowy o otwarciu drzwiczek -nawet przeze mnie z zewnątrz - zamknięcie góry jest jeszcze lepiej wykonane,gdyż trzeba podważyć,następnie pociągnąć i dopiero przekręcić aby otworzyć górny taras...
główne drzwi są z zamkiem obracanym z dodatkowym zabezpieczeniem u góry.

Posiadam taką klatkę i proszę mi uwierzyć,że za te pieniążki jest perfekcyjnie wykonana i nie wiem czy istnieje papuga która ma taką siłę w dziobie by przekręcić lub odkręcić zamek w w/w klatce zwłaszcza od środka,gdzie miłośnik ptasiorków musi użyć dość dużej siły by otworzyć owe drzwiczki przy zamkniętych zamkach od zewnątrz.
A co do poidełek... to mam zamontowane dodatkowe w środku,lecz aby umyć je potrzeba włożyć rękę do wewnątrz,co dyskomfortuje naszego pupilka,zwłaszcza gdy jest młody i nie oswojony.
Jeszcze jedno.. cała klatka pokryta jest super preparatem,z którego łatwo się zmywa odchody,czy inne nieczystości, nie utlenia się nic przy zetknięciu z owocami,czy warzywami.

Wiem,że cena tych klatek jest powalająca,lecz jeżeli zdecydowany jestem na nowego członka rodziny-i to na długie lata- to niech się czyje komfortowo...
a cena klatek OMEGA I,II,III, no i IV jest przystępna???
Moim zdaniem to jest dopiero zdzierstwo :) tyle pieniążków za tak nieprzemyślany projekt tych klatek... dookoła brud, niedostępne miejsca w środku-utrudnione przy myciu, standardowy wygląd ( niepowalający z nóg) itd. mógłbym wymieniać w nieskończoność...
Liczmy się z tym,że głównie kierujemy się pojemnością portfela ,bo takie czasy :) Pzdr.

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » pn kwie 11, 2011 18:11

sqrczybyk, widać że nie miałeś kontaktu z naprawdę szybko uczącymi się ptakami. Ceny tych modeli klatek są naprawdę spore u nas w kraju bardziej opłaca się je kupić w Niemczech - nawet się kiedyś zastanawiałem czy nie sprowadzić kilku modeli i nie zacząć handlować u nas bo jest straszna przebitka na cenie.
Co do wykonania - nie wiem, bądźmy szczerzy u nas królują klatki typu OMEGA, są łatwo dostępne i jak się dobrze trafi to można je kupić w przyzwoitej cenie. Choć też rozglądam się za klatką firmy Original Strong
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

pysia34

Post autor: pysia34 » pn kwie 11, 2011 19:28

Squrczybyk :) posiadam kilka wolierek tego typu :) kupionych na niemieckim ebayu :) za połowę twojej ceny - za wolierki zdecydowanie większe niż ta , którą kupiłeś. Mam w nich papugi już chyba ze 3 lata. Wiem co mówię :) Może twoja papuga jak jest jedna to nie otworzy. Aby otworzyć główne drzwiczki moje papugi współpracują , ale w zasadzie kakadu już się nauczyły otwierać jedną łapką :) To samo z zabezpieczeniem poideł i karmideł. Z tymi idzie im zdecydowanie łatwiej. Na dokładkę kiedy już się wyswobodzą to grzecznie bestyjki otwierają pozostałe wolierki mniej sprawnym lorom :) To nie bajki to fakty :) Kakadu to bardzo zmyślne ptaszki :) Co do farby w domku nie ma obaw, jednak po sezonie stania na zewnątrz i mycia karcherem farba gdzieniegdzie pozłaziła i pomalowałam już jedną w ubiegłym roku.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn kwie 11, 2011 19:38

