Oswojenie Mańka
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Judka
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie, nimfa
- Kontakt:
Tez sie wlasnie nad tym zastanawialam :P a Teraz Grzes sie czuje winny i chce mi Mańka zabrac :P a ja go za nic nie oddam... troszke mojej winy bo ja wredna jestem to on po pani taki pewnie wladczy :D
"Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to, co oswoiłeś..."
"...jeśli mnie oswoisz, będziemy potrzebni jeden drugiemu."
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Wiecie co, a ja myślę, że to po prostu jest zwyczajne zachowanie Żako, tyle razy już pisałam o tym, że jeśli chodzi o Żako, to są zupełnie nie przewidywalne, to jest moje zdanie od dawna, to znaczy od paru lat, jak jestem w posiadaniu takiej to właśnie ręcznie karmionej Żako. Moja Żako wydawało by się, że kocha mnie ponad wszystko, bo karmi mnie, tylko ja mogę ją głaskać itp , ale jak ma humory to nic tylko uciekać z jej oczu.
-
- Ptaki które hoduję: papugi, drobna egzotyka
- Kontakt:
Żako jest u nas bardzo popularną papugą, lecz poza znakomitymi zdolnościami naśladowczymi, szukaniem kontaktu jest niezwykle chimerycznym i trudnym ptakiem. Twoja papuga w początkowym okresie oswajania była bojaźliwa. Teraz zaczęła wyrabiać sobie pozycję dominującą nad Tobą. Musisz bardzo uważać by nie dopuścić by Cię całkowicie zdominowała. Jak wyczuje że się jej boisz tym bardziej może być napastliwa. Jest to trudna praca by z jednej strony nie zrazić do siebie papugi a z drugiej nie wolno jej pozwolić na agresje. Znałem przypadek, gdy mój znajomy bał się wejść do pokoju bo żako się na niego znienacka rzucało. Z drugiej strony potrafiło niezwykle szybko łapać nowe słowa i było niezwykle pojętną papugą. Mimo to gdy przychodził do mnie dawał mi "każde" pieniądze za moje kakadu, gdy widział, że ja mogę je obudzić o pierwszej w nocy, wziąć rękami z kijka i robić z nim wszystko, a ona była od razu skora do zabawy./ inna sprawa, że kakadu też nie jest bez wad, ale to już rozmowa na inny temat/ Teraz po latach gdy trzymam papugi parami nie obserwuje u żadnej pary takiej huśtawki nastrojów jak u żako. Gdy cieszę się że mam dobraną parę bo widzę, że czyszczą sobie piórka, za moment słyszę wrzaski i znajduje samicę z rozbitą głową. Za chwilę znowu siedzą razem i tak w kółko. Co ciekawego to w pierwszym roku samiec schodził z drogi samicy teraz role się odwróciły.
zatra, gratuluje bardzo trafnej uwagi odnosnie dominacji wlascciela nad oswojonym ptakiem.Znacznie latwiej dominacje nad papuga osiagnac gdy wlascciel nabedzie papuge mloda ktora szuka lidera,latwo przyzwyczjac do roznych zachowan,ktore zostaja ptakowi praktycznie na zawsze,znacznie latwiej takiego ptaka doprowadzic do rownowagi psychicznej(np.obcinanie pior u mojego zako).Jak papuga jest nabywana z drugiej,trzeciej ,czwartej reki to praktycznie calkowite oswojenie,dominacja jest nad takim ptakiem niemozliwa.Potwierdze slowa zatra, ja rowniez moge robic z moim Olkiem wszystko,wszedzie i o kazdej porze.Nigdy jeszcze nie wykazal agresji do mnie i do zony,czego nie moge powiedziec o poprzednich oswojonych moich papugach(dziobniecia i puszenie sie zdarzaly).W naturze papuga traci partnera to zostaje sama,a w klatkach-ptaki sie sprzedaje,zamienia,wymienia a skutkiem sa pokaleczone rece,uszy i nosy 

Pozdrawiam. Artur
- Judka
- Kontakt:
Witam :) Chcialabym Wam pokazac przyjaciela Mańka hehe :) Mańiek caly czas biega za Edziem, na szczescie kotek juz staruszek, bardzo lagodny, boi sie wrecz Mańka, ale mimo wszystko pilnuje ich :) Mańiek noga w noge razem z kotem, tak jak widac na zdjeciu siedza sobie na swoich pufkach :) a od dzis zamieszka z nami jeszcze nimfa Lola :) pozdrawiam Wszystkich z moja brygada :)
- Judka
- Kontakt:
Hejo :)
Zyjemy, zyjemy, Mańiek fisiuje jak tylko sie da, biega po domku, tanczy, spiewa, wola swoje imie :D smieje sie :) niestety musielimy pozegnac kotka i juz nie ma z kim pic wody z fontanny :( mysle ze bardzo sie przyzwyczail bo przychodzi do mnie jak siedze albo leze na kanapie :) psuje wszystko co sie da, bardzo duzo spaceruje i jak jest impreza to jest dusza towarzystwa hehe :) Niestety nie mam aktualnego zdjecia Mańia, ale za to mam zdjecie postepow w oswajaniu Loli :) Pozdrawiamy :)
Zyjemy, zyjemy, Mańiek fisiuje jak tylko sie da, biega po domku, tanczy, spiewa, wola swoje imie :D smieje sie :) niestety musielimy pozegnac kotka i juz nie ma z kim pic wody z fontanny :( mysle ze bardzo sie przyzwyczail bo przychodzi do mnie jak siedze albo leze na kanapie :) psuje wszystko co sie da, bardzo duzo spaceruje i jak jest impreza to jest dusza towarzystwa hehe :) Niestety nie mam aktualnego zdjecia Mańia, ale za to mam zdjecie postepow w oswajaniu Loli :) Pozdrawiamy :)
-
- Ptaki które hoduję: żakuniu przybądź