Siatka 1,5mm Polypropylen dla Obroznej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- dzem3
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska
siatka na budowę woliery pokojowej
Witam wszystkich budowniczych!
Postanowiliśmy zbudować taką maleńką wolierkę pokojową długość 1,8m głębokość 0,9m wysokość 2m. Stelaż już jest pomysł też tylko mała wątpliwość jaką siatkę wybrać i czy plecy i boki pokryć też siatką czy jakąś płytą? Jeśli chodzi o siatkę to mamy do wyboru:
podwójnie ocynkowaną z grubością drutu 1mm lub 0,8mm oczka kwadratowe
tu są te siatki:
Siatka 1
Siatka 2
lub też siatkę oczko sześciokątne grubość drutu 0,8mm
link poniżej
Siatka 3
Będziemy wdzięczni za wszelkie rady sugestie i pomoc. Każdy pomysł na wykonanie będzie dla nas cenny. Liczymy na pomoc a z czasem efekt naszej wspólnej pracy bedzie można zobaczyć na forum.
Postanowiliśmy zbudować taką maleńką wolierkę pokojową długość 1,8m głębokość 0,9m wysokość 2m. Stelaż już jest pomysł też tylko mała wątpliwość jaką siatkę wybrać i czy plecy i boki pokryć też siatką czy jakąś płytą? Jeśli chodzi o siatkę to mamy do wyboru:
tu są te siatki:
Siatka 1
Siatka 2
lub też siatkę oczko sześciokątne grubość drutu 0,8mm
link poniżej
Siatka 3
Będziemy wdzięczni za wszelkie rady sugestie i pomoc. Każdy pomysł na wykonanie będzie dla nas cenny. Liczymy na pomoc a z czasem efekt naszej wspólnej pracy bedzie można zobaczyć na forum.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
dzem3 pisze:Jeśli chodzi o siatkę to mamy do wyboru:
Miałem zrobione klatki z tej 0,8mm. Senegalki pocieły ją , przerobiłem teraz mają z 1mm. Opisz więcej gdzie będzie stała wolierka. Czy to jakaś wnęka. Do takiej wysokiej woliery musisz wymyśleć jakieś wejście aby co jakiś czas wejśc posprzątać i umyć scianki, sufit.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
dzem3 pisze:lub też siatkę oczko sześciokątne grubość drutu 0,8mm
Ta odpada jest to siatka pleciona a więc niebezpieczna dla ptaków ponieważ ptaki zaczepiają się paznokciami w zaplatane miejsca przez co dochodzi do urazów palców i nóg a niejednokrotnie do amputacji palca.
Co do grubości drutu to tak jak powyżej napisał wojtek,
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
coco39, Z tym się nie zgadzam, ja mam we wszystkich wolierach taką siatkę i nigdy nie było przypadku zaczepienia pazurem .
Dla aleks. lepsza jest siatka z grubszego drutu
Dla aleks. lepsza jest siatka z grubszego drutu
- dzem3
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska
wojtek pisze: Opisz więcej gdzie będzie stała wolierka. Czy to jakaś wnęka. Do takiej wysokiej woliery musisz wymyśleć jakieś wejście aby co jakiś czas wejśc posprzątać i umyć scianki, sufit.
Wolierka będzie stała w pokoju dziennym na przeciw okna.
Stelaż jest z metalowych belek o przekroju kwadratu.
Jeśli chodzi o wejście to myślimy o zrobieniu takiego tylko jeszcze nie wiemy za bardzo gdzie albo z przodu albo z boku - gdzie będzie lepiej?
A co myślicie o ściankach bocznych i suficie czy kryć je też siatką czy tak jak wcześniej pisaliśmy jakimiś płytami ( czytałem gdzieś wypowiedź jakiegoś hodowcy aleksandrett, że najodpowiedniejsze klatki, woliery dla tego gatunku są osłonięte z każdej strony poza frontem) jeśli płytami to jakimi co jest najodpowiedniejsze?