Papużki miałem od dzieciństwa... faliste i nimfy,lecz Aleksę Większą pierwszy raz :-D
ale do rzeczy... od środka klatki wkładając rękę mam duże problemy aby otworzyć drzwiczki,więc jak może je otworzyć papuga .
Zresztą nie zamierzam się sprzeczać, w temacie szybkiej nauki u ptasiorków,w każdym bądź razie mój ptasior OLEK (mam go dopiero od miesiąca) kawki z ekspresu jeszcze nie zaparza ;-) Pzdr
pysia34 zgadzam się w 100% , lecz wydaje mi się,że klatki tej firmy (niezależnie od ceny) zdecydowanie deklasują OMEGI, które jak napisałaś są łatwo dostępne w naszym kraju... można je łatwo i okazyjnie kupić,ponieważ właściciele ptasiorków mają dużo pracy z utrzymaniem porządku wkoło nich i decydują się w końcu na zakup w/w typów klatek.
Ostatnio zmieniony pn maja 27, 2013 06:54 przez sqrczybyk, łącznie zmieniany 1 raz.

pysia34

Post autor: pysia34 » pn kwie 11, 2011 20:09

Oczywiście ze deklasują i to zupełnie, chociażby ze względu na dostęp do każdego kąta klatki :) nie mówiąc już o wykonaniu a na cenie skończywszy :)
Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Natomiast co do ekspresu i papug moje wpradzie nie parzą kawy bo ekspres stoi w piwnicy :) ale są inteligentne i wiele śrób już wykręciły w pokoju rozbierając pokój na czynniki pierwsze :)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn kwie 11, 2011 20:16

Hahaha... Mój OLEK mimo,iż przynoszę różnego rodzaju gałązki, lubi podskubywać mebelki,więc gonię go delikatnie,ale najbardziej uwielbia plastikowe zabaweczki z klatki papużki falistej-już kilka zepsuł :-)
Uwielbiam jak kracze jak wrona gdy mu się czegoś zabroni, ale musi wiedzieć że jest pod ciągłą kontrolą

gosiiiaczek
Ptaki które hoduję: nic

Post autor: gosiiiaczek » czw lip 14, 2011 17:02

Witam serdecznie. Podczepię się pod temat, bo nie ma sensu zakładać nowego :)
Mam do Was pytanie...planuję zakup papugi....zastanawiałam się nad rozellą lub aleksandrettą śliwogłową....jednak moim marzeniem jest aleksa obrożna. Oto link do klatki którą mam http://allegro.pl/super-klatka-dla-ptak ... 38972.html nie krzyczcie od razu, bo wiem że jest za mała dla obrożnej. Chodzi mi tylko o to, czy mogłaby być taka i służyć jako jadalnia?? Nie chcę w niej zamykać papugi, będzie ona swobodnie latała po mieszkaniu...ta klatka ma być tylko do podawania jedzenia, ewentualnie do spania w nocy. Mam nadzieję, że papug nauczy się w niej spać, bez konieczności zamykania go w niej (chociaż pewnie jak będzie miał wybór, to wybierze sobie inne miejsce w nocy :D ) nie robi mi to specjalnej różnicy :D wybierze sobie miejsce, które będzie dla niego wygodniejsze :)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw lip 14, 2011 17:29

To się nie zastanawiaj tylko zamawiaj , z mężem sobie jakoś poradzisz :lol: :lol: :lol:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Bryan
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Bryan » pt lip 22, 2011 23:13

Witam,

niestety nie mogę zrobić takich zdjęć... ale tylko dlatego,że tej klatki już nie mam. Do towarzystwa przybyła mi jeszcze jedna Aleksa, więc i lokum musiało ulec zmianie. W niedzielę wracam z wyjazdu to zrobię fotki nowej klatki i wkleję.

Pozdrawiam,

Bryan

gosiiiaczek
Ptaki które hoduję: nic

Post autor: gosiiiaczek » pt lip 22, 2011 23:58

a możesz chociaż napisać, czy drzwiczki które były w tej klatce to takie dołączone do frontów?? Jeśli kupowałeś oczywiście od Justyny :) Widziałam takie fronty właśnie u niej na stronie i w komplecie są drzwiczki...jak się je montuje i jakiej są wielkości??

Bryan
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Bryan » sob lip 23, 2011 09:04

witam,

w pierwszym wariancie miałem dwie pary drzwiczek szczepionych ze sobą. Wymiar jednych to ok 12x12 cm. sa dość małe. Justyna niestety nie posiada większych. Obecnie powiększając klatkę zamówiłem u producenta 2 nowe fronty po 50 x100 cm każdy i do jednego z nich drzwiczki 25x25. Tak więc teraz jest idealnie :)

Pozdrawiam, Bryan

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”