Chora wątroba? A może niedobór witamin?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Chora wątroba? A może niedobór witamin?
Bardzo dziękuję Figa
Figa a podane przez Ciebie granulaty można mixowac i podawac jako jeden?
Figa a podane przez Ciebie granulaty można mixowac i podawac jako jeden?
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Można, ale ja podaję w oddzielnych miseczkach i w małych ilościach i w ten sposób obserwuję co zjada. W brew pozorom takie żywienie wcale nie jest droższe od ziarna, bo wtedy wysypywałam do kubła codziennie masę ziarna niezjedzonego, teraz jak widzę, że granulat jest jeszcze nie zjedzony, to zostawiam jej do drugiego dnia, no chyba, że się zabrudzi, albo zostanie mało, to wyrzucam do karmika.
Figa dotarły polecane przez Ciebie granulaty. Tylko jest pewien problem. On tego nie chce jeść :( suchy przede wszystkim, namoczony coś tam gryzie ale nie za bardzo. Jak go przekonać do jedzenia granulatu?
Coś mi sie wydaje, że ciężko będzie wyeliminować ziarno z diety
Coś mi sie wydaje, że ciężko będzie wyeliminować ziarno z diety

- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Nie licz że rzuci się na to z uwielbieniem. Do granulatów versele-lagi jest np zawsze dołączona instrukcja w jaki sposób przestawiać ptaka, ale ja osobiście nigdy tego nie robiłam . Moim zdaniem śmiało daj jej wybór - niech ma i ziarno i granulat - tylko zabierz słonecznik i inne tłuste typu orzechy itp :)
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Ja przestawiałam tak jak pisze Agata, w jednej miseczce miała ziarno, te dla amazonek z którego jeszcze powyciągałam większość słonecznika, a w drugiej granulat. Moczony możesz jak najbardziej podawać, pozna przez to smak granulatu. Ale ja udawałam, że jem ten jej granulat, zachwycając się przy tym głośno i to tak na nią działało, że też to chciała, ja w ten sposób ją zawsze przekonuję do nowych warzyw, owoców, a nawet zabawek, jak się czymś bawię i zachwycam się tym, to ona to chce. Z czasem wcale ziarna nie tykała, wszystko szło do karmika.
Cześć.
Nie znam. Możesz przybliżyć temat?
Nie znam. Możesz przybliżyć temat?
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
spirulina to slodkowodny glonow
https://www.spirulina.pl/algi/spirulina ... uliny.html
od czasu do czasu posypuje szczypte na zarcie papugom
zauwazylam ze jesli posypuje troche (nie zaduzo) na pokarm piskletom, nie objawiaja sie linie stresu…
Celine
inne braki tez moga spowodowac tlusta watrobe...czy chodzi o tlusta watrobe... innych witam tez powoduje
https://www.spirulina.pl/algi/spirulina ... uliny.html
od czasu do czasu posypuje szczypte na zarcie papugom
zauwazylam ze jesli posypuje troche (nie zaduzo) na pokarm piskletom, nie objawiaja sie linie stresu…
Celine
inne braki tez moga spowodowac tlusta watrobe...czy chodzi o tlusta watrobe... innych witam tez powoduje
-
- Kontakt:
Czesc
ta pionka na zdjeciu ma tez linie strsowe ale tez mechanicznie uszkodzone piorka…
Bardz trudno powiedziec czy symptomy w pierwszym posting sa zwiazane z problemem watroby…
dobrze by bylo zorganizowac odzywianie...w kazdym wypadku...watroba, jeslo to jest problem, sie regeneruje ale to moze zabrac rok.
Jeslo chodzi o dziob to moze byc wiele rzeczy…
jeslo masz ochote to napisz jak karmisz papuge (czy chodzi o are…) od dluzszego czasu…
Celine
ta pionka na zdjeciu ma tez linie strsowe ale tez mechanicznie uszkodzone piorka…
Bardz trudno powiedziec czy symptomy w pierwszym posting sa zwiazane z problemem watroby…
dobrze by bylo zorganizowac odzywianie...w kazdym wypadku...watroba, jeslo to jest problem, sie regeneruje ale to moze zabrac rok.
Jeslo chodzi o dziob to moze byc wiele rzeczy…
jeslo masz ochote to napisz jak karmisz papuge (czy chodzi o are…) od dluzszego czasu…
Celine
-
- Kontakt:
halo
widze ze figa juz dobrze opisala odzywnienie….
sorry mam problemy z sytem)
dodajem
Może mieć przerośnięte pazurki - (końcówki palców nie przylegają do ziemi)to nie koniecznie oznacza problemy z watroba
Daj jej te terapeutyczne sztangi na 3-4 tygodnie
2. W zielonym upierzeniu występują przebarwienia na brązowy
Piory pionki n.p robia sie brazowe po namoczeniu…to jest zmiana mechaniczna…
3.Mogą wystąpić wymioty – czy chodzi o wymioty czy tez o “ regurgitation” t.z.taki rodzaj wymiotow z milosci gdzie jest specyficzny ruch gardla…
Po cieplej cherbacie normalnie ze mu sie zachcialo z milosci (moze kogos pokarmic)
(wiem ze zle sie wyslawiam brak mit odpowiednich slow po polsku)
Kolby nietluszcza ptaka (gryka..mmhh)
Wapno plynne moze sie popsuc zaleznie od komposycji ...
Moje jest calcium borogluconate...ten tez moze sie popsuc jesli sie za nieczysci...borogluconat to jest taksowka dla calcium.
Celina
widze ze figa juz dobrze opisala odzywnienie….
sorry mam problemy z sytem)
dodajem
Może mieć przerośnięte pazurki - (końcówki palców nie przylegają do ziemi)to nie koniecznie oznacza problemy z watroba
Daj jej te terapeutyczne sztangi na 3-4 tygodnie
2. W zielonym upierzeniu występują przebarwienia na brązowy
Piory pionki n.p robia sie brazowe po namoczeniu…to jest zmiana mechaniczna…
3.Mogą wystąpić wymioty – czy chodzi o wymioty czy tez o “ regurgitation” t.z.taki rodzaj wymiotow z milosci gdzie jest specyficzny ruch gardla…
Po cieplej cherbacie normalnie ze mu sie zachcialo z milosci (moze kogos pokarmic)
(wiem ze zle sie wyslawiam brak mit odpowiednich slow po polsku)
Kolby nietluszcza ptaka (gryka..mmhh)
Wapno plynne moze sie popsuc zaleznie od komposycji ...
Moje jest calcium borogluconate...ten tez moze sie popsuc jesli sie za nieczysci...borogluconat to jest taksowka dla calcium.
Celina