Zakup papugi Żako
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Nie ma regóły czy samiec czy samiczka lepiej mówi :) U mnie lepiej od żako mówi lora wielka i jest o wiele łatwiejsza w hodowli niż żako. Przemyślcie zakup żako bo to często krwiożercze :) papugi z trudnym charakterem i zawsze jedną osobę tolerują jako opiekuna a inne w rodzinie dziobią nawet do krwi tak jest z regóły niestety u tego gatunku. Z lorą vel barwnicą nie ma takego problemu to dużo łagodniejsze papugi i bardziej kolorowe.
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty
Witam,
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem papugi Żako. Właściwie chciałbym kupić ową papugę już na początku sierpnia. Jest jednak kilka kwestii, które chciałbym poruszyć nim udam się do sklepu zoologicznego po następnego pupila. Otóż od paru lat posiadam parę aleksandret obrożnych, papużkę falistą oraz kanarka. Zwierzęta w miarę dobrze ze sobą żyją, może oprócz samicy aleksandretty, która jest lekko to ujmując dość agresywna wobec mniejszych ptaszków. Z tą też rodzi się pytanie, czy kupno Żako nie wpłynie negatywnie na zachowanie moich obecnych ptaków ( zwłaszcza aleksandret ), na pewno przez pierwszy okres pobytu Żako, będą bały się większej papugi. Oprócz tego chciałbym nadmienić, że mieszkam w bloku w ścisłym centrum Warszawy, ptaki mają przeznaczone oddzielne pomieszczenie, gdzie przebywają. Jest to średniej wielkości pokój. Miejsce na nową, dużą klatkę z łatwością się znajdzie. Problem w tym, że czytałem sporo opinii , iż papugi żako mają donośny głos. Czy rzeczywiście są to ptaki o skłonnościach do niemalże cało dniowych wrzasków itd? Czy ich ''głos'' jest naprawdę aż tak bardzo głośny, nie do wytrzymania. Z doświadczenie wiem, że np u Aleksandret ( przynajmniej moich ) samiec potrafi od czasu do czasu porządnie wrzasnąć, aczkolwiek nie jest to aż tak bardzo irytujący ton. Natomiast samica jest bardzo cicha, przez całe dnie rzadko się odzywa. I tu rodzi się kolejne pytanie czy u papug żako jest tak, że samica z natury jest znacznie mniej hałaśliwa od samca? Czy w ogóle tego typu papugi można trzymać w bloku, gdzie mieszkają również sąsiedzi?
Pozdrawiam i czekam na odp w tej sprawie.
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem papugi Żako. Właściwie chciałbym kupić ową papugę już na początku sierpnia. Jest jednak kilka kwestii, które chciałbym poruszyć nim udam się do sklepu zoologicznego po następnego pupila. Otóż od paru lat posiadam parę aleksandret obrożnych, papużkę falistą oraz kanarka. Zwierzęta w miarę dobrze ze sobą żyją, może oprócz samicy aleksandretty, która jest lekko to ujmując dość agresywna wobec mniejszych ptaszków. Z tą też rodzi się pytanie, czy kupno Żako nie wpłynie negatywnie na zachowanie moich obecnych ptaków ( zwłaszcza aleksandret ), na pewno przez pierwszy okres pobytu Żako, będą bały się większej papugi. Oprócz tego chciałbym nadmienić, że mieszkam w bloku w ścisłym centrum Warszawy, ptaki mają przeznaczone oddzielne pomieszczenie, gdzie przebywają. Jest to średniej wielkości pokój. Miejsce na nową, dużą klatkę z łatwością się znajdzie. Problem w tym, że czytałem sporo opinii , iż papugi żako mają donośny głos. Czy rzeczywiście są to ptaki o skłonnościach do niemalże cało dniowych wrzasków itd? Czy ich ''głos'' jest naprawdę aż tak bardzo głośny, nie do wytrzymania. Z doświadczenie wiem, że np u Aleksandret ( przynajmniej moich ) samiec potrafi od czasu do czasu porządnie wrzasnąć, aczkolwiek nie jest to aż tak bardzo irytujący ton. Natomiast samica jest bardzo cicha, przez całe dnie rzadko się odzywa. I tu rodzi się kolejne pytanie czy u papug żako jest tak, że samica z natury jest znacznie mniej hałaśliwa od samca? Czy w ogóle tego typu papugi można trzymać w bloku, gdzie mieszkają również sąsiedzi?
