Siatka 1,5mm Polypropylen dla Obroznej

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

adrian1991r1
Ptaki które hoduję: aleksandretta większa

Post autor: adrian1991r1 » śr kwie 07, 2010 17:08

ziemią? taką zwykłą ziemią z ogródka? oczywiście bez nawozu...
A co do stelażu- są to dość grube bele, więc spróbuję zrobić na razie z tego, a przez lato będę obserwował co się dzieje i ewentualnie wymienię...

Awatar użytkownika
ansag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kontakt:

Post autor: ansag » śr kwie 07, 2010 17:33

adrian1991r1 pisze:czy gatunek ma coś wspólnego z tym, żeby się dogadały?

Baaardzo dużo ma. A nimfa z aleksandrettą nie dogada się na pewno... Proponuję jednak zainwestować w drugą większą aleksę :)

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr kwie 07, 2010 18:15

adrian1991r1 pisze:ziemią? taką zwykłą ziemią z ogródka? oczywiście bez nawozu...

Jak najbardziej bez żadnych nawozów.
Co do drugiej papugi zgadzam się z ansag,
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » śr kwie 07, 2010 19:20

nie, nie... niestety większa odpada... Nie pracuję, więc nie mam na tyle pieniędzy, żeby kupić większą... Tylko pytanie czy lepiej jej będzie samej, czy może z jakąś inna papugą...
A może bym spróboał wpuścić inną i obserwował jak się mają do siebie? W razie czego zawsze mogę oddać tam skąd wziąłem. W końcu, jesli przez pierwsze dni będą się dogadywały, to później już chyba z górki.

No i co z tą siatką? jaka grubość powinna być?

Jacek 1 27

Post autor: Jacek 1 27 » śr kwie 07, 2010 21:08

Siatka o średnicy drutu 2,5 mm.

adrian1991r1

Post autor: adrian1991r1 » śr kwie 07, 2010 21:46

2,5 mm? a 1,7 nie starczy? bo taką mam dostępną po dość niskiej cenie...

pysia34

Post autor: pysia34 » śr kwie 07, 2010 21:48

moim zdaniem starczy :) dla dużych kakadu brałam dwójkę
dużo zabawek gałęzi do korowania i siatki nie ruszą :)

g.wieczorek-85
Ptaki które hoduję: nimfy
Kontakt:

Post autor: g.wieczorek-85 » ndz gru 26, 2010 11:45

Witam, jako że jest już sporo wątków o siatce na woliery pozwolę się podpiąć tutaj z moimi pytaniami.
http://allegro.pl/siatka-hodowlana-zgrz ... 10257.html
http://allegro.pl/tanio-siatka-hodowlan ... 91715.html
Czy takie siatki będą dobre na wolierę zewnętrzną dla nimf? Która będzie lepsza?
Dla tych co mają woliery z podobnych siatek: jak długo one są zdatne do użytku, tzn. co ile czasu je wymieniacie, czy szybko niszczeją?
Planuje zrobić nimfom zabudowany schron, zamontować dodatkowo promiennik ciepła na zimę, i doświetlanie, możecie poradzić jakie światło będzie najlepsze?
Siatki mają zazwyczaj po 1m szerokości, jak połączyliście siatke z siatką na brzegach?
Planuje wolierę : 6m dług. x 2m x 2m , z czego ok 1mx2m będzie schronem, oczywiście to wszystko na wiosnę, żeby do lata zdążyć wykończyć, czekam na sugestie, pozdrawiam.
And if you could just rock me out...

kopi

Post autor: kopi » pn gru 27, 2010 08:21

Ta druga wg. mnie jest lepsza, bo ma większe oczka ale nie za duże. 8,3 mm to za drobne. Utrudniają obserwację. Plusem jest to, że wróbel nie przejdzie, dorosła mysz no i łasiczka nie przegryzie.
Ja mam siatkę plecioną ocynkowaną, to mysz przechodzi przez oczka no i zdarzyło się, że łasiczka przegryzła i dostała się do środka. Na szczęście papugom nic nie zrobiła.
Oczywiście zrobisz podmurówkę i dno klatki wylejesz betonem.
U mnie konstrukcja jest drewniana.
Ciekawe co masz na myśli pisząc, że zrobisz schron. Schron czy schronisko?
Ale woliera 6x2x2 to już daje duże możliwości w doborze gatunków. Piszesz, że to dla nimf. Mi się bardziej podobają woliery „towarzyskie” z różnymi gatunkami ale to kwestia gustu.

speedwayfan
Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy

Post autor: speedwayfan » pn gru 27, 2010 09:44

Mam woliere wewnętrzną troche większą, bo około 9mx3mx2m i jest "to woliera wielogatunkowa", ale mam jeszcze zewnetrzną tylko mniejszą. Wracając do aleks większych u mnie w wolierze jest para, ale nie pozwalają do siebie zbliżyć innym(przynajmniej samiec, bo samica jest troche oswojona) tylko przy jedzeniu są spokojne, ale ptaki są z pochodzenia z woliery wielo gat. samica jest młoda, więc o legach na razie nie ma co mowić.

