Chora wątroba? A może niedobór witamin?

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Forrest
Ptaki które hoduję: Ara nobilis(Forrest), mewki japońskie
Kontakt:

Chora wątroba? A może niedobór witamin?

Post autor: Forrest » sob sty 19, 2013 18:41

Witam,
Od pewnego czasu mam problem, ponieważ podejrzewam że moja papuga jest chora. Przejrzałam wiele stron i for co jej może być, i doszłam do tego, że może mieć chorą wątrobę. Przeczytałam gdzieś, że kiedy papuga ma chorą wątrobę to :
1. Może mieć przerośnięte pazurki - Forrest (moja papuga) ma lekko przerośnięte (końcówki palców nie przylegają do ziemi)
Obrazek
2. W zielonym upierzeniu występują przebarwienia na brązowy (przepraszam za niewyraźne zdjęcia)
Obrazek
Obrazek

3.Mogą wystąpić wymioty - Forrest raz zwymiotował, jednak było to 2-3 miesiące temu po wypiciu mojej herbaty z kubka pod moją nieuwagę (od tamtej pory uważam szczególnie na to żeby nie pił herbaty a go jeszcze bardziej do niej ciągnie). Więcej nie zauważyłam żeby zwracał.
4. Nadmierne łuszczenie się dzioba - on już od pewnego czasu boryka się z tym problemem, jednak był okres kiedy bardzo łuszczył mu się dziób, potem już miał normalny a teraz znowu mu się łuszczy (sepie i wapienko ignoruje), ma naturalne żerdzie z korą i specjalną, szorstką żerdź.

Spojrzałam też dokładnie na jego dietę. Dostaje owoce, warzywa (niestety teraz w trochę mniejszej ilości ale staram się to nadrobić), mieszankę dobrej firmy (Prestige Versele Laga dla dużych papug), czasami dostanie kolbę (ale nie na długo, nie chcę żeby się spasł ; ) ), przez jakiś czas starałam się mu podawać zieleninkę ale jej nie rusza, sepię ma non stop (ale z niej nie korzysta), codziennie nowa woda. A teraz moje podejrzenia - wapno w płynie dodawane do wody - Optimin E - został mi polecony wtedy, kiedy Forrest zaczął mieć problemy z dziobem i pomógł, było widać efekty. Jednak teraz obawiam się że może mu szkodzić (nie przekraczam dawki tego wapna, nie daję za często, data ważności jeszcze ważna na 2-3 lata, butelka przetrzymywana w pokojowych warunkach i nie na słońcu). Na butelce od jakiegoś czasu zaczął się pokazywać taki nalot :
Obrazek
Obrazek
Ograniczyłam mu teraz ten płyn i zastanawiam się czy go w ogóle odstawić, nie jestem też pewna czy zapach nie stał się też bardziej intensywny. Czy może to świadczyć o tym że ten płyn się zepsuł?
Druga obawa - smakołyki Quicko Lemon C, Forrest je uwielbia ale dostaje je tylko w nagrodę i nie w dużych ilościach.

Co do zachowania to nic nie jest obawiającego - jest żywiołowy, dużo "rozmawia", normalnie je i pije. Czasami się drapie w okolicach oka, jednak nie ma podrażnionej skóry.

Jednak czy może być tak, że te piórka to sobie sam skupie, dziób ma złuszczony przez to że nie je sepii i wapna i to tylko przejściowe, pazurki przerośnięte przez to ze przez pewien okres czasu miał zwyczajne (z gładkiego drewna) żerdzie? A może to niedobór witamin?

Co do skubania piórek to tak, wiem że może to robić poprzez to, że jest sam wtedy kiedy jestem w szkole (rozważamy dokupienie partnerki i przeniesienie klatki do miejsca gdzie więcej się "dzieje" za dnia).

Proszę o pomoc,
Pozdrawiam!

