Sposoby podawania lekarstw

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Przemo90
Ptaki które hoduję: Piona niebieskogłowa

Sposoby podawania lekarstw

Post autor: Przemo90 » pt sie 09, 2024 12:43

Witam.
Około miesiąc temu mój mały wariat postanowił zrobić sobie "wakacje"- udało mu się uciec przez uchylone okno. Znalazł się po 11 dniach. Oczywiście zaraz po odnalezieniu byłem z nim na wizycie u veta, żeby sprawdzić, czy nie przyniósł ze sobą jakiejś "pamiątki".

Podczas badania zdiagnozowano makrorabdoze oraz podejrzenie chlamydofilozy.
Większość leków, które dostaje są w formie płynów lub zawiesin, podawanych strzykawką prosto do dzioba (metodą "na burrito"- owijam go ręcznikiem i podaje do dzioba płynne leki).

Niestety mam problem z podaniem mu antybiotyku i Rubenalu- dostałem je w formie tabletek i wszystkie próby podania kończyły się niepowodzeniem..
Sposoby jakich próbowałem:
- klasyczne podanie pod dziób- kończyło się sprawdzeniem językiem, potrzepaniem głową i ucieczką
- podanie na palcu zmiażdżonej tabletki- trochę zlizał, ale taka sama reakcja
- podanie na smakołyku zmiażdżonej tabletki- ta sama reakcja.

Nie wiem jaki jeszcze sposób mógłbym wypróbować.. Może macie jakieś sugestie?
Zastanawiam się nad rozpuszczeniem tabletki w wodzie i podaniem mu strzykawką do dzioba, ale nie wiem, czy wtedy dawka nie będzie zbyt mała.
Poza tym nie chcę go zbytnio męczyć, bo dostaje już w ten sposób 3 inne leki..

Ogólnie widać, że ptaszor jest osłabiony, ale je i pije normalnie. Spadła jedynie jego aktywność. Jest cichy, senny, a kiedy się odzywa to bardziej "szeptem" i słychać delikatną chrypkę.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt sie 09, 2024 15:25

rozgniesc i podac jako wodna zawiesine, czyli wymieszac z woda i podac strzykawką tabletki papuga nie zje

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Choroby papug-”