Pozdrawiam i czekam na odp w tej sprawie.
Asd
-
pysia34 pisze:Żako jest jedną z najcichszych papug, szczególnie to mówiące, jednak z pewnością nie polecam go do Twojego obecnego stadka :( Zwyczajnie żako może mniejszym papugom zrobić krzywdę.
Ogólnie rzecz biorąc zależy mi na tym aby papuga była w miarę możliwości cicha. Natomiast nie sądzę aby żako mogło zrobić krzywdę innym ptakom, zwłaszcza jeżeli nie będą ze sobą ''fruwały'' itd.
Asd
-
Mam do was jeszcze jedno pytanie, otóż nie do końca wiem gdzie najlepiej kupić młodą, zdrową oraz ręcznie wykarmioną żako. Mieszkam w Warszawie, najbliższy sklep zoologiczny gdzie mógłbym nabyć takową papugę znajduje się na ul. Czerniakowskiej, gdzie od miejsca w którym mieszkam jest dosłownie 10-13 minut jazdy samochodem. Może ktoś z was mógłby polecić mi jakiegoś znajomego, wiarygodnego hodowce w Warszawie? Ewentualnie jakiś telefon kontaktowy do takiej osoby abym mógł ustalić klika kwestii związanych z zakupem nowej papugi. Proszę o pomoc
Asd
-
pysia34 pisze:Adrian ! Ba powiem więcej hodowcy wiedzą że żako to trudny gatunek i dwaj z nich jak żako siedzą na jajach chodzą koło nich jak na szpileczkach :D
Różnica polega na tym że oni są po drugiej stronie.... Ile razy widziałeś Leszka lub Tomka z żako na ramieniu? Pomyśl sobie... Ja przyznam się że z żaczkiem Leszka a znam go prawie 20lat nie widziałam chyba nigdy :) Dlaczego? Zastanów się. Poza tym powołujesz się na hodowców którzy hodują to na co jest zbyt. Oni nie wkładają łapy do woliery gdzie siedzą żako zbyt często. Wystarczy popatrzeć ile razy jest tam w ciągu roku sprzątane....
Leszek wyciąga do oswajania duże papugi w wieku ok 2 miesięcy. Jego oswajanie polega na tym że oddziela je od rodziców i karmi raz lub dwa razy dziennie (ok 2 miesięczne młode) Tomek przyznaję że nie wiem , bo mam on niego dorosłe żako. Powiem Ci jeszcze jedną rzecz przez ręce Tomka i Leszka przeszło tyle żako że nie jesteś sobie w stanie tego wyobrazić.Hodowcy nie mają sentymentów! Nie przystąpiła do lęgów żako za 100 euro kupiona w Erfurcie ciach sprzedajemy bierzemy następną! tam nie ma sentymentów! Nie lęgnie do żyda! Jeśli to są dla Ciebie autorytety jeśli chodzi o charakter domowych pupili to wybacz nie ma sensu zabierać głosu w dyskusji w tej kwestii. Osobiście mam kilka kaset i
książek.Może sprawdziły by się przy oswajaniu malucha dwu -trzy miesiecznego ale u dorosłych żako niestety nie da się wpoić zasad z książki. Moja ciutunia w Australii zapisała się w kolejkę na młode żako.Koszt bagatela równowartość 15.000zł. Przeszła specjalny kurs kilkutygodniowy na opiekuna zwierząt i w końcu się doczekała. Ma sporo wolnego czasu.Niestety pomimo kursów behawioralnych i ogromnej wiedzy praktycznej o żako ona też ma te same problemy. Czyżby większość trzymaczy żako Adrian popełniała wszystkie możliwe błędy?
Nie odradzę Ci żako skoro się na nie uparłeś. Myślę jednak że jak porozmawiamy za kilka ładnych lat później przyznasz mi wiele racji.
A czy ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytanie, czuje się trochę lekceważony :(
Ponawiam raz jeszcze pytanie, Czy ktoś mógłby polecić mi jakiegoś znajomego hodowcę papug żako na terenie Warszawy. Proszę o konkretną odpowiedź w mojej sprawie.