Beatha
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice

Post autor: Beatha » śr maja 13, 2015 22:36

i jak tam ? jak sobie poradziłas ?
Moja rudosterka ma od kilku tyg przebarwienia na "łokciu " łamaniu skrzydła - tylko !
Po za tym wsio oki

Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 14, 2015 10:55

mOja rudosterka tez miała takie piórka , to uszkodzenia nap,mechaniczne o pręty klatki, pazury sa normalne,
możesz podawać duże ilości wapna, ale jak ptak nie ma odstępu do bezpośredniego nasłonecznienia - nie przez szybę, to może mieć niedobór wit. D, wiec organizm wapna nie przyswaja, masz wybór - kapiele słoneczne albo podanie wit. D od czasu do czasu, podajemy wit. AD3E - do kupienia w sklepach dla gołębi - 1 kropla na poidełko 70 mil/ 1x w tygodniu

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » czw maja 14, 2015 16:07

ja bym jeszcze zrobił kurację z hepatiale forte. dostępne u kazdego weta. 2x dziennie przez dwa tygodnie. jak kupisz w tabletkach to 1/3 tabletki jak w ampułce wyciskanej to tak samo. podawaj bezposrednio do dzioba lub na kawałek owoca itd. Mój koksu tez miał takie przebarwienia. Hepatiale postawiło go na nogi. Oraz tak jak napisała Al wit d to podstawa dla pieknego upierzenia. Dużo słoneczka.

Beatha
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice

Post autor: Beatha » czw gru 03, 2015 16:25

Podawałam Silivet, przebarwienia ( prawie pomarańczowe ) nie zeszły.
Opcja braku słońca jet bardzo możliwa.Latem ciągle na dworze a teraz .....

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw gru 03, 2015 18:22

Beatha pisze:Podawałam Silivet, przebarwienia ( prawie pomarańczowe ) nie zeszły.
Opcja braku słońca jet bardzo możliwa.Latem ciągle na dworze a teraz .....

bo przebarwienia nie zejdą - te pióra muszą wypaść a na ich miejsce wyrosnąć- nowe dopiero po pierzeniu bedzie widać efekt leczenia

OSKAR92
Ptaki które hoduję: Piona Niebieskogłowa

Post autor: OSKAR92 » ndz lis 25, 2018 14:32

Witam, moja Piona ma czarne zmiany na piórach. Od zakupu miała małe naloty na ogonie,okolicach i klatce piersiowej. Teraz zmiany się powiększyły. Poczatkowo myslalem ,że to może pasożyty więc spryskalem ją preparatem polacanym na tym forum. Ale może przyczyna leży gdzie indziej. Wątroba,brak witamin?
Załączam zdjęcie
Załączniki
20181125_142106.jpg

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pn lis 26, 2018 09:08

OSKAR92 pisze:
ndz lis 25, 2018 14:32
Witam, moja Piona ma czarne zmiany na piórach. Od zakupu miała małe naloty na ogonie,okolicach i klatce piersiowej. Teraz zmiany się powiększyły. Poczatkowo myslalem ,że to może pasożyty więc spryskalem ją preparatem polacanym na tym forum. Ale może przyczyna leży gdzie indziej. Wątroba,brak witamin?
Załączam zdjęcie
Najprawdopodobniej jakieś problemy z wątrobą, najczęściej spowodowane jest to za tłustą dietą. Papugi karmione mieszankami ziaren, a nie granulatami wybierają z mieszanki tylko to, co im smakuje, najczęściej jest to sam słonecznik i powstaje potem problem. Moja jest karmiona tylko skiełkowaną mieszanką ziaren, granulatami i oczywiście owocami i warzywami.

OSKAR92

Post autor: OSKAR92 » pn lis 26, 2018 15:40

A istnieje możliwość,że to niedobór witaminy D?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pn lis 26, 2018 16:48

nie, przebarwienia to wątroba, niedobor wit. D Powoduje, że wapń sie nie przyswaja

OSKAR92

Post autor: OSKAR92 » pn lis 26, 2018 17:33

Czy pomożecie mi znaleźć jakieś dobre rozwiazanie dla mojej 4 miesiecznej piony? Od poczatku podaje mieszanke dla amazonek versale laga i dużo owocow i warzyw. Ma staly dostęp do kostki mineralnej.
Slyszalem,że mieszanka dla pion powinna być bogatsza w słonecznik do 1 roku życia.
Co zatem propnujecie?
Wyeliminiwac tluste pokarmy? Slonecznik, dynia,orzechy niet??
Figa wspomniała o granulacie. Jaki byłby najlepszy?
Co z mieszanką?odstawic?czy podawać tylko kielkowane lub moczone?

