Choroby ptaków
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Re: Choroby ptaków
Tak papugi dłubią w nosie to prawda ale Nos może być zatkany, może ja coś uwiera. Przyjrzyj się,tam w nosku jest taka membrana i to jest normalne sprawdź czy dziurka jest zapchana
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta róźowopierśna,faliste
sprawdzałem ,wygląda źe wszystko jest ok źadnych szemrań ,świstów,dziwnych odgłosów.
Moźe się zbyt mocno przejołem?
Moźe się zbyt mocno przejołem?
-
Możliwe ja mam 6 nimf i wszystkie grzebią w noskach
-
ale też powoduje to za kazdym razem ,,kichnięcie''??
zauwaźyłem teź źe jak się skrobie pazurkiem po główce to leci jej tzw.puder z piór i to on podraźnia otwory nosowe ,wtedy wkłada sobie pazurki do jednej i drugiej ,,dziórki'' i kicha.
A te kichniecia to moźe typowy zabieg oczyszczania nosa jak u,, człowieków'' smarki w chusteczkę.
Mam teź faliste które są w pomieszczeniu nie ogrzewanym i jakoś nie zauwarzyłem tych kichań.
zauwaźyłem teź źe jak się skrobie pazurkiem po główce to leci jej tzw.puder z piór i to on podraźnia otwory nosowe ,wtedy wkłada sobie pazurki do jednej i drugiej ,,dziórki'' i kicha.
A te kichniecia to moźe typowy zabieg oczyszczania nosa jak u,, człowieków'' smarki w chusteczkę.
Mam teź faliste które są w pomieszczeniu nie ogrzewanym i jakoś nie zauwarzyłem tych kichań.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie wiem, tylko co to za choroba niby miala byC? i jakie leki dawaleś ? bo to ani bakteria ani wirus tylko pazur
-
lekarz weter.specjalista ptaki egzotyka,znany w wawie itp podawał antybio.na zakaźenie bakteriami które ponoć miały sie namaźć w drogach oddechowych ,,potwierdził,, wymaz z noska ,kuracja 4 dawek antyb. 5-cio dniowy.Miało pomóc! nie pomogło,to ztwierdził ze pasoźyty w płucach(choć Kaśka odrobaczana co 7-8 mieś.) i to jego przypuszczenie nie trafione. Jak było tak jest!!!!!Dalej według niego to nie zdrowy obiaw
-
No właśnie, nimfy produkują dużo pudru. Moje drapią w nosie i kichają. Ja miałem chora nie na drogi oddechowe. "kaszlała" i charczała strasznie. Z kolei samczyk odszedł 30 listopada miał rendgena niby nie było wody w płucach ale kichał jak szalony to przez to, że podalem za szybko lekarstwo i zamiast w przełyk poszło w tchawica. Malał ogonem w górę i w dół i to jest zły znak zawsze.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
po co odrobaczasz co 7-8 m-cy ? lek nie jest obojetny dla zdrowia i gdzie niby ptak ma zlapac pasoźyty ? one w powietrzu nie latają, wet. zrobil wymaz? jakie bakterie on pokazał ?/ pytam tak z ciekawosci /
-
jest to preparat na bazie źiół ,mikstura od hodowcy z doświadczeniem 40-letnim w hodowli egzotki skład tajemica,
moja papuga ma kontakt z innymi papugami,psem i kotami sypia z nimi w ich legowiskach (wych. znimi od maleńka) ,co za bakt. wykrył juz nie czytel.na wypisie
chemii uźyw.b.źadko
a źe nie latają to nie do końca prawda,faliste mają prawie co rok a nie mają kont. z obcymi
.
moja papuga ma kontakt z innymi papugami,psem i kotami sypia z nimi w ich legowiskach (wych. znimi od maleńka) ,co za bakt. wykrył juz nie czytel.na wypisie
chemii uźyw.b.źadko
a źe nie latają to nie do końca prawda,faliste mają prawie co rok a nie mają kont. z obcymi
.
-
problem rozwiązany,nakierował mnie post marcina! nikt z Was nie zgadnie co odkryłem
-
No co odkryłeś???
-
mikro kamerka 4K z x900 powiększenie i z jednej dziurki między tzw. zastawka dostał sie włos wystawał kawałek prawie nie widoczny a wewnątrz za ta membranką gdzieś głebiej trzymał go mieszek włosowy! mała penseta i po krzyku.
na noc 1/6 tab. aspiryny znanej firmy 500mg na 100ml wody jako przeciwzapny i kichanie wróciło do normy,papuga odrzyła zaczeła ,,gaworzyć,, po swojemu jak dawniej!!! dociekanie co jej dolega trwało 3 miesiące prawie uff!!!!! i teraz płenta; koszt 800zł ( nie potrzebny) cierpienie pupilki ! faszerowanie chemią!!! stracone zaufanie do ,,specjalisty,,!!
na noc 1/6 tab. aspiryny znanej firmy 500mg na 100ml wody jako przeciwzapny i kichanie wróciło do normy,papuga odrzyła zaczeła ,,gaworzyć,, po swojemu jak dawniej!!! dociekanie co jej dolega trwało 3 miesiące prawie uff!!!!! i teraz płenta; koszt 800zł ( nie potrzebny) cierpienie pupilki ! faszerowanie chemią!!! stracone zaufanie do ,,specjalisty,,!!
- Patryk2000
- Ptaki które hoduję: gołębie
- Kontakt:
Chorób ptaków jest bardzo dużo, dlatego też trzeba od razu reagować gdy coś się dzieje. Jeśli nie podejmiemy odpowiednich kroków to niestety ale ptak nie przeżyje.
-
Dostępnych jest kilka testów do diagnozowania. Badania krwi mogą zwykle stwierdzić, czy twój ptak jest zarażony, nawet jeśli nie jest chory. Chorym ptakom można również sprawdzić odchody pod kątem obecności organizmu; jednak ten test będzie negatywny, jeśli ptak jest zakażony, ale nie wydala aktywnie organizmu w momencie pobierania próbki. Źródło:https://vcahospitals.com/know-your-pet/ ... s-in-Birds. Ja rozstawiam papier do drukarki i jak widzę, że odchody mają dziwny kolor/ konsystencję. To kontaktuję się z wetem.
-
- Ptaki które hoduję: Bernhardow
Fajny temat, dzięki za info.
-
- Ptaki które hoduję: Papugi faliste
Pomocy. Obserwuję moją panią Fałkową i od trzech dni coś jej rośnie na skrzydełku. Myślałam że pierzy się, potem podejrzewałam że sama sobie wyrywała piórka bo było ich więcej niż zwykle - ale dzisiaj .....
Proszę pomożecie
Proszę pomożecie
Witam. Mam nimfę, ma ona około 17 lat. Od jakiegoś czasu głośno oddycha, jest napuszony, przebiera już krzywymi schorowanymi nóżkami. Obok dzióbka coś jej urosło, a otwór nosowy zrobił się zaczerwieniony. Niestety wyjazdy do weterynarza może nie przeżyć. Chciałbym kupić jakąś maść albo krople. Może to grzyby, pasożyty? Może ktoś pomóc? Wiem, to też starość.