Asd
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
Nie przyszło ci do głowy ze w wawie nie ma hodowców żako! Poza tym jak widać dyskusje toczymy o hodowcach z wielkopolski. Nie znam żadnego hodowcy żako w wawie jeszcze do tego w centrum! Chcesz żako od hodowcy brusz tyłeczek i wybierz się tam gdzie są Radom, Lublin, Poznań, Kraków itp. Poszukaj w necie jest dużo ogłoszeń a potem wróć pomożemy Ci zweryfikować twojego hodowcę jeśli ktoś go zna.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
leal, wejdź w ten profil, morfeusz. Mieszka nie daleko bo w Sulejówku i hoduje duże papugi. Możesz to sprawdzić na mapie forum.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
leal, postaraj się trochę , chyba potrafisz
a moze nie wiesz jak działa forum
Trudno podpowiem Ci
możesz nawiązać kontakt przez PW lub meilowy.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
Małe sprostowanie :)
O jakże często źle odbieramy mowę ciała i gestów i jak sugestywnie słowa....
Miałam dzisiaj przyjemność( jak zawsze zresztą w rozmowie z tym hodowcą) rozmawiać z Leszkiem Sobczykiem z Granowa na którego powoływał się Adrian w opinii o żako. Mimochodem w rozmowie rzuciłam jak już przegadaliśmy dobre kilkanaście minut o bzdetach czyli ptakach ;) zapytałam
" słyszałam Panie Leszku że poleca Pan żako"
"ja skąd! ja się dziwie że ludzie to chcą i kupują!"
Podsumowując dalszą naszą rozmowę ma żako dwie pary hodowlane ale nie podobają mu ie i nie poleca ich ogólnie rzecz biorąc i uważa je za nieładne i trudne ptaki.
Widzisz Adrian popyt nakręca koniunkturę....
Czasem mylnie odbieramy czyjeś intencje w takich kwestiach o których nie mówi się zwyczajnie wprost.Znając Tomka Witka zaryzykuję stwierdzenie ze trzyma żaczki lęgowe z podobnych pobudek jak większość hodowców - ZBYT
Natomiast przypomniało mi się jedno ogłoszenie w sieci na allegratka natomiast nie wiem na ile to o tego Arturka chodzi ale zdaje mi się że z filmikiem Arturka sprzedawano dwuletnie żako gdzie wiek by się zgadzał z wiekiem tego małego gaduły chociaż nie wiem na ile to dokładnie o tego Arturka chodzi :(
O jakże często źle odbieramy mowę ciała i gestów i jak sugestywnie słowa....
Miałam dzisiaj przyjemność( jak zawsze zresztą w rozmowie z tym hodowcą) rozmawiać z Leszkiem Sobczykiem z Granowa na którego powoływał się Adrian w opinii o żako. Mimochodem w rozmowie rzuciłam jak już przegadaliśmy dobre kilkanaście minut o bzdetach czyli ptakach ;) zapytałam
" słyszałam Panie Leszku że poleca Pan żako"
"ja skąd! ja się dziwie że ludzie to chcą i kupują!"
Podsumowując dalszą naszą rozmowę ma żako dwie pary hodowlane ale nie podobają mu ie i nie poleca ich ogólnie rzecz biorąc i uważa je za nieładne i trudne ptaki.
Widzisz Adrian popyt nakręca koniunkturę....
Czasem mylnie odbieramy czyjeś intencje w takich kwestiach o których nie mówi się zwyczajnie wprost.Znając Tomka Witka zaryzykuję stwierdzenie ze trzyma żaczki lęgowe z podobnych pobudek jak większość hodowców - ZBYT
Natomiast przypomniało mi się jedno ogłoszenie w sieci na allegratka natomiast nie wiem na ile to o tego Arturka chodzi ale zdaje mi się że z filmikiem Arturka sprzedawano dwuletnie żako gdzie wiek by się zgadzał z wiekiem tego małego gaduły chociaż nie wiem na ile to dokładnie o tego Arturka chodzi :(
-
Witam,
Parę tygodni temu założyłem temat apropo nabycia papugi Żako. Szukałem hodowcy tych papug w okolicach Warszawy i ku mojemu zaskoczeniu znalazłem takową osobę. Zadzwoniłem do tego Pana i otrzymałem informację, iż aktualnie posiada on cztery pary lęgowe, niedawno papugi otrzymały budki lęgowe, więc nie wiadomo kiedy i czy w ogóle coś z tego rzek tak napiszę wyjdzie. W każdym razie mam czekać na telefon. Mam do was pytanie, czy przed zakupem powinienem zapytać się o to czy papuga miała robione badania weterynaryjne pod kątem zdowia? I tak z czystej ciekawości na zakończenie, jak sądzicie kiedy mogę spodziewać się młodych papug biorąc pod uwagę za, że papugi nie dawno dostały budki lęgowe.