Z Waszych wypowiedzi wnioskujemy, że najodpowiedniejszą siatką jest ta o grubości drutu 1mm (czy taka na pewno wystarczy, czy jej nie posiekają?) I czytaliśmy gdzieś tylko nie możemy znaleźć o takiej siatce robionej w arkuszach na wymiar klienta macie może jakieś namiary bo rolka 25mb to troszkę za dużo.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
dzem3 pisze:Z Waszych wypowiedzi wnioskujemy, że najodpowiedniejszą siatką jest ta o grubości drutu 1mm (czy taka na pewno wystarczy, czy jej nie posiekają?) I czytaliśmy gdzieś tylko nie możemy znaleźć o takiej siatce robionej w arkuszach na wymiar klienta macie może jakieś namiary bo rolka 25mb to troszkę za dużo.
Sprawdz w sklepach ogrodniczych i metalowych powinni sprzedawać na metry.
Jeśli mozesz to zabuduj boki i tył.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- coco39
- Kontakt:
Al pisze:Z tym się nie zgadzam, ja mam we wszystkich wolierach taką siatkę i nigdy nie było przypadku zaczepienia pazurem .
Masz takie prawo skoro nic się nie stało to dobrze widocznie miałaś szczęście a wiadomo że wymiana siatki to koszta a skoro nic się nie dzieje to po co wymieniać ale skoro dzem3, buduje wolierę od podstaw to po co ryzykować jak można zaraz założyć siatkę zgrzewaną która wg mnie jest bezpieczniejsza (zaznaczam że nie każdy musi podzielać moje zdanie)
-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Myśle,że zawsze lepiej wydać więcej i zrobic coś konkretniej dla wszelkiego bezpieczeństwa niż pózniej żalić sie i miec pretensje tylko do siebie.A co do materiału na obudowe klatki,to jesli ma to słuzyć też estetyce to polecam płyte meblową.Sklejka jest dobra i jak pomalujesz ją oczywiscie odpowiednia nietoksyczną farbą to będzie tez ładnie wygladać.WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- pabloj
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
- Kontakt:
Cześć, podpinam się pod temat: Na wiosnę chce zrobić wolierę zewnętrzną dla moich aleks obrożnych. Mam pytanie gdzie najtaniej kupię rolkę siatki zgrzewanej oraz jaki model dobrać do obrożnych - mam na myśli grubość i wielkość oczka - woliera zewnętrzna
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a
pabloj od dwóch tygodni przerobiłam kilkadziesiat ofert na siatki bo buduje dużą woliere i musisz określić jakie siatki tzn chińska czy belgijska
ja znalazłam chińskie u producenta :) na śląsku 13x13 na 1,2mm powlekaną 8,40zł.m2
ocynk za 5,6zł/m2
1,9x1,9 1,4 mm ocynk za 9,54zł/m2
taniej już się nie da :)
tanie siatki mają jakość taką samą dla porównania belgijska
- 12,5 x 12,5 drut 0,9 - 350 zł / rolka
- 19 x 19 drut 2,05 - 900 zł / rolka
koszt dużo wyższy niestety - potrójny ocynk ponoć najlepszy test wody wrzucasz w szklankę kawałek i czekasz która jak rdzewieje :) przy 300m2 mnie na belgijską nie stać jeszcze :(
jak chcesz namiary mam maila na siatki
wydaje mi się że dla obrożnej styknie 13 :) a powlekana której u mnie nie obdziobują wielkie jest bezpieczna ze względu na trwałość :) aczkolwiek jest zielona i może się zlewać z aleksami :)
ja znalazłam chińskie u producenta :) na śląsku 13x13 na 1,2mm powlekaną 8,40zł.m2
ocynk za 5,6zł/m2
1,9x1,9 1,4 mm ocynk za 9,54zł/m2
taniej już się nie da :)
tanie siatki mają jakość taką samą dla porównania belgijska
- 12,5 x 12,5 drut 0,9 - 350 zł / rolka
- 19 x 19 drut 2,05 - 900 zł / rolka
koszt dużo wyższy niestety - potrójny ocynk ponoć najlepszy test wody wrzucasz w szklankę kawałek i czekasz która jak rdzewieje :) przy 300m2 mnie na belgijską nie stać jeszcze :(
jak chcesz namiary mam maila na siatki
wydaje mi się że dla obrożnej styknie 13 :) a powlekana której u mnie nie obdziobują wielkie jest bezpieczna ze względu na trwałość :) aczkolwiek jest zielona i może się zlewać z aleksami :)
Ostatnio zmieniony pn mar 15, 2010 09:36 przez pysia34, łącznie zmieniany 1 raz.