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn gru 27, 2010 12:45

Lepsza jest siatka nr 2 z tym, że musisz pamiętać, aby była to siatka ocynkowana, bo w przeciwnym razie za rok góra dwa będziesz musiał ją zmieniać. Ja siatki kupuję na giełdzie, w Prerovie mam już ją 4 lata na wolierze zewnętrznej i jak na razie nie ma żadnych oznak rdzy. Możesz również zakupić siatkę na giełdzie w Pszczynie lub telefonicznie u sprzedającego tam gościa z Orzesza wysyła pocztą zamówiony towar. Poniżej podaję ewentualne namiary:
Karol Pasieka ul.B.Chrobrego 43-187 Orzesze tel. 606689544 email alkarol@onet.eu

Jeśli chodzi o łączenie siatki to musisz, co 96-98cm zabudować pionową konstrukcję gdzie przy metrowej szerokości siatki będziesz miał po 2 cm zakładki i wtedy możesz nitami z podkładką ładnie i estetycznie przytwierdzić siatkę do konstrukcji.
Pozdrawiam
ArekP

szwarcek
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrozna

Post autor: szwarcek » ndz wrz 01, 2013 21:26

Witam

Od dwoch dni jestem posiadaczem Aleksandretty obroznej,zastanawiam sie nad budowa dosyc duzej woliery na dachu o tarasu zaraz przy oknach od pokoju gdzie ptak przebywa.Mysle o budowie tylko z silnej 1,5mm,oczka 2cm siatka do budowy wolier.Czy Aleksandretta jest taka siatke w stanie przerwac lub przegryzc?Poniewaz jest tam dosyc duzo miejsca,ale jest to miejsce widoczne z ogrodu nie chce stosowac siatek metalowych.Tu link do tej siatki http://www.keller-shop.de/shpSR.php?A=1545
Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn wrz 02, 2013 09:20

Taką siatkę aleksandretta przetnie bez problemu. Do budowy wolirer używa się siatek metalowych.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn wrz 02, 2013 14:20

szwarcek, Tak jak WOJTEKZ, ci napisał aleksa ją potnie na kawałki.
Zresztą w opisie pisze ci że to siatka na budowę wolier dla drobiu a nie dla papug :!:
Pozdrawiam
ArekP

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn wrz 02, 2013 17:30

Moje aleksy mialy siatkę powlekaną zieloną, z daleka jest prawie niewidoczna

szwarcek
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrozna

Post autor: szwarcek » pn wrz 02, 2013 23:46

Witam

Dziękuję za pomoc.Woliere wykonam z powlekanej zielonej siatki mysle ze grubość
1,2mm wystarczy?Jak będzie gotowa podeślę parę fotek do oceny.

Pozdrawiam

Jurgen84
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste

Post autor: Jurgen84 » pt sty 16, 2015 09:22

Przymierzam się do budowy woliery zewnętrznej 5m x 2,5m x 2m dla Aleksandrett Chińskich, i pomyślałem o takiej właśnie powlekanej siatce, zastanawiam się czy ta warstwa PVC uchroniła by ptaki które zanocowały by w zimie na siatce przed odmrożeniem palcy?? Ma to sens???? no i kwestia czy papugi nie będą skubać tej otuliny i zjadać??
Jakiej grubości drut wybrać i wielkość oczek dla Chińskich??

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pt sty 16, 2015 11:10

ooo powlekana siatka odpada, kwestia czasu i oskubana, drut od 1,4 wzwyż proponuję,
Jesli bede u znajomego zrobie fotki wszystkich siatek z spotkanie z chinczykami;)

Jurgen84
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Chińskie
Nierozłączki Czerwonoczelne
Nierozłączki Fishera
Nimfy
Faliste

Post autor: Jurgen84 » pt sty 16, 2015 16:36

w sumie to mi nie zależy specjalnie na tej powlekanej, zainteresowałem się nią bo pomyślałem ze może by na takiej sobie nóg nie poodmrażały, ale skoro odpada to ok, posłucham bardziej doświadczonych hodowców, a jakie macie patenty aby zminimalizować nocowanie na siatce w zimie i ryzyko ewentualnych odmrożeń, i nie tylko bo wydaje mi się ze taka papuga nocująca na siatce jest łatwym łupem dla kuny czy łasicy, jak te zagrożenia skutecznie zminimalizować, podwójna siatka nie bardzo wchodzi w grę(koszty i ograniczona widoczność)

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pn sty 19, 2015 10:19

niestety, coś jest kosztem czegoś, podwójna siatka - bezpieczenstwo pod kątem drapieżników, a by nie nocowały to przeganiać przed mrokiem, żerdzie dawać wyżej

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”