Parę tygodni temu założyłem temat apropo nabycia papugi Żako. Szukałem hodowcy tych papug w okolicach Warszawy i ku mojemu zaskoczeniu znalazłem takową osobę. Zadzwoniłem do tego Pana i otrzymałem informację, iż aktualnie posiada on cztery pary lęgowe, niedawno papugi otrzymały budki lęgowe, więc nie wiadomo kiedy i czy w ogóle coś z tego rzek tak napiszę wyjdzie. W każdym razie mam czekać na telefon. Mam do was pytanie, czy przed zakupem powinienem zapytać się o to czy papuga miała robione badania weterynaryjne pod kątem zdowia? I tak z czystej ciekawości na zakończenie, jak sądzicie kiedy mogę spodziewać się młodych papug biorąc pod uwagę za, że papugi nie dawno dostały budki lęgowe.
Asd
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
Witam
Przymierzam się do zakupu Żako,bardzo proszę o pomoc w znalezieniu dobrego hodowcy którego polecacie
Ja znalazłem w necie hodowce P. Grzegorz chciał bym się dowiedzieć czy ktoś miał z tym panem styczność i czy może go polecić
Proszę o jeszcze raz o pomoc w tej kwestii
Pozdrawiam
Krzysztof
Przymierzam się do zakupu Żako,bardzo proszę o pomoc w znalezieniu dobrego hodowcy którego polecacie
Ja znalazłem w necie hodowce P. Grzegorz chciał bym się dowiedzieć czy ktoś miał z tym panem styczność i czy może go polecić
Proszę o jeszcze raz o pomoc w tej kwestii
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Ja mieszkam w Nidzicy.
Jeśli możesz daj namiary na znajomego zobaczymy co z tego wyjdzie.
Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie.
Jeśli możesz daj namiary na znajomego zobaczymy co z tego wyjdzie.
Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie.
-
Witam
Znalazłem dwóch hodowców z którymi rozmawiałem telefonicznie to wszystko wygląda pięknie.
Mam pytanie czy możecie coś o nich powiedzieć.
To są dane
Przemek P.
Wszystkie papugi z mojej hodowli (gatunki wymienione w CITES) zarejestrowane są w Urzędzie Miasta Opola, zaś ja sam jestem członkiem PZHKiPE oddział w Opolu. Europejski nr hodowcy: P126
Hodowla Papug Tomasz W z Krzepielowa
Ewentualnie proszę o podanie namiarów na jakiegoś zaufanego Hodowce w którym macie kontakt
Proszę o pomoc
Z uwagi na wymogi Ustawy o ochronie danych osobowych proszę nie podawać pełnych nazwisk
Admin
Znalazłem dwóch hodowców z którymi rozmawiałem telefonicznie to wszystko wygląda pięknie.
Mam pytanie czy możecie coś o nich powiedzieć.
To są dane
Przemek P.
Wszystkie papugi z mojej hodowli (gatunki wymienione w CITES) zarejestrowane są w Urzędzie Miasta Opola, zaś ja sam jestem członkiem PZHKiPE oddział w Opolu. Europejski nr hodowcy: P126
Hodowla Papug Tomasz W z Krzepielowa
Ewentualnie proszę o podanie namiarów na jakiegoś zaufanego Hodowce w którym macie kontakt
Proszę o pomoc
Z uwagi na wymogi Ustawy o ochronie danych osobowych proszę nie podawać pełnych nazwisk
Admin
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Polecam Hodowce Tomasz W, mój kolega w dodatku z Lubuskiego. Polecam bardzo 

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.