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » pn lis 26, 2018 18:31

Tak, wyeliminuj tłuste pokarmy. Pierwszy raz słyszę żeby podawać więcej słonecznika w jakimkolwiek przypadku, a w nadmiarze mogą właśnie szkodzić wątrobie. Dwa lata temu jak kupowałam rudosterkę, sprzedawca wcisnął mi karmę dla dużych papug firmy Versale laga. Nigdy nie miałam dużych papug i nie wiedziałam co jest w środku, w domu zajrzałam a tam był prawie sam słonecznik. Do tej pory to mam bo podaję w niewielkich ilościach a karmę kupuję bez słonecznika dla średnich papug. Zorientowałam się, że nie ma karmy dla dużych bez słonecznika tylko wszędzie jest ten nadmiar. (piony są spokrewnione z amazonkami, ale wielkościowo należą do średnich) Granulatów nigdy nie kupowałam, na innym forum często widzę polecaną firmę Zupreem.

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » pn lis 26, 2018 19:18

versele laga ma właśnie fajne granulaty szukaj NutriBird dla piony zakładam będzie G14... jest do wyboru zwykły i owocowy (tropical)
Ostatnio zmieniony pn lis 26, 2018 19:25 przez Agata82, łącznie zmieniany 1 raz.

OSKAR92

Post autor: OSKAR92 » pn lis 26, 2018 19:25

Faktycznie ta mieszanka versale laga to praktycznie sam slonecznik..
dzięki dziewczyny! :)

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » pn lis 26, 2018 19:26

zgadza się, w mieszankach począwszy już od nimf - jest cała masa słonecznika. Ja zawsze karmiłam versele lagą, ale teraz rudosterkę będę karmić deli nature i granulatem nutri bird wlaśnie

OSKAR92

Post autor: OSKAR92 » pn lis 26, 2018 19:44

Ten granulat wydaje sie być całkiem spoko.
Agatka jak zamierzasz karmić papuga? Bedziesz granulat mieszać z niskotłuszczowa mieszanką czy raz to raz to?

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » pn lis 26, 2018 19:51

Tak jak poprzednie paputki, będą dwie miseczki i dostępne jedno i drugie, ale za radą tutaj na forum z mieszanki wybiorę ręcznie słonecznik i będzie jako nagroda , przysmak.
Powiem ci , że ja ogólnie mam sentyment do versele lagi, pracowałam w sklepie zoologicznym gdy pojawił się na rynku, szefowa zgodziła się na wprowadzenie jej do sklepu na moją odpowiedzialność (cena) . Granulaty nie są tanie, ale jeśli tylko paput go nie rozrzuca - jest mega wydajny, bo nie ma odpadów. Przy jednej papudze , kilogram starcza na 3-4 miesiące przy karmieniu mieszanym. Jak papuga polubi mozna tylko granulaty stosować bo to pełnowartościowa, zbilansowana karma.

OSKAR92

Post autor: OSKAR92 » pn lis 26, 2018 19:57

Rozumiem. A jak to wyważyć z moją piona?
Słonecznika i innych nasion oleistych w ogóle na razie nie podawać (wybierać ręcznie) czy od czasu do czasu w formie nagrody można?
Widziałaś piórka..

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » wt lis 27, 2018 08:13

to już z bardziej doświadczonymi tutaj musisz :) Ja bym odstawiła , ale trzeba obserwować, żeby znowu nie głodowała.... ale zakładam, że jak nie dostanie oleistych to zje co ma.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt lis 27, 2018 13:07

Moja amazonka Nelka ma idealne pióra, popatrz na zdjęcia, zero przebarwień, napiszę jak ją karmię
- mam trzy rodzaje granulatu i podają naprzemiennie
1. https://parrotplanet.pl/pl/p/RoudyBush- ... 2C25kg/720
2.https://parrotplanet.pl/pl/p/TOPS-Parro ... 2C36kg/921
3. https://parrotplanet.pl/pl/p/ZuPreem-Fr ... %2C6kg/361
- mieszanka do kiełkowania https://www.hodowlapapug.pl/33-mieszank ... a-1-kg-555
- warzywa i owoce, na surowo, gotowane na parze, dziki ryż gotowany, kasze gotowane to wymieszane z tymi warzywami albo owocami.
- migdały jako nagroda i przed spaniem wieczorem jednego to już rytuał :)
- od święta orzechy takie jak : włoski, nerkowiec, laskowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Choroby papug-”