- pabloj
- Kontakt:
pysia34, podeślij jeśli możesz tutaj lub na PW. Widziałem że że misiekpapuga ma na swojej stronie ofertę na siatki lecz cen brak - czekam na odpowiedź email od niego.
-
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
Witam ja mam siatke z hodowlanego kupowałam ją rok temu 19x19 i sobie ją chwale aleksy jej nie dają rady ,mam również taką tańszą siatkę o wzorze płotu i jest za cienka dla aleks moje ją rozplątały.Słyszałam że w czechach sa najtańsze siatki ale to znowu dochodzą koszty wyjazdu na giełdę czeską .
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a
http://www.garnek.pl/agi77/a
- coco39
- Kontakt:
pabloj, siatka na giełdzie w Czechach (Prerov) oczko 12x12mm grubość drutu 1,2 mm ocynk cena 115kć /m kw.(cena z dnia wczorajszego byłem i kupowałem )podejrzewam że w razie zakupu całej rolki (chyba 10mb)cena byłaby troszkę niższa.
Siatka ta jest bardzo dobrej jakości naprawdę polecam.mam już na dworze w wolierze ją 4 lata i kompletnie nic się nie dzieje.
Siatka ta jest bardzo dobrej jakości naprawdę polecam.mam już na dworze w wolierze ją 4 lata i kompletnie nic się nie dzieje.
- pabloj
- Kontakt:
coco39, dzięki pysia34, znalazłem w pobliżu sprzedawcę, 30min samochodem i będzie. Dzięki za informacje.
cieszę się że mogłam pomóc :) ja na swoją muszę poczekać i mam nadzieje że wystarczy bo wzięłam 1,4 mm grubości dla kakadu ponoć 19 nie łapią dziobem więc jej nie ruszają a jak mają u mnie co robić to wogóle za klatki siatki się nie łapią ...pod warunkiem że mają mnóstwo śrubek :) do rozkręcania :)
pomyśl o podwójnej warstwie z uwagi na koty i sowy ja mam stale ataki sowy na szklarnie i woliere straszne drapieżniki :) odstęp 4-7cm im większy między warstwami tym lepiej
pomyśl o podwójnej warstwie z uwagi na koty i sowy ja mam stale ataki sowy na szklarnie i woliere straszne drapieżniki :) odstęp 4-7cm im większy między warstwami tym lepiej
- pabloj
- Kontakt:
Wiem wiem, pomyślałem o tym dlatego potrzebuję cały wałek 25mb
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta większa
Witam!
Potrzebuję fachowej pomocy.
Jako laik z minimalną wiedzą na temat papug zabrałem się za budowę woliery dla mojego aleksa. Oczywiście woliera na zewnątrz. Na razie kopię tylko dziury, ale mam mały zarys tego, co ma powstać. Wymiary klatki to: 2m długości, 1,8 szerokości i 1,8 wysokości. Ta długość chyba będzie trochę za mała, ale niestety nie mam miejsca na więcej.
