Choroby ptaków
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Re: Choroby ptaków
raczej to nie pasozyty bo niby gdzie by je miala zlapac, ptak ma swoj wiek, wiec lapia sie go choroby, ma jakis stan zapalny ale nie ma domowego sposobu, tu trzeba weta
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
A te lapki czasem nie są zaatakowane przez pasożyty.
Na zwierzęta niestety nie ma domowych sposobów, koniecznie trzeba udać się do weterynarza, bo nie wiadomo co to jest
Z mojego doświadczenia ważne jest regularne obserwowanie zachowania i stanu zdrowia naszych ptaków. Zmiany w apetycie, aktywności czy wyglądzie piór mogą być wczesnymi sygnałami, że coś jest nie tak. Dodatkowo, zapewnienie odpowiedniej diety, higieny i środowiska życia może znacznie zmniejszyć ryzyko wielu chorób.Co do sugestii haaszka, zgadzam się, że byłoby pomocne dodanie informacji o tym, które choroby są bardziej powszechne u konkretnych gatunków ptaków. To mogłoby pomóc hodowcom w szybszym rozpoznawaniu potencjalnych problemów zdrowotnych u swoich pupili. Pozdrawiam i życzę zdrowia dla Waszych ptaków!
Witam . Do dzisiaj mój Koko żył i darł dzioba jak na Nimfę przystało ..nagle w pewnym momencie kiedy dałem mu Kolbe prosa .. zauważyłem że ona wydaje dziwne dźwięki ..podszedłem do niej i się okazuje że ona ..praktycznie straciła glos .. ma taki cichy zachrypnięty glos ale naprawdę słabo ..papuga ..normalnie je ..lata .. przychodzi ..ale nie może sie wydzierać ..coś ktoś ? Mieszkam w de i w pobliżu nie ma nikogo kto zajmuje się ptakami
Raczej nie bo to jest w okolicy obroży