To tyle, a teraz zadam kilka pytań, na którę mam nadzieję, otrzymam odpowiedzi:
1. po pierwsze i najważniejsze- jaką siatkę kupić? Papuga to aleksandretta większa. Byłybm wdzięczny za ewentualne linki. tak patrzyłem na allegro, ale nie mam pojęcia co wybrać
2. Co dać na spód klatki? Myślałem o kamykach, ale papuga może to chyba zjeść, co nie?
3. Mam uż duże pieńki z których będę budował stelaż- są to dębowe kłody- mogą być?
4. I ostatnie- chciałbym aby aleks miał towarzysza, ale nie chciałbym wydawać znowu 700 zł na aleksandrettę, tak więc pytanie- czy gatunek ma coś wspólnego z tym, żeby się dogadały? Chciałbym jej dokupić jakąś nimfę, lub coś na ten styl, ewentualnie aleksandrettę obrożną. Myślałem również nad ręcznie karmioną nimfą- moja aleksa jest dzikusem,a słyszałem, ze ludzie często tak robią(dokupują oswojone appugi), żeby przyspieszyc proces oswajania drugiej papugi.
Na razie to chyba wszystko. Jeśli najdą mnie jeszcze jakieś wątpliwości, to od razu napiszę.
Pozdrawiam
Adrian
Potrzebuję fachowej pomocy.
Jako laik z minimalną wiedzą na temat papug zabrałem się za budowę woliery dla mojego aleksa. Oczywiście woliera na zewnątrz. Na razie kopię tylko dziury, ale mam mały zarys tego, co ma powstać. Wymiary klatki to: 2m długości, 1,8 szerokości i 1,8 wysokości. Ta długość chyba będzie trochę za mała, ale niestety nie mam miejsca na więcej.
To tyle, a teraz zadam kilka pytań, na którę mam nadzieję, otrzymam odpowiedzi:
1. po pierwsze i najważniejsze- jaką siatkę kupić? Papuga to aleksandretta większa. Byłybm wdzięczny za ewentualne linki. tak patrzyłem na allegro, ale nie mam pojęcia co wybrać
2. Co dać na spód klatki? Myślałem o kamykach, ale papuga może to chyba zjeść, co nie?
3. Mam uż duże pieńki z których będę budował stelaż- są to dębowe kłody- mogą być?
4. I ostatnie- chciałbym aby aleks miał towarzysza, ale nie chciałbym wydawać znowu 700 zł na aleksandrettę, tak więc pytanie- czy gatunek ma coś wspólnego z tym, żeby się dogadały? Chciałbym jej dokupić jakąś nimfę, lub coś na ten styl, ewentualnie aleksandrettę obrożną. Myślałem również nad ręcznie karmioną nimfą- moja aleksa jest dzikusem,a słyszałem, ze ludzie często tak robią(dokupują oswojone appugi), żeby przyspieszyc proces oswajania drugiej papugi.
Na razie to chyba wszystko. Jeśli najdą mnie jeszcze jakieś wątpliwości, to od razu napiszę.
Pozdrawiam
Adrian
- coco39
- Kontakt:
Witam
Co do 1 pytania to musisz kupić jak najmocniejszą siatkę gdyżalexy większe mają bardzo mocne dzioby i cienka siatka zostanie w kilka chwil zniszczona
Jeśli chodzi o dno woliery najlepiej wysypać ziemią (choć zdania zapewne będą podzielone) bo można wysiać do niej nasiona a po ich wzroście papuga będzie miała frajdę.
Na konstrukcję radziłbym jednak wybrać profile stalowe gdyż "większe" są wybornymi"drwalami" i nawet dębowe belki zostaną przerobione na wióry w krótkim czasie a twoja większa zazna wolności.
Co do 1 pytania to musisz kupić jak najmocniejszą siatkę gdyżalexy większe mają bardzo mocne dzioby i cienka siatka zostanie w kilka chwil zniszczona
Jeśli chodzi o dno woliery najlepiej wysypać ziemią (choć zdania zapewne będą podzielone) bo można wysiać do niej nasiona a po ich wzroście papuga będzie miała frajdę.
Na konstrukcję radziłbym jednak wybrać profile stalowe gdyż "większe" są wybornymi"drwalami" i nawet dębowe belki zostaną przerobione na wióry w krótkim czasie a twoja większa zazna wolności.